26 Απρ 2024
READING

To νέο concept καταστημάτων της Abercrombie & Fitch

3 MIN READ

To νέο concept καταστημάτων της Abercrombie & Fitch

To νέο concept καταστημάτων της Abercrombie & Fitch

Η αμερικανική εταιρεία ένδυσης Abercrombie & Fitch, γνωστή για τις καμπάνιες της και το μεγάλο rebranding που έκανε νωρίτερα το 2022, ανακοίνωσε τις αλλαγές στην διακόσμηση των καταστημάτων της, παρουσιάζοντας το νέο concept με θέμα την απόδραση.

Από το 1982 όταν ιδρύθηκε και για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, η Abercrombie & Fitch υπήρξε ευρύτατα διαδεδομένη για τις δημοφιλείς shopping bags, τις οποίες κοσμούσαν εικόνες μοντέλων, για τα εμβληματικά μπλουζάκια polo με το λογότυπο του brand, καθώς και για τη χαρακτηριστική μυρωδιά των φυσικών της καταστημάτων. Το συγκεκριμένο προφίλ της μάρκας την βοήθησε να φτάσει σε πωλήσεις αξίας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2012.

Το 2013 η Abercrombie δέχθηκε πυρά αναφορικά με τη γενικότερη φιλοσοφία του brand, η οποία υπήρξε αρκετά “προχωρημένη”, μονότονη και ελιτίστικη, καθώς απευθύνονταν σε πολύ συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό, αναπαράγοντας κοινωνικά στερεότυπα και αποκλείοντας μεγάλη μερίδα του πληθυσμού από το brand της. Αποφάσισε, λοιπόν, να προβεί σε ένα γενναίο rebranding. Ωστόσο, οι πρώτες προσπάθειές της ήταν ανεπιτυχείς, καθώς αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καταναλωτών. Γιατί πλέον αυτοί επιδιώκουν μέσω των brands να βλέπουν τον εαυτό τους έτσι ακριβώς όπως είναι και όχι κάτι άλλο, ξένο ή σουρρεαλιστικό.

Διαβάστε επίσης: Πόσο αποδοτικό υπήρξε το rebrand της Abercrombie;

Έτσι, στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης της ταυτότητάς της, η Abercrombie αποφάσισε να εστιάσει το 2022 και στη γενικότερη αλλαγή της αισθητικής της. Όμως αυτή την φορά φρόντισε το νέο concept που θα εφαρμόσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών και συγκεκριμένα των γενεών Ζ και Millennial, που την απέρριπταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό επέλεξε να επενδύσει στο θέμα της “απόδρασης”, που παραπέμπει σε ένα κομψό λόμπι ξενοδοχείου, προσφέροντας στους πελάτες της μία αλλαγή από τον τυπικό χώρο αγορών και μια εκλεπτυσμένη και χαλαρωτική εμπειρία αγορών, όπως ακριβώς το επιθυμούν.

Τα δύο πρώτα καταστήματα Abercrombie & Fitch που έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με τη νέα αισθητική άνοιξαν στο Del Amo Fashion Center του Λος Άντζελες και στο εμπορικό κέντρο Il Centro, έξω από το Μιλάνο. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ανοίξει ακόμα πολλά σημεία σε όλο τον κόσμο μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ αναμένεται να αυξηθούν και άλλο το 2023.

Παράλληλα, η Abercrombie & Fitch  έχοντας μάθει το μάθημα της διαμόρφωσε τα καταστήματά της, ώστε να χρησιμοποιούνται για ποικίλους λόγους: την παρουσίαση νέων προϊόντων και τάσεων, την παραλαβή παραγγελιών μέσω διαδικτύου, τη σύνδεση με φίλους εικονικά ή IRL, την καλύτερη εφαρμογή τους ή απλώς την απόλαυση αγορών προϊόντων της. Τα πάντα από τη ροή και τα στοιχεία σχεδίασης έως τη λειτουργικότητα των χώρων, σχεδιάστηκαν για να αντικατοπτρίζουν την ιδανική εμπειρία του πελάτη.

Διαβάστε ακόμα: Τρόποι με τους οποίους οι βιώσιμες μάρκες χρησιμοποιούν το TikTok

Νωρίτερα στο πλαίσιο του rebranding της εταιρείας, ξεκίνησε να συνεργάζεται με αρκετούς influencers στην πλατφόρμα του TikTok, απόφαση που φαίνεται πως λειτούργησε με ιδιαίτερα αποδοτικό τρόπο. Τα hashtags #Abercrombie και #abercrombiehaul κατάφεραν να αγγίξουν τις 158,3 εκατομμύρια και 16,5 εκατομμύρια προβολές αντίστοιχα εντός της δημοφιλούς πλατφόρμας.

Εξάλλου, αν και επιτυχημένο, το rebranding της εταιρείας απαιτεί τεράστια προσπάθεια ακόμα. Το κομμάτι του diversity τα τελευταία χρόνια απασχολεί αρκετά την αγορά, καθώς οι δύο βασικότερες γενιές καταναλωτών (Gen Z και Millennials) αναζητούν συνεχώς κομμάτια που θα τους αναδείξουν και θα είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικά.

Εκτός από τα ζητήματα του diversity και της συμπερίληψης, η εταιρεία εστιάζει και σε πιο πρακτικά θέματα, όπως η διευκόλυνση πρόσβασης και εξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρία στα φυσικά της καταστήματα. Ενώ, όσον αφορά το marketing, το brand επιλέγει πλέον μοντέλα με διαφορετικό σωματότυπο. Εξάλλου, έχει προσθέσει ένα μεγαλύτερο φάσμα μεγεθών, προκειμένου να απευθυνθεί σε περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι στο παρελθόν.


Με πληροφορίες από Fashion United

Photo: Abercrombie & Fitch

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.