Μετά τον κόσμο της μόδας, του αθλητισμού και της εκπαίδευσης, το Meta στρέφει την προσοχή του στον περιβάλλον της εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε στο virtual event Meta Connect 2022 τη δημιουργία νέου τεχνολογικού εξοπλισμού που, όπως πιστεύει, θα αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε.
O ορισμός του Mark Zuckerberg και της Meta, που έσπευσε για τα πρωτεία στο χώρο, περιγράφει το metaverse ως έναν εμπλουτισμένο ψηφιακό χώρο, μέσα στον οποίο ο χρήστης μπορεί να συμμετάσχει σε μια μεγάλη ποικιλία από δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από το να αγοράσει virtual ρούχα για το avatar του, μέχρι να οργανώσει το επόμενο επαγγελματικό του meeting στον χώρο που επιθυμεί. Στο πλαίσιο αυτό, ο ιδρυτής του Facebook προσπαθώντας να διεισδύσει περισσότερο στον χώρο της εργασίας, παρουσίασε τα Quest Pro, ακουστικά VR αξίας €1.530.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Meta δημιουργεί εξοπλισμό με σκοπό τη μετάβαση στον κόσμο της μικτής πραγματικότητας. Νωρίτερα φέτος επένδυσε 150 εκατομμύρια δολάρια στην εκπαίδευση, για τη δημιουργία 10 “metaversities”, δηλαδή εικονικών πανεπιστημιουπόλεων μέσω του έργου Meta Immersive Learning, για το οποίο παρήγαγε headsets με ενσωματωμένους προσωπικούς βοηθούς που υπόσχονται να λειτουργήσουν ως ένα είδος εφεδρικού εγκεφάλου για τους ανθρώπους που τα φορούν.
Διαβάστε επίσης: Το web3 θα φέρει επανάσταση και στον αθλητισμό
Ωστόσο, τα Quest Pro προορίζονται συγκεκριμένα για τον τομέα της εργασίας, καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένα, ώστε να εναλλάσσονται μεταξύ VR και επαυξημένης πραγματικότητας, σε συνδυασμό με την προσθήκη αποκλειστικού λογισμικού γραφείου.
Διαθέτουν πολλές ενσωματωμένες κάμερες και ένα σύστημα ανίχνευσης βάθους δημιουργώντας μια ζωντανή εικόνα του φυσικού κόσμου γύρω από τον χρήστη. Ουσιαστικά, αυτό τους επιτρέπει να βλέπουν μέσα από τη συσκευή σαν να μην φορούν τα ακουστικά. Αυτή η τεχνολογία, που ονομάστηκε “Passthrough” από τη Meta, είναι διαθέσιμη και στα πιο οικονομικά ακουστικά Quest 2 της εταιρείας, αλλά οι χρήστες μπορούν να δουν τον φυσικό κόσμο γύρω τους ασπρόμαυρο, ενώ στα Pro έγχρωμο. Το μοντέλο αυτό δίνει επίσης πρόσβαση σε εμπειρίες μικτής πραγματικότητας, στις οποίες οι ψηφιακές πτυχές μπορούν να τοποθετηθούν πάνω από τον φυσικό κόσμο. Για παράδειγμα, η Meta παρουσίασε έναν καλλιτέχνη που σχεδίαζε μια τρισδιάστατη απεικόνιση μέσω εφαρμογής AR.
Για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, αυτή η αναβαθμισμένη έκδοση της τεχνολογίας Passthrough της Meta θα μπορούσε να διευκολύνει τις συναντήσεις και τα meetings μέσω της εφαρμογής “Magic Room”. Στην ουσία, το Magic Room επιτρέπει στους χρήστες να συναντιούνται σε μικτή πραγματικότητα.
Διαβάστε ακόμα: Ποιοι διαμορφώνουν το metaverse;
Εκτός από αυτούς τους χώρους εργασίας μικτής πραγματικότητας, ο Zuckerberg ανακοίνωσε επίσης την έναρξη προσωπικών χώρων εργασίας μέσω των Quest 2 της Meta. Σε αυτές τις ψηφιακές αίθουσες εργασίας, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν τους ιδανικούς σταθμούς εργασίας τους. Μάλιστα, το Zoom και το Microsoft Teams θα είναι σύντομα διαθέσιμα για χρήση στην πλατφόρμα, ενώ η Microsoft θα κυκλοφορήσει και εκδόσεις συμβατές με Meta των Windows 365 και του Office.
Όμως, για να γευτούν οι χρήστες τις δυνατότητες που τους προσφέρει η εικονική πραγματικότητα θα πρέπει να πεισθούν ότι μπορούν να δουλέψουν ακόμα καλύτερα στο metaverse. Πάντως ο ίδιος ο Zuckerberg φαίνεται πώς πιστεύει πραγματικά ότι το μέλλον του διαδικτύου βρίσκεται στο metaverse. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε μόνο το 2021 επένδυσε σε αυτό 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σίγουρα το metaverse έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την εξέλιξη του διαδικτύου. Παρά τις κριτικές που δέχεται η εταιρεία, το metaverse συνεχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία. Βέβαια, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη μακροβιότητα και τις δυνατότητες του εικονικού αυτού μετασύμπαντος, ενώ υπάρχουν και αρκετές ανησυχίες για το εάν πρόκειται να είναι πράγματι μια θετική προσθήκη στη ζωή μας.
Με πληροφορίες από Inc.com
Photo: Meta
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.