26 Απρ 2024
READING

Η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα έχει εκτοξευτεί. Θα συνεχίσει έτσι;

4 MIN READ

Η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα έχει εκτοξευτεί. Θα συνεχίσει έτσι;

Η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα έχει εκτοξευτεί. Θα συνεχίσει έτσι;

Η παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών οχημάτων (EV) αναπτύσσεται συνεχώς και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ενθαρρύνουν τη βιομηχανία, μέσω επιδοτήσεων και κανονισμών. Το Πεκίνο απαγόρευσε την εισαγωγή ταξί που κινούνται με ορυκτά καύσιμα πριν από πέντε χρόνια. Σήμερα, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην πόλη είναι χιλιάδες και η Κίνα προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πωληθούν 6 εκατομμύρια νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην ασιατική χώρα.

Οι οδηγοί των EV δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το χάσιμο χρόνου στους σταθμούς φόρτισης. Πολλά ηλεκτρικά ταξί τόσο στο Πεκίνο όσο και σε δεκάδες άλλες κινεζικές πόλεις, πηγαίνουν απλά σε ένα σταθμό ανταλλαγής μπαταριών, όπου ένα μηχάνημα αφαιρεί την εξαντλημένη μπαταρία και εγκαθιστά μια φορτισμένη. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται μόλις λίγα λεπτά.

Διαβάστε ακόμα: Η Panasonic θέλει να αυξήσει την αποδοτικότητα των μπαταριών για τα Tesla κατά 20%

Τα ηλεκτρικά ταξί είναι μία μόνο πτυχή της αναπτυσσόμενης αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα. Οι πολίτες αγοράζουν επίσης ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα με πρωτοφανείς ρυθμούς. Είναι λογικό άλλωστε, αφού οι καταναλωτές απαιτούν πλέον μετακινήσεις με χαμηλές εκπομπές αντί για οχήματα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας (CAAM), σχεδόν το ένα τέταρτο των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην χώρα είναι πλέον ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά οχήματα – που σημαίνει ότι προηγείται της Ευρώπης και των Η.Π.Α. στην υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών. Η EV αγορά της Κίνας αντιπροσωπεύει πλέον πάνω από το 50% των πωλήσεων νέων EV παγκοσμίως. Η Tesla μάλιστα, ανακοίνωσε πως μόνο τον Σεπτέμβριο πούλησε 83.135 αυτοκίνητα στην Κίνα.

Η αύξηση των πωλήσεων των EV οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Όμως σημαντικό ρόλο παίζουν και τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση της Κίνας, καθώς επιδοτεί τις αγορές EV για περισσότερο από μια δεκαετία. Η αξία αυτών των επιδοτήσεων έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, και πρόκειται να λήξουν το τέλος του 2023, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πολύ συμφέρουσα οικονομικά.

Για παράδειγμα, στην Κίνα οι αγοραστές νέων οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα, πρέπει να καταβάλουν ένα υψηλό αντίτιμο όχι μόνο για το αυτοκίνητο, αλλά και για την άδεια κυκλοφορίας η οποία είναι πανάκριβη – κοστίζει σχεδόν 100.000 γιουάν, που αντιστοιχούν περίπου σε €14.000.

Υπάρχουν και άλλα προνόμια για όσους επιλέξουν ηλεκτρικά οχήματα, αν και διαφέρουν από πόλη σε πόλη. Για παράδειγμα, στη Liuzhou οι αρχές επέτρεψαν στους ιδιοκτήτες EV να οδηγούν σε λωρίδες λεωφορείων και να έχουν επίσης πρόσβαση σε δωρεάν χώρους στάθμευσης.Επιπλέον, η τιμή ορισμένων από αυτά τα οχήματα είναι πολύ δελεαστική.

Η κινεζική αγορά EV είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική και πολλές εταιρείες διεκδικούν μια θέση σε αυτήν. Ακόμη και μια αεροπορική εταιρεία, η Juneyao, θέλει να ξεκινήσει την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Όμως πάνω από αυτή την φρενίτιδα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Κίνα, πλανώνται δύο μεγάλα ερωτήματα. Πρώτον, θα διαρκέσει; Και δεύτερον, πώς θα διαμορφώσει την παγκόσμια αγορά EV;

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι η αγορά EV μπορεί να συνεχίσει να επεκτείνεται με αυτόν τον ρυθμό στο μέλλον. Μόλις καταργηθούν οι επιδοτήσεις για τους αγοραστές νέων οχημάτων, η όρεξη για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενδέχεται να μειωθεί. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές φόρτισης, καθώς είναι άνισα κατανεμημένες. Ορισμένοι σταθμοί φόρτισης περιορίστηκαν πρόσφατα, εξαιτίας της πτώσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προκλήθηκε από τη μεγάλη ξηρασία που πλήττει μεγάλα τμήματα της Κίνας.

Ίσως τελικά η καλύτερη επιλογή να είναι τα υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, καθώς εξαρτώνται λιγότερο από το δίκτυο. Απαιτούν επίσης λιγότερο λίθιο, λόγω των μικρότερων μπαταριών τους, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό δεδομένης της πιθανής έλλειψης λιθίου που αναμένεται τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει την οικονομία της Κίνας κατά 600 δις

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η κινεζική αγορά EV θα μπορούσε να επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο, αυτό θα φανεί στην πορεία. Αν και έχει ήδη αρχίσει, με κινεζικές εταιρείες να διαθέτουν στην αγορά EV στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Επίσης, ο κατασκευαστής υψηλών προδιαγραφών, Nio, διαθέτει σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών στη Νορβηγία.

Η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των έξι χωρών της Ε.Ε. που δεν έχουν ούτε ένα σημείο φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου ανά 100 χιλιόμετρα. Όπως αναφέρει έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση με μόλις ένα φορτιστή ανά 250 χιλιόμετρα, ενώ στην τελευταία θέση κατατάσσεται η Λιθουανία με έναν φορτιστή ανά 500 χιλιόμετρα.

Το τοπίο της ηλεκτροκίνησης αλλάζει γρήγορα, καθώς τόσο η τεχνολογία όσο και το ενδιαφέρον εξελίσσονται ραγδαία. Είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε πολλά περισσότερα EV να βγαίνουν στους δρόμους. Και γιατί όχι, στις θάλασσες και στους ουρανούς.

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.