27 Ιαν 2025
READING

Η Asos παλεύει για να παραμείνει λειτουργική

4 MIN READ

Η Asos παλεύει για να παραμείνει λειτουργική

Η Asos παλεύει για να παραμείνει λειτουργική

Η διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας, Asos, ανακοίνωσε μεγάλες απώλειες για την πρώτη φορά στην ιστορία της που αγγίζουν τα 37 εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι πελάτες της ξοδεύουν πλέον λιγότερα χρήματα για την μόδα λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Από το 2000 όταν και ιδρύθηκε, η βρετανική εταιρεία παραμένει συνεπής στο λανσάρισμα ενδυμάτων και προϊόντων ομορφιάς που απευθύνονται στο νεανικό καταναλωτικό κοινό, πρακτική που αποδεικνυόταν κερδοφόρα, με πιο χαρακτηριστική την σεζόν 2020-2021 όπου τα κέρδη της ήταν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν μια “χρυσή” χρονιά γι’ αυτήν καθώς είχε πορχωρήσει στην εξαγορά γνωστών brand όπως τα Topshop, Topman και Hiit, από το διαλυμένο Arcadia Group. Όλα αυτά είχαν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για σχέδια αύξησης των δαπανών της στο τομέα του marketing σε διεθνές επίπεδο μέσα στο επόμενο έτος, καθώς στόχευε να γίνει μια επιχείρηση ύψους 7 δισεκατομμυρίων λιρών εντός εντός των επόμενων τριών έως τεσσάρων ετών.

Παρά τα εξαιρετικά επίπεδα αύξησης της τάξης του 36% το 2021 στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, φέτος, για πρώτη φορά ο διαδικτυακός fashion retailer εμφάνισε ζημίες οι οποίες μάλιστα έφτασαν τα 37 εκατομμύρια ευρώ. Οι απώλειες είναι τεράστιες και η Asos ανησυχεί ότι οι πελάτες της θα προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές, καθώς το κόστος διαβίωσης συνεχώς αυξάνεται. Με τους καταναλωτές να αισθάνονται όλο και περισσότερο ανήσυχοι για τα οικονομικά τους, η εταιρεία επισήμανε ότι αντιμετωπίζει ένα απίστευτα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον αυτή την περίοδο.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το Asos προσελκύει τους πελάτες της Γενιάς Ζ

Επιπλέον, ο διαδικτυακός λιανοπωλητής ρούχων και καλλυντικών έχει παρατηρήσει και άνοδο των επιστροφών το τελευταίο διάστημα – η εταιρεία μάλιστα εφαρμόζει την πολιτική των δωρεάν επιστροφών εντός 28 ημερών. Κάτι που εκτός από την ακύρωση των πωλήσεων -άρα και των εσόδων- έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση του κόστους αποθήκευσης και μεταφορών. Η Asos δήλωσε ότι υπολογίζει πως θα σημειώσει περαιτέρω ζημίες κατά το εξάμηνο έως το τέλος Φεβρουαρίου, εν μέρει λόγω του ότι θα πρέπει να μειώσει τις τιμές για να εκκαθαρίσει το απόθεμά της. Αυτό που είναι πλέον σαφές, με βάση τη σημαντική αύξηση των ποσοστών επιστροφών, είναι ότι η πληθωριστική πίεση επηρεάζει όλο και περισσότερο την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος, ο όμιλος εξετάζει το ενδεχόμενο να πωλεί τα προϊόντα της και μέσω άλλων e-shops σε αγορές του εξωτερικού ή να μοιράζεται τους αποθηκευτικούς χώρους της και με άλλες επιχειρήσεις. Δεν έχει αποκλείσει μάλιστα την πλήρη έξοδο από ορισμένες αγορές, αφού είναι σημαντικό οι δραστηριότητές της να ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές της συμπεριφοράς των πελατών, καθώς υπάρχει μεγάλη αστάθεια στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουν πλέον οι καταναλωτές, επηρεαζόμενοι από τα οικονομικά και πολιτικά γεγονότα.

Η Asos και η -επίσης βρετανική- ανταγωνίστριά της Boohoo, οι οποίες θεωρήθηκαν πρότυπα για τη στροφή στις ηλεκτρονικές αγορές, επωφελήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι καταναλωτές λόγω του αναγκαστικού εγκλεισμού τους, στράφηκαν στο διαδίκτυο. Αλλά καθώς ο κόσμος επέστρεψε στα φυσικά καταστήματα, η πορεία τους ήταν καθοδική. Και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.

Διαβάστε ακόμα: Το Asos προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση στην αλυσίδα εφοδιασμού

Ωστόσο, η Asos αισιοδοξεί για το μέλλον και σχεδιάζει να αναδομήσει το άλλοτε επιτυχημένο επιχειρηματικό της μοντέλο, διευθετώντας τα προβλήματα με την αλυσίδα εφοδιασμού της και ανανεώνοντας τις κολλεξιόν και τα στιλ που λανσάρει. Στα άμεσα σχέδιά της είναι η βελτίωση των δραστηριοτήτων της στις Η.Π.Α. αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της ισχυρής παρουσίας σε αναδυόμενες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Snapchat, τα οποία ότι είναι αρκετά δημοφιλή κανάλια ειδικότερα για το target group της, ηλικίας από 18 έως 34 ετών.

Παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας που προσπαθεί να διοχετεύσει στην αγορά, η  πρόσφατη είδηση που την θέλει να διαπραγματεύεται νέες συμφωνίες δανείων, έχει μεταφραστεί ως σημάδι οικονομικής αστάθειας. Οι επιδόσεις της Asos έχουν πληγεί από την εκτίναξη του κόστους ζωής σε συνδυασμό με την αποπληθωριστική εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Με πληροφορίες από BBC

Photos: Asos

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.