24 Απρ 2024
READING

Γιατί η αγαπημένη μασκότ του TikTok είναι μία κουκουβάγια

4 MIN READ

Γιατί η αγαπημένη μασκότ του TikTok είναι μία κουκουβάγια

Γιατί η αγαπημένη μασκότ του TikTok είναι μία κουκουβάγια

Η Duolingo αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες και πιο πετυχημένες εφαρμογές στον κόσμο. Η επιτυχία της βασίζεται σε πολλούς παράγοντες, με τον σημαντικότερο να εντοπίζεται στην πρωτοποριακή και εύχρηστη εκπαιδευτική διαδικασία. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στην μασκότ της, μία μικρή ζωηρή πράσινη κουκουβάγια, τον Duo. Μάλιστα, ο τρόπος που η εταιρεία προσάρμοσε τις στρατηγικές marketing πάνω στην μασκότ της ανοίγει μία συζήτηση σχετικά με την ανάγκη της αυθεντικότητας και της διασκέδασης στο social media marketing.

Η Duolingo ιδρύθηκε από δύο μηχανικούς, τον Luis von Ahn και τον Severin Hacker. Ο Luis και ο Severin συναντήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, όπου ο Luis ήταν καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και ο Severin τον είχε επιλέξει ως καθηγητή για το διδακτορικό του. Οι δυο τους δημιούργησαν μία εφαρμογή εκμάθησης ξένων γλωσσών, στην οποία τα μαθήματα έχουν μορφή παιχνιδιού και ολοκληρώνονται σε λίγα λεπτά. Η αποστολή της εταιρείας ήταν -και παραμένει- η ανάπτυξη του καλύτερου εκπαιδευτικού συστήματος στον κόσμο που θα είναι διαθέσιμο σε όλους ανεξαιρέτως, σε όλο τον κόσμο.

Το 2011 οι δύο δημιουργοί έφτιαξαν μία δοκιμαστική μορφή της εφαρμογής για περιορισμένο αριθμό χρηστών, η οποία σε ελάχιστο χρονικό διάστημα συγκέντρωσε μια λίστα αναμονής μεγαλύτερη από 300.000 χρηστών. Έτσι τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε για το ευρύτερο κοινό, ενώ ως τον Ιανουάριο του 2014 είχε φτάσει τους 25 εκατομμύρια χρήστες, από τους οποίους οι 12,5 εκατομμύρια είναι ενεργοί. Σήμερα, η Duolingo έχει 99 εκατομμύρια downloads, κάνοντάς της μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στον κόσμο και την πιο περιζήτητη εκπαιδευτική εφαρμογή στην ιστορία του App Store.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το Happy Meal για “μεγάλα” παιδιά είχε επιτυχία

Όταν ξεκίνησε η εταιρεία, ένας από τους ιδρυτές της, ο Luis von Ahn, ήταν ανένδοτος σχετικά με τη δημιουργία ενός logo-μασκότ, θεωρώντας το περιττό. Μάλιστα, δεν συμφωνούσε καθόλου με την κουκουβάγια, η οποία αποτελούσε ένα inside αστείογια την εταιρεία. Ωστόσο, η επιτυχία που γνώρισε το 2012 η εφαρμογή, όταν κυκλοφόρησε το λειτουργικό σύστημα iOS 7, ανάγκασε την εταιρεία να προβεί σε επανασχεδιασμό πολλών στοιχείων της. Μεταξύ άλλων έγινε φανερό ότι η χρήση ενός χαρακτηριστικού logo ήταν απαραίτητη. Έτσι, η κουκουβάγια που μισούσε ο Luis von Ahn, επανασχεδιάστηκε λαμβάνοντας μία τρισδιάστατη μορφή που εμφανίζεται άλλοτε χαρούμενη και άλλοτε λυπημένη. Η κουκουβάγια είχε και όνομα, την έλεγαν “Duo”. 

