22 Ιαν 2025
READING

Ο Καραμολέγκος γεννήθηκε για τα δύσκολα

5 MIN READ

Ο Καραμολέγκος γεννήθηκε για τα δύσκολα

Ο Καραμολέγκος γεννήθηκε για τα δύσκολα

Τολμηρός και αποφασισμένος επιχειρηματίας, ο Σαντορινιός Μανώλης Καραμολέγκος είναι εκείνος που τρέχει τα τελευταία χρόνια την εταιρεία και επιβλέπει την επιχείρηση, φέροντας την ευθύνη είτε για τα καλά είτε για τα απρόβλεπτα ή άσχημα γεγονότα που συμβαίνουν στην πορεία.

Με την πορεία της αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος να έχει ξεκινήσει το 1950 στη Σαντορίνη, σήμερα η εξέλιξη την βρίσκει εκτός Χρηματιστηρίου, έχοντας περάσει και δύσκολες περιόδους με οικονομικές πιέσεις. Όπου από τον Ιανουάριο του 1999 όταν και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών έως και τις αρχές του 2022 όταν γινόταν γνωστή η αποχώρησή του από την οργανωμένη αγορά, βρέθηκε σε ένα ασφαλές καταφύγιο, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη στήριξη της επενδυτικής κοινότητας.

Διαβάστε ακόμα: Το άλμα της Καραμολέγκος πάνω από τα 100 εκατομμύρια

Στα καθοριστικά σημεία της διαδρομής του ήταν θα μπορούσε κανείς να πει τόσο η απόφαση να διακόψει τη συνεργασία του με την εταιρεία Τσατσαρωνάκης πριν από μερικά χρόνια και να μπει στην παραγωγή του παξιμαδιού, την οποία έως τότε έκανε για λογαριασμό της η κρητική εταιρεία, όσο και η απόφαση εξαγοράς της Κατσέλης με την προοπτική να επαναφέρει την ιστορική μάρκα που είχε βρεθεί εκτός αγοράς με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στις διεθνείς πρωτοτυπίες σε επίπεδο προϊόντων πιστώνεται στον Μανώλη Καραμολέγκο και στην ομάδα του το ψωμί “Ψίχα Τοστ” που κυκλοφόρησε χωρίς την κόρα και ουσιαστικά άνοιγε ένα νέο δρόμο στο συσκευασμένο ψωμί. Ο Καραμολέγκος όμως έκανε πρόσφατα και μία ακόμα κίνηση. Αυτή τη φορά η πρωτοβουλία του είχε καθαρά επενδυτικό χαρακτήρα, χτίζοντας ένα δεύτερο εργοστάσιο στο Κορωπί όπου βρίσκεται η έδρα του αλλά και το δεύτερο εργοστάσιό του. Τι ακριβώς θα κάνει με αυτό; Δαπάνησε 27,3 εκατομμύρια ευρώ για νέα γραφεία, αποθήκες και βέβαια νέα βιομηχανική μονάδα. Το καινούργιο εργοστάσιο συνδέθηκε με το παλιό μέσω μίας γέφυρας που κατασκευάστηκε και που στόχευση του επιχειρηματία είναι να δημιουργήσει μία παραγωγική εγκατάσταση με ακόμα μεγαλύτερο εκτόπισμα παραγωγής προκειμένου να εξυπηρετήσει εκτός από την ελληνική αγορά και τις εξαγωγές που πραγματοποιεί.

Οι δυσκολίες και η επιστροφή σε κερδοφορία

Η Καραμολέγκος όμως πέρασε και από δύσκολες περιόδους πριν να φτάσει στο σήμερα όπου όλα δείχνουν ότι έχει ανοίξει τη βεντάλια της και πορεύεται ακάθεκτη με ταχύ βηματισμό προς την επόμενη μέρα. Η επιχείρηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει και αυτή όπως και πολλές άλλες, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε. Θα υπενθυμίσουμε ότι το 2016 είχε ζημίες προ φόρων σε ενοποιημένη βάση και ως όμιλος που έφτασαν τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έναν χρόνο αργότερα έφτασαν τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ. To 2021 λίγο πριν αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο, τα δεδομένα ήταν πλέον εντελώς διαφορετικά. Η εταιρεία είχε φτάσει πλέον σε τζίρο τα 107,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εταιρεία είχε γυρίσει σε κερδοφόρα αποτελέσματα καθώς εμφάνισε κέρδη προ φόρων 1,72 εκατομμύρια ευρώ.

