24 Απρ 2024
READING

Τι σημαίνει η αγορά της Parler από τον Kanye West

5 MIN READ

Τι σημαίνει η αγορά της Parler από τον Kanye West

Τι σημαίνει η αγορά της Parler από τον Kanye West

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες των social media τα τελευταία χρόνια είναι ο ράπερ, σχεδιαστής και επιχειρηματίας Kanye West, ο οποίος άλλαξε το όνομά του σε Ye. Πρόσφατα αποφάσισε να αγοράσει την πλατφόρμα Parler, προβαίνοντας σε μια κινηση που θυμίζει έντονα την επιθυμία του Elon Musk να αγοράσει το Twitter. Μήπως τελικά κάτι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξη του web3;

Η Parler, που ιδρύθηκε το 2018, υπερηφανεύεται ότι υπερασπίζεται την ελεύθερη έκφραση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια αμερικανική alt-tech πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που έχει γίνει δημοφιλής μεταξύ των alt-right, δηλαδή των ακροδεξιών και οσων υποστηρίζουν ακραίες ή περιθωριακές απόψεις. Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια, μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, το Google Play και το App Store της Apple απαγόρευσαν την Parler, λόγω προβολής περιεχομένου που υποκινούσε τη βία. Η εφαρμογή επέστρεψε στην υπηρεσία της Google μόλις τον προηγούμενο μήνα, ενώ πλέον είναι διαθέσιμη και στο App Store.

Διαβάστε ακόμα: Η Gen Z θεωρεί τον εαυτό της συνδημιουργό των brands

Τις τελευταίες μέρες τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση ότι ο Kanye West θέλει να αγοράσει την πλατφόρμα, έναντι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, την πληροφορία παρείχε η ίδια η Parler σε σχετικό δελτίο τύπου, αναφέροντας ότι έχει συνάψει μία αρχική συμφωνία με τον Ye, η οποία αναμένεται να κλείσει αργότερα μέσα στο έτος. Η μητρική εταιρεία της Parler Parlement Technologies ανέφερε ότι η εξαγορά θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός “μη ακυρώσιμου οικοσυστήματος, όπου όλες οι φωνές είναι ευπρόσδεκτες”.

Ο West θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς και σχεδιαστές μόδας στον κόσμο, ενώ η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται γύρω στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει μία πολύ επιτυχημένη μουσική καριέρα ενώ έχει συνεργαστεί με γίγαντες της ένδυσης, όπως η Adidas και η Gap, κυριαρχώντας στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας και της μόδας λόγω του ταλέντου του και την αντισυμβατική προσέγγιση της δημιουργικότητάς του. Η εκκεντρική του προσωπικότητα μπορεί να φανερώνει μία καλλιτεχνική ιδιοφυία, ταυτόχρονα όμως τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας για τους λάθους λόγους. Για ποιο λόγο, επομένως, αποφάσισε να εμπλακεί με ένα τέτοιο αμφιλεγόμενο μέσο;

Συγκεκριμένα, η απόφασή του Ye να αγοράσει την Parler, έρχεται μετά την εκρηκτική του συμπεριφορά στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, όπου έντυσε μοντέλα με συνθήματα “White Lives Matter”, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή, ενώ τα επιθετικά και αντισημιτικά tweets του, έκαναν το Twitter να κλείσει γρήγορα τον λογαριασμό του. Έτσι, ο Kanye West αποφάσισε να πάρει το ζήτημα της ελευθερίας του λόγου στα χέρια του.

Τα νέα αυτά θύμισαν έντονα τις φιλοδοξίες του Elon Musk τον περασμένο Απρίλιο να αγοράσει το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων προκειμένου να “διαφυλάξει την ελευθερία του λόγου”. Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι και αυτός “εξόριστος” του Twitter, ξεκίνησε πρόσφατα και αναρτά τακτικά στη δική του πλατφόρμα, Truth Social. Επίσης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Parler ελέγχεται επί του παρόντος από τον σύζυγο της Candace Owens, της Αμερικανίδας συντηρητικής influencer, η οποία φόρεσε επίσης το πουκάμισο του Ye με το σύνθημα “White Lives Matter” στο Παρίσι.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν έντονες ανησυχίες εάν οι θαυμαστές του θα τον ακολουθήσουν στο νέο του επιχειρηματικό εγχείρημα, αφήνοντας πίσω τους παραδοσιακούς ιστότοπους και στρεφόμενοι σε έναν χώρο όπου υποστηρίζεται η εξάπλωση του εξτρεμιστικού δόγματος. Αν ληφθεί υπόψη μάλιστα πόσους εκατομμύρια πιστούς θαυμαστές έχει στον κόσμο, το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό για την κοινωνία εξαιτίας της ιδεολογίας που υποστηρίζουν οι περισσότεροι χρήστες της Parler. Όμως δεν είναι μόνο αυτό, αφού θα μπορούσε να επανακαθορίσει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Εάν ο Ye “φέρει” τους θαυμαστές του μαζί του, η Parler θα αυξήσει σημαντικά τους χρήστες της, άρα και τη δύναμή της.

Διαβάστε ακόμα: Ποιοι διαμορφώνουν το metaverse;

Στις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτισμικές αντιπαραθέσεις, τα social media λειτουργούν ως βασικό κανάλι έκφρασης προσωπικών απόψεων. Αλλά η γραμμή που χωρίζει την ελεύθερη έκφραση και τον σεβασμό σε όλες τις φωνές, από την έκφραση μίσους και την προβολή επιβλαβών απόψεων και ιδεών, είναι εξαιρετικά λεπτή και ασαφής. Με άλλα λόγια, η άποψη περί ελευθερίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων του Γερμανού φιλοσόφου Emmanuel Kant χρειάζεται να τεθεί ξανά στον ψηφιακό κόσμο: πού σταματάει η ελευθερία του ενός και πού αρχίζει η ελευθερία του άλλου;

Είναι αλήθεια ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να δημιουργήσουν έναν χώρο έκφρασης του δημόσιου διαλόγου. Ωστόσο, πολλές φορές τα σχόλια των χρηστών μπορεί να είναι πολωτικά και, σε πολλές περιπτώσεις, επιδιώκουν τον εντυπωσιασμό προσβάλλοντας ένα μέρος της κοινωνίας ή μεταδίδοντας ψευδείς πληροφορίες. Στο τέλος της ημέρας όμως, ο κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να πει αυτό που επιθυμεί και αντίστοιχα η πλατφόρμα να ελέγχει το σχόλιο και να το κατεβάσει ή να το κρατήσει.

Tο web3 εξακολουθεί να αναπτύσσεται, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνονται και οι κίνδυνοι που υπάρχουν σε αυτό, όπως η παραπληροφόρηση, η υποκλοπή προσωπικών στοιχείων, η διασπορά εξτρεμιστικών απόψεων και ο εκφοβισμός. Συνεπώς, προκειμένου η συνύπαρξη των χρηστών να είναι αρμονική, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο είδος ελέγχου, όχι που θα εμποδίζει την ελευθερία του λόγου αλλά που θα διατηρεί την ισορροπία και την τάξη εντός του ψηφιακού σύμπαντος. Έτσι, το γεγονός ότι το web3 δεν έχει λάβει κάποια θέση απέναντι στις “απελευθερωτικές” κινήσεις του Ye ή άλλων διασήμων, αποδεικνύεται εξαιρετικά ανησυχητικό. 

Με πληροφορίες από Jing Daily | The New York Times | BBC News

Photo: Parler

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.