Ωστόσο, σε αντίθεση με το εμβληματικό μπλε πουλί του Twitter, ο Duo αναπτύχθηκε σε μία ισχυρή περσόνα, η οποία έχει γίνει viral προσελκύοντας νέους χρήστες στην εφαρμογή. Η δημοφιλία του οφείλεται στα memes που κυκλοφόρησε η ίδια εταιρεία ως ειδοποιήσεις υπενθύμισης των χρηστών να κάνουν μάθημα ή να διαβάσουν.

Τα συγκεκριμένα memes είχαν χιουμοριστικό περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας ως κεντρικό πρωταγωνιστή τον Duo και τις πολλές προσωπικότητές του. Για παράδειγμα, άλλοτε εμφανιζόταν ως ψυχρός αλλά πάντα χαμογελαστός κακοποιός που έκανε κάθε προσπάθεια – συμπεριλαμβανομένης της απειλής ότι θα απαγάγει την οικογένεια του χρήστη, άλλοτε πιο φιλικός λέγοντας  “Ώρα να μάθετε πώς να ουρλιάζετε για βοήθεια στα Ιαπωνικά”. Το κοινό λάτρεψε τα memes του ή καλύτερα λάτρεψαν το χιούμορ της εταιρείας που έγινε φανερό μέσω της προσωπικότητας του Duo. 

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το πετυχημένο brand marketing της Apple και άλλων μεγάλων εταιρειών βασίζεται στις ιστορίες

Για αυτόν τον λόγο, όταν η Duolingo σχεδίασε την νέα της στρατηγικής social media, αποφάσισε να βασιστεί στον αγαπημένο Duo και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Και πράγματι, το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της Duolingo για την πλατφόρμα του TikTok περιλαμβάνει κάποιον που φοράει το κοστούμι του Duo να μπαίνει σε όλα τα γραφεία της εταιρείας και μερικές φορές να βγαίνει έξω στον δρόμο και να “τρομοκρατεί” το πλήθος προκειμένου να ανοίξει την εφαρμογή. Άλλες φορές, πάλι, είναι χαριτωμένος και διασκεδαστικός: σε ένα TikTok από τον Αύγουστο, ο Duo χορεύει μόνος του ακούγοντας το τραγούδι των Abba “Gimme, Gimme, Gimme”.

Η επιλογή της συγκεκριμένη στρατηγικής social media βασίστηκε στην σκέψη ότι το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στους λογαριασμούς αυτούς δεν πρέπει να μοιάζει με διαφημίσεις. Αντιλαμβανόμενοι ότι οι χρήστες και ειδικότερα όσοι ανήκουν στην Gen Ζ σιχαίνονται τις διαφημίσεις, αποφάσισαν να δημιουργήσουν πιο παιχνιδιάρικο και χαρούμενο περιεχόμενο στην πιο δημοφιλή εφαρμογή αυτή την στιγμή, το TikTok. Με αυτό τον τρόπο, η εφαρμογή δείχνει πως κατανοεί και συμφωνεί με την άποψή τους και δημιουργείται μια μίνι κοινότητα στο διαδίκτυο στην οποία αναδεικνύεται ο χαρακτήρας της. Μάλιστα, μέσω αυτής της συνεχούς και άμεσης επικοινωνίας χτίζεται η εμπιστοσύνη, καταργώντας οποιοδήποτε φραγμό μεταξύ της εφαρμογής, της ομάδας και των καταναλωτών.

Και πράγματι, η στρατηγική της Duolingo στα social media φαίνεται να λειτουργεί 100%. Ο λογαριασμός της εφαρμογής στο TikTok έχει αυτήν τη στιγμή σχεδόν 5 εκατομμύρια ακόλουθους, ενώ σε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας YouGov, ο Duo επιλέχθηκε ως η καλύτερη μάρκα μασκότ όλων των εποχών. Τελικά, ο δημιουργός της εταιρείας Luis von Ahn διαψεύστηκε από την ζήτηση. 

Με πληροφορίες από The Drum | NBC

Photo: Duolingo | TikTok

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.