26 Απρ 2024
READING

Πώς μπορούν τα social media να απογειώσουν τις αγορές της Gen Z

5 MIN READ

Πώς μπορούν τα social media να απογειώσουν τις αγορές της Gen Z

Πώς μπορούν τα social media να απογειώσουν τις αγορές της Gen Z

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον ένα σημαντικό πεδίο για τα brands που θέλουν να δημιουργήσουν μια αυθεντική σύνδεση με τους followers τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα και να προσφέρουν στους πελάτες τους μοναδικές εμπειρίες και να αυξήσουν τη ροή των εσόδων τους. Και ενώ ο συνδυασμός αυτός για κάποιες εταιρείες παραμένει θολός, αφού δεν γνωρίζουν πώς να τον εφαρμόσουν, εφαρμογές όπως το TikTok στοιχηματίζουν ότι η πόρτα του κοινωνικού εμπορίου είναι ορθάνοιχτη για όλους, μα πρωτίστως για την Gen Z, το δικό τους κοινό.

Το TikTok το απέδειξε αυτό έμπρακτα καθώς σχεδιάζει να δημιουργήσει τα δικά του κέντρα logistics στις Η.Π.Α., δημιουργώντας ένα σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας ηλεκτρονικού εμπορίου που κοντράρει ευθέως την Amazon, όπως φαίνεται από τις δώδεκα και πλέον νέες θέσεις εργασίας που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο LinkedIn. Η στρατηγική αυτή κίνηση του TikTok θα δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες του να παραδίδουν πιο γρήγορα τα προϊόντα που έχουν παραγγελθεί μέσα από τις διαφημίσεις που προβάλλονται σ’ αυτό. Παράλληλα, δείχνει πώς μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο κύκλος του κοινωνικού εμπορίου ή ακόμη περισσότερο πόσες ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες υπάρχουν σ’ αυτό. Έως το 2025, εξάλλου, το κοινωνικό εμπόριο αναμένεται να αγγίξει τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια με ρυθμό ανάπτυξης τριπλάσιο από αυτόν του ηλεκτρονικού εμπορίου, σύμφωνα με το Forbes.

Οι πλατφόρμες εξελίσσονται διαρκώς στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν τόσο τους επαγγελματίες του marketing όσο και τους καταναλωτές ενόψει των γιορτών – το TikTok πρόσθεσε πρόσφατα τρεις νέες μορφές διαφημίσεων στο χαρτοφυλάκιό του και το Instagram έσπευσε να το ακολουθήσει. Έρευνα από την πλατφόρμα που ανήκει στη Meta, διαπίστωσε ότι το 90% των χρηστών της ακολουθούν τουλάχιστον μία επιχείρηση, από την οποία προσδοκούν πρόσθετα εργαλεία όπως φίλτρα επαυξημένης πραγματικότητας, τα οποία θα έκαναν την ολοκλήρωση των αγορών τους ευχάριστη και πάνω απ’ όλα βολική.

Διαβάστε ακόμα: Η Gen Z φέρνει μια δημιουργική αναγέννηση στις τηλεοπτικές διαφημίσεις

Οι αγοραπωλήσιες αυτές όμως απαιτούν μια στρατηγική που ταιριάζει στους χρήστες τέτοιων πλατφορμών. Για παράδειγμα, κατά την ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού καταστήματος εντός μιας εφαρμογής, οι εταιρείες ίσως να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα παραδοσιακά Call-To-Action και να αποφύγουν την “βαριά” ορολογία που ενδέχεται να απομακρύνει τους χρήστες της Gen Z. Εξάλλου όσοι απ’ αυτούς χρησιμοποιούν τα social media, κατανοούν πώς να ψωνίζουν ηλεκτρονικά. Δεν χρειάζεται να τους λένε “κάντε κλικ εδώ για να δείτε”, αφού γνωρίζουν ήδη ότι το link βρίσκεται στο bio ή τι πρέπει να κάνουν για να αγοράσουν το προϊόν που τους ενδιαφέρει.

Πριν από πέντε χρόνια, όλοι μιλούσαν για τις αγορές μέσω των social media, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε πραγματικά με αυτές. Και όταν ήρθε η πανδημία, το social media marketing γέμισε παλμό και ενσυναίσθηση που λαχταρούσαν οι Gen Z-ers Z και καθοδηγούσαν τις αγορές τους. Μπορεί οι πανδημικές συνθήκες να υποχώρησαν, η επιθυμία της Gen Z για αυθεντικότητα, όμως, παρέμεινε ισχυρή. Και όχι άδικα. Ως απόλυτα συνειδητοποιημένοι, οι νέοι δυναμικοί καταναλωτές μεγάλωσαν με το marketing και τη διαφήμιση στο διαδίκτυο. Γνωρίζουν πώς να κινούνται σ’ αυτά και πώς να εντοπίζουν την αυθεντικότητα των προϊόντων.