Αποτελώντας την μεγαλύτερη από πλευράς πωλήσεων επιχείρηση πώλησης ψωμιού στην Ελλάδα, η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος έχει εξίσου ισχυρή παρουσία και στη Ρουμανία. Και εκεί διατηρεί ιδιόκτητο εργοστάσιο με το οποίο προμηθεύει την τοπική αγορά με τα προϊόντα που παράγει σε αυτό. Εκεί το 2021 κατάφερε να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις πωλήσεις κατά ποσοστό 15,7% οι οποίες έφτασαν τα 6,1 εκατομμύρια ευρώ. Το βήμα επέκτασης στη Ρουμανία έγινε το 2009. Συνολικά όμως ο Καραμολέγκος, έχοντας ιδιαίτερη εμπειρία στο ψωμί κατάφερε από το 1950 έως και σήμερα να μετατρέψει τον οικογενειακό φούρνο σε μία αρκετά μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση.

Αυτή τη στιγμή έρχεται να αντιμετωπίσει μία ακόμα μεγάλη πρόκληση. Ως διορατικός επιχειρηματίας με αποδεδειγμένη δυνατότητα στη διαχείριση κρίσεων, καλείται να βρει λύση αυτή τη φορά στην καταγραφόμενη μείωση των πωλήσεων ψωμιού σε όγκο στην Ελλάδα, η οποία υπολογίζεται περίπου στα επίπεδα του 10%. Η πραγματικότητα αυτή διαμορφώνεται υπό το καθεστώς των διεθνών προκλήσεων και την παγκόσμια αύξηση στις τιμές των δημητριακών που σχετίζεται κυρίως με την σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμα: Οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Η θωράκιση κόντρα στην κρίση

Ωστόσο η βιομηχανία του Κορωπίου, κατάφερε να κάνει την κίνησή της την κατάλληλη στιγμή. Με την επένδυσή της στο νέο εργοστάσιο αναμένεται ότι θα έχει μειωμένο κόστος παραγωγής ανά μονάδα, λόγω και της μεγαλύτερης δυναμικής που προσφέρει κατά την παραγωγική διαδικασία η νέα μονάδα παραγωγής. Έτσι, σε μία περίοδο που η διαχείριση του κόστους και των πρώτων υλών αποτελεί ένα από τα καίρια ζητήματα όχι απλά οικονομικής υγείας αλλά βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις, ο Μανώλης Καραμολέγκος φαίνεται ότι έχει καταφέρει να είναι θωρακισμένος σε ένα αρκετά σημαντικό βαθμό. Εκτός των άλλων όμως φαίνεται ότι η εταιρεία κατάφερε να διασφαλίσει αυξημένα αποθέματα στο τέλος του 2021, τα οποία ήταν αυξημένα κατά περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ σε σύγκριση με το 2020, ως ένα μέτρο αγοράς εμπορευμάτων, πρώτων υλών συσκευασίας πριν οι τιμές τους λάβουν την ανιούσα, όπως και συνέβη τελικά κυρίως μετά την έναρξη του πολέμου.

Επενδύσεις και σε νέα πρόσωπα

Εκτός από εγκαταστάσεις ο Καραμολέγκος επενδύει και σε προσωπικό, καθώς πρόσφατα έκανε και κίνηση πρόσληψης της Μαρίας Κατσαμπούρη από την Αττική Μελισσοκομία Πίττας, όπου εργαζόταν, και ανέλαβε καθήκοντα διευθύντρια μάρκετινγκ. Το βέβαιο είναι ότι στο προσεχές διάστημα καλείται να δείξει όλη του τη δυναμική, έχοντας κάνει τις κινήσεις εκείνες που του δίνουν πλέον την δυνατότητα να ελίσσεται αποτελεσματικά στο επιχειρείν, χωρίς πλέον να χρειάζεται τη στήριξη και την ασφάλεια του Χρηματιστηρίου όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.