24 Απρ 2024
READING

Η Adidas αναζητά τρόπους για δυναμικό comeback

4 MIN READ

Η Adidas αναζητά τρόπους για δυναμικό comeback

Η Adidas αναζητά τρόπους για δυναμικό comeback

Τον περασμένο Αύγουστο, ο διευθύνων σύμβουλός της γερμανικής εταιρείας αθλητικών ειδών, Adidas, Kasper Rorsted, ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τη θέση του το 2023, πριν τη λήξη του συμβολαίου του το 2026. Αν και φαινομενικά είναι μια απλή δήλωση παραίτησης, η Adidas εμφανίζεται τρεις μήνες μετά να προσπαθεί να ορθοποδήσει, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιθέσεις που δέχεται από τον μέχρι πρότινος συνεργάτη της Kanye West για κλοπή σχεδίων, όπως και με τον αυξημένο ανταγωνισμό με την “αιώνια αντίπαλό” της, Nike.

Η ανακοίνωση της εταιρείας διά στόματος του προέδρου του εποπτικού συμβουλίου, Thomas Rabe, ανέφερε ότι μετά από τρία δύσκολα χρόνια που σημαδεύτηκαν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τις γεωπολιτικές εντάσεις, ήρθε η ώρα για μία αλλαγή η οποία θα ξεκινήσει από αυτήν του CEO. Μάλιστα, η γερμανική πολυεθνική αθλητικών ειδών ανέφερε ότι ο Rorsted και το εποπτικό συμβούλιο συμφώνησαν αμοιβαία ότι ο CEO θα παραδώσει τη θέση του κατά τη διάρκεια του 2023 – μέχρι τότε θα παραμείνει στη θέση του ώσπου να διοριστεί ο διάδοχός του. Όπως έγινε γνωστό, τα δύο επικρατέστερα ονόματα για την διαδοχή του είναι του Eric Liedtke, πρώην συνεργάτης της Adidas, και του Bjorn Gulden, CEO της Puma – αν και συμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, πιθανότατα να μην πραγματοποιηθεί η συνεργασία αυτή.

Διαβάστε επίσης: Πώς η Adidas θέλει να κατακτήσει το metaverse

Φυσικά, η απρόσμενη αυτή ανακοίνωση πάγωσε την αγορά, γνωρίζοντας πόσο ο Rorsted είχε αγωνιστεί για την Adidas. Ως αποτέλεσμα, εντός λίγων ημερών η εταιρεία έχασε δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η μετοχή της υποχώρησε πάνω από 3%. Ορισμένοι επενδυτές, μάλιστα, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το ότι η Adidas θα δυσκολευτεί να διατηρήσει την ανάπτυξή της, λόγω των κοινωνικών αλλαγών που συνέβαιναν -και συμβαίνουν- γύρω μας και του αυξημένου ανταγωνισμού που προκαλεί η Nike.

Η γερμανική πολυεθνική απέχει παρασάγγας από την ηγέτιδα Nike σε έσοδα, έχει ωστόσο εντυπωσιακές πωλήσεις και είναι η μοναδική που μπορεί να συγκριθεί ή ακόμα και να απειλήσει τη Nike όσον αφορά το περίφημο brand love. Σήμερα πλέον αυτός ο ανταγωνισμός έχει οξυνθεί, παρά το γεγονός ότι πολλές δράσεις τους συμβαδίζουν. Και οι δύο μάρκες κάνουν τα πρώτα τους σημαντικά βήματα στον χώρο του metaverse, η Nike με το άνοιγμα της Nikeland στην πλατφόρμα του Roblox και η Adidas μέσα από πετυχημένα λανσαρίσματα NFTs, αποδεικνύοντας ότι ενδιαφέρονται εξίσου να παραμείνουν στην πρωτοπορία και να κερδίσουν το νεανικό κοινό.

Παράλληλα, επενδύουν  στην πιο “συντηρητική” μόδα λανσάροντας σειρές αθλητικών ρούχων και μαγιώ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μουσουλμάνων γυναικών και όχι μόνο. Για παράδειγμα, τον περασμένο Αύγουστο, ο Νοτιοαφρικανός σχεδιαστής Thebe Magugu συνεργάστηκε με την Adidas για να σχεδιάσει μια συλλογή εμπνευσμένη από την μουσουλμανική αφρικανική παράδοσή του.

Ωστόσο, η Nike είναι εκείνη που παραμένει επίκαιρη και βρίσκει τη σύνδεσή της με την Gen Ζ χάρη σε μια προσέγγιση που της προσδίδει πολιτισμική αξιοπιστία. Κάτι που ενισχύεται διαρκώς από την κακή κατάληξη συνεργασιών της Adidas, οι οποίες πλήττουν το ήθος και τη φήμη της. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των τεταμένων σχέσεων του sport brand με τον Kanye West, η συνεργασία των οποίων ξεκίνησε το 2016 και μέχρι σήμερα είχε αποφέρει εκατομμύρια στην Adidas. Μάλιστα, τη χρονιά εκείνη ο όμιλος αθλητικών ειδών είχε σημείωσε την υψηλότερη αύξηση των πωλήσεων της τελευταίας δεκαετίας, καθώς οι καταναλωτές αγόραζαν τα αθλητικά παπούτσια “Yeezy Boost” σχεδιασμένα από τον Αμερικανό εκκεντρικό σχεδιαστή και τραγουδιστή.

Διαβάστε επίσης: Adidas & Gucci ενώνουν luxury fashion και sport style

Ο ράπερ και σχεδιαστής διαμαρτυρήθηκε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εξέλιξη της συνεργασίας του τόσο με την Gap όσο και με την Adidas, υποστηρίζοντας ότι οι δύο εταιρείες έκλεψαν τα σχέδιά του. Παράλληλα, η παράλογη συμπεριφορά του τις τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή, φέρνοντας την Adidas σε θέση αναδίπλωσης. Μηνύματα κατά των Εβραίων, εμφάνιση με μπλουζάκι “White Lives Matter” στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι, δηλώσεις κατά των αμβλώσεων και “πόλεμος” στα Μ.Μ.Ε. είναι μόλις μερικά παραδείγματα της συμπεριφοράς του Kanye West που οδήγησαν τον μέχρι σήμερα κραταιό όμιλο αθλητικών ειδών να βρίσκεται ένα βήμα πριν να διακόψει την συνεργασία τους, αποσύροντας μία σειρά προϊόντων παρά τον κερδοφόρο χαρακτήρα τους.

Μέσα στο κλίμα έντονης οικονομικής αβεβαιότητας που κυριαρχεί τον τελευταίο καιρό, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η εταιρεία, γίνεται φανερό ότι το μέλλον της Adidas είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Πάντως, προς το παρόν η εταιρεία δείχνει να ανταπεξέρχεται, ακολουθώντας το πενταετές σρατηγικό της σχέδιο “Own the Game” που ανακοίνωσε πέρυσι σχετικά με βιωσιμότητα των προϊόντων της και τον διπλασιασμό των ηλεκτρονικών της πωλήσεων.

Με πληροφορίες από Just Style, Fashion Network και Pymnts

Photo: Adidas

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.