26 Απρ 2024
READING

Το καλύτερο branded περιεχόμενο της χρονιάς βρίσκεται σε μια σειρά της Marvel

4 MIN READ

Το καλύτερο branded περιεχόμενο της χρονιάς βρίσκεται σε μια σειρά της Marvel

Το καλύτερο branded περιεχόμενο της χρονιάς βρίσκεται σε μια σειρά της Marvel

Oι άνθρωποι λατρεύουν τις ιστορίες. Πάντα τις αγαπούσαν. Με ιστορίες εξηγούσαν τον κόσμο, με ιστορίες κοινωνικοποιούνταν και κοινωνικοποιούνται, με ιστορίες διδάσκουν, ταΐζουν ή μαλώνουν τα παιδιά τους, ιστορίες πληρώνουν εισιτήριο για να δουν, να ακούσουν, να γελάσουν. Σε αυτή ακριβώς την αγάπη των καταναλωτών βασίζεται το branded content.

Πρόκειται για έναν τρόπο προβολής ενός brand που δίνει έμφαση στην ιστορία, ώστε να τραβήξει την προσοχή του κοινού, χωρίς να προβάλλει ένα συγκεκριμένο προϊόν – πρακτική που απέχει σημαντικά από το concept της παραδοσιακής διαφήμισης. Ουσιαστικά, το branded content γοητεύει και κρατά το ενδιαφέρον του, δεν το διακόπτει από κάτι άλλο, δεν παρεμβάλλεται ούτε ενοχλεί, όπως κάνει κάθε είδους διαφήμιση. Κλειδί της επιτυχίας φυσικά είναι η αυθεντικότητα και η διασκέδαση.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης στρατηγικής branded content είναι αυτή που εφαρμόζει η αμερικανική κινηματογραφική εταιρεία Marvel Studios, η οποία από το 2015 είναι θυγατρική της Walt Disney Studios.

Δύο χαρακτηριστικά των ταινιών του σύμπαντος της Marvel είναι η συζήτηση που “ανοίγουν” οι πρωταγωνιστές των ταινιών με τους θεατές κοιτώντας την κάμερα, καθώς επίσης και η προβολή σκηνών από τα παρασκήνια στο τέλος κάθε ταινίας. Ειδικότερα, οι θεατές πρέπει να περιμένουν να τελειώσουν οι τίτλοι τέλους για να απολαύσουν τις σκηνές αυτές. Με αυτούς τους τρόπους, η Marvel σπάει τον “τέταρτο τοίχο”, δηλαδή τα όρια που θέτει η θεατρική σκηνή και ο κινηματογραφικός φακός, κάνοντας τους θεατές μέρος της ιστορίας και του σύμπαντος της Marvel.

Διαβάστε ακόμα: H σημασία ενός ενημερωμένου brand story για μια επιχείρηση

Από την κυκλοφορία του Disney+ το 2019, η Marvel Studios ήρθε ακόμα πιο κοντά στους θεατές. Πλέον δημιουργεί σειρές και επεισόδια με τα παρασκήνια ταινιών όπως το “Marvel Studios: Assembled” και η σειρά “One Shot”. Έτσι, οι θεατές μπορούν να έχουν μία καλύτερη εικόνα των ιστοριών του σύμπαντος Marvel, του φανταστικού και πραγματικού κόσμου.

Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα, στο φινάλε της πρώτης σεζόν της σειράς “She-Hulk: Attorney at Law”, το ίδιο το Marvel Studios έκανε ένα εκπληκτικό και ξεκαρδιστικό ντεμπούτο στο δικό της Marvel Cinematic Universe, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο content branding της χρονιάς. 

To “She-Hulk: Attorney at Law” είναι μια αμερικανική τηλεοπτική σειρά της Disney+ που δημιουργήθηκε από την Jessica Gao, βασισμένη στον χαρακτήρα της Marvel Comics, She-Hulk. Στη νέα κωμική σειρά 9 επεισοδίων, πρωταγωνιστεί η Τατιάνα Μασλάνι ως Τζένιφερ Γουόλτερς, γνωστή και ως She-Hulk, μια δικηγόρος που ειδικεύεται σε νομικές υποθέσεις με υπερανθρώπους. Στη μέση του ένατου επεισοδίου, βλέπουμε την πρωταγωνίστρια,  όχι μόνο να μιλάει στο κοινό —όπως έκανε όλη τη σεζόν— αλλά στην πραγματικότητα να μας φέρνει πίσω στην οθόνη του μενού του Disney+ και να μας παρασύρει στο ίδιο το Marvel Studios γνωρίζοντάς μας στους σεναριογράφους και τον επικεφαλής του στούντιο Kevin Feige με τη μορφή ενός ρομπότ που λειτουργεί με AI.

Μέσω αυτών των σκηνών, το ίδιο το στούντιο παραγωγής φαίνεται ότι αναγνωρίζει ότι η “δύναμή” του βασίζεται στη συμπερίληψη των θεατών στην ιστορία του, την οποία χτίζει δείχνοντας πόσο αυθεντικό είναι. Φυσικά, οι σούπερ ηρωές της είναι που θα προσελκύσουν τους θεατές στην ιστορία της. Έτσι, ενισχύει την εικόνα της μάρκας ως λάτρης της ποπ κουλτούρας, ενώ τη χρησιμοποιεί για να μεταδόσει μια αίσθηση ταπεινής ατέλειας, διαφημίζοντας τη δική της παραγωγή.

Διαβάστε ακόμα: Το Storytelling πάντα κερδίζει

Έτσι βλέπουμε ότι το branded content διαφέρει και από το content marketing, παρόλο που και σε αυτήν την περίπτωση στο επίκεντρο βρίσκεται η δημιουργία περιεχομένου. Στο content marketing, συνήθως στόχος είναι να παρουσιαστεί ένα συγκεκριμένο προϊόν ή μια υπηρεσία του brand, όσο γίνεται πιο διακριτικά. Αλλά το φιλοθέαμον κοινό πλέον έχει αρχίσει να αναγνωρίζει αυτές τις τακτικές, με αποτέλεσμα συχνά να ενοχλείται από ανάλογα άρθρα, ταινίες, podcasts ή οποιοδήποτε άλλο είδος, που τελικά στο τέλος αποδεικνύεται ότι προμοτάρει απλώς ένα προϊόν.

Το branded entertainment, όμως, δεν κρύβεται. Το κοινό έχει εξαρχής γνώση ότι αυτό που βλέπει είναι δημιουργημένο από μια μάρκα. Αλλά η ιστορία του, αυτό που έχει να πει είναι τόσο καλό, που μοιάζει υπεράνω των ίδιων των προϊόντων του brand, γιατί η εντύπωση που δίνει είναι ότι το κίνητρο των δημιουργών του δεν ήταν να πουλήσουν κάτι συγκεκριμένο, αλλά να συναρπάσουν και να διασκεδάσουν το κοινό.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Disney Plus + 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.