21 Ιαν 2025
READING

Η Apple παγώνει τα σχέδιά της για τα κινεζικά memory chips

3 MIN READ

Η Apple παγώνει τα σχέδιά της για τα κινεζικά memory chips

Η Apple παγώνει τα σχέδιά της για τα κινεζικά memory chips

Η Apple ανέστειλε τα σχέδιά της να χρησιμοποιήσει memory chips που κατασκευάζονται από την κινεζική Yangtze Memory Technologies Co. Η απόφαση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, ακολούθησε τους αυστηρότερους εξαγωγικούς ελέγχους κατά των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας που επέβαλε η Ουάσινγκτον.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Κίνα αποτελεί τεράστια αγορά για την Apple. Οι αμοιβαία επικερδείς σχέσεις μεταξύ τους ξεκίνησαν το 1998 και για σχεδόν δύο δεκαετίες η Apple και η Κίνα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες. Από το 2020, όμως, η ταχεία επέκταση έχει μειωθεί, καθώς η αγορά smartphone της Κίνας ωρίμασε και η οικονομία της επιβράδυνε, με τις πωλήσεις iPhone να μειώνονται τα τελευταία τρίμηνα. Φυσικά, οι εντάσεις μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα της μείωσης των πωλήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί μεγάλα brands έχουν πρόβλημα με την κατοχύρωση της πνευματικής τους ιδιοκτησίας στην Κίνα

Η πανδημία που ξεκίνησε από την Κίνα επηρέασε σαφώς τις σχέσεις τους, οι οποίες φέτος έχουν αρχίσει να διαταράζονται πολύ έντονα. Οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για την Ταϊβάν -την οποία η Κίνα διεκδικεί εδώ και καιρό ως μέρος της επικράτειάς της-  έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Η.Π.Α., Nancy Pelosi, στο νησί. Η Ταϊβάν είναι επίσης η βάση για πολλούς βασικούς προμηθευτές της Apple, συμπεριλαμβανομένων των Foxconn, Pegatron και Wistron, και έχει γίνει παγκόσμιος κόμβος για τα chips ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές. Mια μεγάλη κλιμάκωση στην Ταϊβάν θα ήταν σημαντικός δείκτης για τον καθορισμό των μελλοντικών σχέσεων Κίνας- Apple, καθώς οποιαδήποτε διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού της Ταϊβάν λόγω στρατιωτικής αντιπαράθεσης, θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στον αμερικανικό κολοσσό.

Το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας, μια υπηρεσία που υπάγεται στο Υπουργείο Εμπορίου των Η.Π.Α., ανακοίνωσε νέους ελέγχους εξαγωγών για την προηγμένη βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας στις 7 Οκτωβρίου. Αυτοί περιλαμβάνουν περιορισμούς στη συμμετοχή “αμερικανικών προσώπων” στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων chip στην Κίνα, καθώς και στον εξοπλισμό και τα υλικά που αποστέλλονται σε κινεζικά εργοστάσια παραγωγής πλακιδίων που παράγουν memory chips NAND flash με 128 στρώματα ή περισσότερα. Η YMTC, της οποίας το νέο chip έχει 232 στρώματα κυττάρων μνήμης, ήταν μεταξύ των 31 κινεζικών οντοτήτων που προστέθηκαν στον κατάλογο της Ουάσινγκτον.

Η αναστολή αυτή έρχεται καθώς ο κρατικός κατασκευαστής chip επρόκειτο να γίνει ένας από τους προμηθευτές memory chip NAND flash για τα iPhones φέτος. Η Apple είχε αρχικά σχεδιάσει να χρησιμοποιεί τα chip μνήμης NAND flash της YMTC μόνο για τα iPhones που πωλούνται στην κινεζική αγορά. Τελικά όμως η εταιρεία εξέτασε το ενδεχόμενο να αγοράσει έως και το 40% των chip που απαιτούνται για το σύνολο των iPhones από την YMTC.

Φαίνεται λοιπόν ότι η Apple αρχίζει σιγά-σιγά να ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε η κυβέρνηση των Η.Π.Α. Η μεγαλύτερη επίπτωση αυτής της απόφασης -να μην χρησιμοποιήσει τελικά τα τσιπάκια της YMTC- είναι ότι εμποδίζει την ίδια την Apple να διαφοροποιήσει περαιτέρω τη βάση προμηθευτών της, χρησιμοποιώντας εγχώριους παίκτες της Κίνας και βελτιώνοντας το προφίλ κόστους της με την πάροδο του χρόνου.

Διαβάστε ακόμα: Η διαφορετική προσέγγιση της Κίνας στον έλεγχο της τεχνολογίας και γιατί η Δύση παρακολουθεί

Οι σαρωτικοί έλεγχοι της κυβέρνησης Biden των εξαγωγών στην Κίνα, αποτελεί μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η τεχνολογική και στρατιωτική πρόοδος του Πεκίνου, αποκόπτοντας τον εφοδιασμό της χώρας από ορισμένα chip ημιαγωγών που κατασκευάζονται οπουδήποτε στον κόσμο με αμερικανικό εξοπλισμό. Τόσο η Apple, όσο και η YMTC δεν έχουν σχολιάσει ακόμα κάτι σχετικά με την αναστολή της χρήσης των chips. Εάν επιβεβαιωθεί, η εξέλιξη θα αποτελέσει πλήγμα για την κ YMTC, αφού η Ουάσινγκτον την έβαλε σε λίστα εμπορικής παρακολούθησης.

Με πληροφορίες από Reuters

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.