H Burberry γίνεται και επισήμως “πράσινη”

Η Burberry είναι το πρώτο luxury brand που έλαβε έγκριση από την περιβαλλοντική πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. Science Based Targets, επιβεβαιώνοντας ότι οι στόχοι της για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2040 βασίζονται στις πρόσφατες τεχνολογίες βιωσιμότητας.

Τα τελευταία χρόνια ο οίκος προσπαθεί να γίνει πιο φιλικός προς το περιβάλλον. Το 2018 σταμάτησε τη χρήση γούνας και ανκορά στις συλλογές του, ενώ το 2020 έκανε το μεγάλο βήμα και εντάχθηκε στον χώρο του second hand σε συνεργασία με την πλατφόρμα My Wardrobe HQ. Οι αποφάσεις αυτές ενός από τους σημαντικότερους οίκους πολυτελείας στον κόσμο επιβεβαιώνει την ισχυροποίηση της στροφής προς τη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία.

Στις αρχές της χρονιάς, η Burberry ανακοίνωσε τους νέους περιβαλλοντικούς της στόχους, οι οποίοι είναι σύμφωνοι με τις δεσμεύσεις που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού. Η εν λόγω συνθήκη στοχεύει στην μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Εκείνη με τη σειρά της θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη, θέτει ως στόχο να αυξήσει την ικανότητα των μερών να προσαρμοστούν στις αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, και να κάνει τις “οικονομικές ροές συνεπείς με ένα μονοπάτι προς τις χαμηλές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την φιλική στο κλίμα ανάπτυξη.”

Διαβάστε επίσης: Μετά τη γούνα, τα εξωτικά δέρματα | Η Burberry σταματά να χρησιμοποιεί κροκό και φίδι

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος Burberry έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου απόλυτης εμβέλειας των πεδίων 1 και 2 κατά 95% έως το 2023 και τις εκπομπές  απόλυτου εύρους του πεδίου 3 κατά 46,2% έως το 2030. Τα πεδία 1 και 2 καλύπτουν τις εκπομπές που παράγονται από τις ίδιες τις δραστηριότητες της Burberry, όπως με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε καταστήματα, εργοστάσια παραγωγής και γραφεία. Το πεδίο 3 αναφέρεται σε εκπομπές στην εφοδιαστική αλυσίδα της Burberry, όπως η χρήση ενέργειας από την κατασκευή και την προμήθεια των πρώτων υλών. Μακροπρόθεσμα, μάλιστα, έχει δεσμευτεί να φτάσει τις μειώσεις αυτές σε όλα τα πεδία ακόμη και στο 95%. Η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική της δέσμευσής της να κάνει τη θετική διαφορά στους ανθρώπους, τον πλανήτη και τις κοινότητες, ενώ φιλοδοξία του brand να γίνει ακόμα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέχρι το 2040.

Διαβάστε επίσης: Η πανδημία οδηγεί τις εταιρείες μόδας προς την βιωσιμότητα

Την “πράσινη” στροφή του οίκου επιτηρεί η πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. Science Based Targets (SBTi), η οποία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη επίβλεψη των περιβαλλοντικών στόχων των επιχειρήσεων. Η έγκρισή της στην Burberry είναι μία απόδειξη ότι η εταιρεία βαδίζει σωστά προς τους στόχους της για βιωσιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό, οι καθαροί μηδενικοί στόχοι της Burberry ταιριάζουν με τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης και αποτελούν ένα ξεκάθαρο παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα brands. Εξάλλου οι επιστήμονες που ασχολούνται με την περιβαλλοντική κρίση επισημαίνουν την ανάγκη γρήγορων και μεγάλων περικοπών εκπομπών, εάν υπάρχει η θέληση να αποτραπούν οι πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Είναι γεγονός ότι η βιομηχανία της μόδας αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα και σχεδόν το 20% των λυμάτων. Περίπου 70 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου χρησιμοποιούνται ετησίως σε αδιάβροχα μπουφάν και κασκόλ, ώστε να δημιουργηθούν οι ίνες πολυεστέρα. Ένα πουκάμισο που είναι κατασκευασμένο από πολυεστέρα, έχει διπλάσιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε άνθρακα, σε σύγκριση με ένα πουκάμισο από βαμβάκι. Δηλαδή ένα πουκάμισο πολυεστέρα ισοδυναμεί με 5,5 κιλά διοξείδιο του άνθρακα σε σύγκριση με το βαμβακερό που είναι 2,1 κιλά . 

Η Burberry, όπως και άλλες εταιρείες πολυτελών ειδών, καταβάλλουν προσπάθειες για να περιορίσουν την μόλυνση, μετρώντας τους ρύπους και λαμβάνοντας δράση. Μάλιστα, η εταιρεία δεσμεύεται να εξασφαλίσει ότι όλα τα μέλη της εφοδιαστικής αλυσίδας θα ακολουθήσουν και τώρα και στο μέλλον παρόμοιες βιώσιμες πρακτικές. 

Με πληροφορίες από FashionUnited

Photo: Burberry