26 Απρ 2024
READING

To Amazon ανοίγει δεύτερο φυσικό κατάστημα μόδας

4 MIN READ

To Amazon ανοίγει δεύτερο φυσικό κατάστημα μόδας

To Amazon ανοίγει δεύτερο φυσικό κατάστημα μόδας

To Amazon συνεχίζει την επέκτασή του στον χώρο της μόδας με το άνοιγμα κι άλλων φυσικών σημείων λιανικής πώλησης. Η άφιξη του δεύτερου κατάστήματός του σηματοδοτεί τη συγχώνευση του φυσικού και ψηφιακού λιανικού εμπορίου σε έναν ενιαίο χώρο.

Η κίνηση του Amazon να εισέλθει στον κλάδο των φυσικών καταστημάτων είναι αρκετά χαρακτηριστική του τρόπου που λειτουργεί η εταιρεία. Για παράδειγμα, το Amazon αρέσκεται να εκθέτει τον εαυτό του σε τολμηρές καταστάσεις, ώστε να εξακριβώσει αν κάτι μπορεί να λειτουργήσει ή όχι. Από το 2015, λοιπόν, που άνοιξε το πρώτο του φυσικό κατάστημα, ένα βιβλιοπωλείο στο Σιάτλ –σε αναλογία ίσως με το γεγονός ότι το Amazon.com ξεκίνησε πουλώντας βιβλία-, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου προσπαθεί να φτάσει και με τη φυσική του παρουσία την online επιτυχία του.

Σταθερά έκτοτε επεκτεινόταν με νέα καταστήματα στις Η.Π.Α. αλλά και στο εξωτερικό. Εκτός από φυσικά σημεία πώλησης, τα κατά τόπους καταστήματα Amazon εξυπηρετούσαν και ως σημεία παραλαβής των ηλεκτρονικών αγορών ή για εύκολες επιστροφές προϊόντων. Αργότερα, τo 2017, το Amazon αγόρασε τη Whole Foods και επένδυσε και στα δικά του φυσικά σούπερ μάρκετ, τα Amazon Fresh. Σήμερα πάνω από 500 καταστήματα Whole Foods και τα δεκάδες Amazon Fresh ανταγωνίζονται πλέον τα συμβατικά σούπερ μάρκετ και κυρίως τη Walmart.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon κλείνει αποθήκες και αγοράζει ρομπότ

Ως ο μεγαλύτερος retailer ρούχων στις Η.Π.Α., τον περασμένο Μάιο προχώρησε σε μια πραγματικά επαναστατική κίνηση ανοίγοντας το πρώτο φυσικό κατάστημα μόδας του, το Amazon Style, στο Glendale της Καλιφόρνια, με την προσδοκία να αλλάξει τη φυσική εμπειρία shopping στα ρούχα, ενσωματώνοντας μεταξύ άλλων νέες τεχνολογίες και προσωποποιημένες εφαρμογές στα δοκιμαστήριά του.

Η επιτυχία του οδήγησε πριν λίγες ημέρες τον αμερικανικό κολοσσό στο άνοιγμα του δεύτερου καταστήματος Amazon Style, στο Columbus του Ohio. Το concept και του δεύτερου  καταστήματος βασίζεται στις τεχνολογικές καινοτομίες που έχει ήδη αναπτύξει και, φυσικά, στην τεχνογνωσία της στα logistics. Οι πελάτες μπορούν να σαρώσουν τον κωδικό QR ενός προϊόντος χρησιμοποιώντας την εφαρμογή αγορών της εταιρείας για να το προωθήσουν σε ένα δοκιμαστήριο ή να το στείλουν απευθείας στον πάγκο παραλαβής του καταστήματος για να τα αγοράσουν.

Η μοναδική εμπειρία αγοράς όμως συνεχίζεται στο χώρο του δοκιμαστηρίου, όπου η εξυπηρέτηση προσωποποιείται. Οι πελάτες με τη βοήθεια του κινητού τους θα μπορούν να ξεκλειδώνουν το δοκιμαστήριό τους για να βρουν εκεί τα ρούχα που έχουν ζητήσει να τους περιμένουν. Εκεί, στα tablets με τα οποία θα είναι εξοπλισμένα, οι πελάτες θα μπορούν να αναζητήσουν και να ζητήσουν και άλλα ρούχα για να δοκιμάσουν, τα οποία οι υπάλληλοι του καταστήματος θα τους φέρνουν μέσα σε λίγα λεπτά, μέσα απο μια ασφαλή “ντουλάπα δύο εξόδων”. Με τη βοήθεια των έξυπνων αυτών οθονών θα γίνονται και νέες προτάσεις στιλ στους πελάτες, οι οποίες βασίζονται στις πληροφορίες που θα έχει συγκεντρώσει το Amazon σχετικά με το είδος των ρούχων που έχουν ήδη σκανάρει και επιλέξει.

Το δεύτερο Amazon Style διαθέτει μια διευρυμένη γκάμα προϊόντων και είδη ένδυσης, αξεσουάρ, προϊόντα μπάνιου και σώματος, περιποίησης δέρματος και μαλλιών, όπως και καλλυντικά. Όλα με την υπογραφή casual brands, όπως ο Calvin Klein, η Lacoste, η Levi’s, η BB Dakota και η Dolce Vita, ενώ αναμένονται προσθήκες luxury brands μαζί με μια σειρά από ιδιωτικές ετικέτες του Amazon.

Για την εξυπηρέτηση των πελατών θα εργάζονται και στο δεύτερο σημείο εκατοντάδες υπάλληλοι, ενώ οι πελάτες θα μπορούν να πληρώνουν και με το σύστημα βιομετρικών δεδομένων Amazon One, που έχει αναπτύξει η εταιρεία, απλώς με το πέρασμα της παλάμης τους.

Την ίδια στιγμή ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου, έχει εστιάσει περισσότερο στην ιδέα της μόδας και έχει αποσυρθεί από άλλα φυσικά καταστήματα λιανικής πώλησης. Η εταιρεία επιβεβαίωσε φέτος ότι κλείνει όλα τα καταστήματα “Amazon 4 Stars”, “Amazon Books” και “Amazon Pop Up”. Αντ’ αυτού, προσανατολίζεται να επικεντρωθεί στα καταστήματα “Amazon Fresh”, “Amazon Whole Foods Market”, “Amazon Go” και“Amazon Style”.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon προσφέρει μακρόχρονη αποθήκευση αποθεμάτων σε τρίτους με νέα υπηρεσία

Εξάλλου, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει περισσότερο στην τεχνολογία Just-Walk-Out, η οποία βοηθάει τους καταναλωτές να εισέλθουν σε ένα κατάστημα, να πάρουν αυτό που θέλουν και να φύγουν. Ουσιαστικά η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στους καταναλωτές να ψωνίζουν όπως θα έκαναν συνήθως, αλλά να εξοικονομούν χρόνο και κόπο εξαλείφοντας το ταμείο – που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αναμονή σε ουρές, δεν υπάρχει σάρωση προϊόντων και δεν υπάρχει καμία ταλαιπωρία.

Τα φυσικά καταστήματα θα βοηθήσουν το Amazon να δοκιμάσει μια ποικιλία καινοτομιών, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα πολυκαταστήματα και άλλους λιανοπωλητές. Θα δώσουν επίσης στην εταιρεία περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες που μπορεί να αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές της στον χώρο του ένδυσης.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photos: Amazon

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.