Σε σύγκριση με τους Millennials, ο Gen Z-ers εμπιστεύονται λιγότερο όσα καταναλώνουν στα social media. Όλο και περισσότερο, η γενιά αυτή θα τα χρησιμοποιεί ως μέρος για να αναζητήσει brands, από τα οποία σκέφτονται να αγοράσουν ένα προϊόν, για να δει ποιος πρόσθεσε ποιο tag στο προϊόν αυτό, ποιες είναι οι κριτικές άλλων καταναλωτών που το αγόρασαν, όπως και ποια είναι τα βιώσιμα χαρακτηριστικά του – γιατί μόνο με αυτούς τους τρόπους πιστεύουν ότι μπορούν να χτίσουν μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τα brands. Και όχι απλά αγοράζοντας το προϊόν. Κεντρικό στοιχείο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης συνεχίζει να είναι η αξιοποίηση των influencers, με το 30% της Gen Z να ακολουθεί τουλάχιστον έναν, σύμφωνα με μελέτη της βρετανικής εταιρείας ερευνών GWI. Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του influencer marketing, ωστόσο, για φέτος είναι οι nano influencers, που έχουν λιγότερους από 5.000 ακόλουθους. Το 73% των καταναλωτών ηλικίας 18-40 στις Η.Π.Α. εμπιστεύεται τις κριτικές προϊόντων από αυτούς τους influencer τους οποίους χαρακτηρίζουν ως “ανθρώπους που μοιάζουν σαν εκείνους”, σύμφωνα με την εταιρεία δημιουργίας περιεχομένου Whalar.

Διαβάστε ακόμα: Millennials και Gen Z-ers: η κάθε γενιά θέλει το δικό της marketing

Φέτος, το Instagram θα παραμείνει η Νο. 1 πλατφόρμα για το influencer marketing, με τους marketers να προβλέπεται ότι θα επενδύσουν 2,23 δισεκατομμύρια στην εφαρμογή έναντι 948 εκατομμυρίων δολαρίων στο YouTube της Google και 774,8 εκατομμυρίων δολαρίων στο TikTok. Κάποιοι άλλοι μπορεί να εξερευνήσουν τις δυνατότητες για διαπροσωπική σύνδεση, χρησιμοποιώντας εφαρμογές που βασίζονται σε κείμενο, όπως το Twitch ή το Discord. Το βίντεο σύντομης μορφής, όμως, παραμένει το αγαπημένο τους, με το TikTok να συνεχίζει να αναπτύσσεται ως η κορυφαία κοινωνική πλατφόρμα με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

Οι αναδυόμενες πλατφόρμες φέτος έχουν επίσης αξιοποιήσει την αυξανόμενη επιθυμία για γρήγορη ψυχαγωγία. Το BeReal έχει αναδειχθεί στη Νο. 2 δωρεάν εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης στο Apple Store και στο Play Store, με αμερικανικές εταιρείες όπως η Chipotle και η e.l.f. να είναι μεταξύ των πρώτων μεγάλων εμπορικών σημάτων που την εμπιστεύονται. Ενώ brands όπως η Nike, η Heineken και η Budweiser έχουν επενδύσει στο WeAre8, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ενθαρρύνει τους χρήστες της να αφιερώνουν μόλις 8′ την ημέρα παρακολουθώντας συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Καθώς οι πλατφόρμες συνεχίζουν να εξελίσσονται, αναμένεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον ήχο, με πολλές επιχειρήσεις να δημιουργούν όλο και περισσότερο πρωτότυπα δικά τους μουσιά κλιπ -σαν άλλα jingles- ή να δίνουν προτεραιότητα στη χρήση ήχων που ταυτίζονται αποκλειστικά με αυτές. Για παράδειγμα, η McDonald’s έπαιξε το virality της προσφοράς της Sprite συνεργαζόμενη με τον ράπερ Tisakorean για να δημιουγήσει μια πρωτότυπη μελωδία στο TikTok. Κοιτάζοντας το μέλλον, η Gen Z είναι πιθανό να έχει άμεση εμπλοκή στο πώς θα διαμορφωθεί το επόμενο μεγάλο παιχνίδι με τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Καθώς οι retailers σήμερα περιορίζονται στο να ακολουθούν τα σύγχρονα trends, θα ήταν καλύτερο να παρακολουθούν τι υπάρχει γύρω απ’ αυτές. 

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.