28 Απρ 2024
READING

Γιατί εξανεμίζονται τα κέρδη της Hasbro;

4 MIN READ

Γιατί εξανεμίζονται τα κέρδη της Hasbro;

Γιατί εξανεμίζονται τα κέρδη της Hasbro;

Το τρίτο τρίμηνο του 2022 αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολο για την αμερικανική παχνιδοβιομηχανία Hasbro, καθώς είδε τα έσοδά της να μην ανταποκρίνονται στις προβλέψεις της λόγω της ρευστής οικονομικής κατάστασης που αναγκάζει τους καταναλωτές να μειώσουν τις δαπάνες τους.

Το 2021 βρήκε την αμερικανική παιχνιδοβιομηχανία αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα, με τον Οκτώβριό της να κλείνει με 100 εκατομμύρια χαμένες πωλήσεις λόγω αδυναμίας διεκεπραίωσης των παραγγελιών της. Μέσα στους επόμενους μήνες, όμως, οι παραγγελίες της εκπληρώθηκαν και τελικά η χρονιά της έκλεισε με κέρδη, καθώς αυξήθηκε το μερίδιό της στα καταναλωτικά προϊόντα, αυξήθηκε η ζήτηση, ανέβηκαν και οι τιμές – κάτι που συνολικά έφτασε να εξισορροπήσει και με το παραπάνω τις απώλειες και τα επιπλέον κόστη που επέβαλε η ταλανισμένη από τα απόνερα της πανδημίας εφοδιαστική αλυσίδα.

Διαβάστε ακόμα: Το παράδειγμα της Hasbro | Πώς τα brands βγήκαν αλώβητα από την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Η πορεία της καταγραφόταν εντυπωσιακή και στις αρχές της φετινής χρονιάς επειδή η εταιρεία άρχισε να προσανατολίζεται και σε άλλες πηγές εσόδων, πέρα από τα φυσικά παιχνίδια. Το τμήμα digital gaming σημείωσε άνοδο 42% στα έσοδά του. Παράλληλα, είχε ανακοινώσει τη διεύρυνση της συνεργασίας της με τη Lucasfilm και το franchise του Πολέμου των Άστρων, όπως και την ανάπτυξη merchandising προϊόντων για τη νέα ταινία Indiana Jones, που θα λανσαριστεί το 2023. Εκτός αυτών, επωφελήθηκε από πολλές κυκλοφορίες παιδικών ταινιών όπως το “My Little Pony: A New Generation” και της μεταφοράς του μιούζικαλ “Come From Away” στην μεγάλη οθόνη.

Όλα αυτά όμως, πριν από την ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ένα κύμα ανατιμήσεων σε όλες τις πρώτες ύλες και προκάλεσε μια έκδηλη ανησυχία των καταναλωτών για τους επόμενους μήνες. Απόδειξη, τα κέρδη του γ’ τριμήνου της εταιρείας που μόλις ανακοινώθηκαν, τα οποία υπολείπονται των προσδοκιών των αναλυτών αλλά και της ίδιας της επιχείρησης, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να υποχωρήσουν κατά 3% ύστερα από χαμηλό 52 εβδομάδων. Ο πληθωρισμός φάνηκε ότι επιβάρυνε τους καταναλωτές οι οποίοι άρχισαν να επιδεικνύουν πρωτοφανή ευαισθησία σε θέματα τιμών, την ίδια στιγμή που η εταιρεία αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα αποθεμάτων.

Τα έσοδα για το γ’ τρίμηνο μειώθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 35% στα κέρδη από τον κλάδο της ψυχαγωγίας. Ενώ ο τομέας “Wizards of the Coast”, η οποία περιλαμβάνει τα ψηφιακά “Dungeons & Dragons” και “Magic: The Gathering”, εμφάνισε επίσης μείωση εσόδων κατά 16%. Και καθώς οι τιμές για αγαθά και προμήθειες έχουν πάρει την ανιούσα, ο γίγαντας των παιχνιδιών προχώρησε με τη σειρά του σε περαιτέρω αυξήσεις τιμών για δημοφιλή προϊόντα του όπως τα Nerf Blasters και οι φιγούρες My Little Pony.

Διαβάστε ακόμα: Η Hasbro παρουσιάζει παιχνίδια Χριστουγέννων στο πρώτο της livestream shopping event

Για το τέταρτο τρίμηνο, η Hasbro αναμένει σταθερά αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω των προσδοκιών της για ενίσχυση από το “Magic: The Gathering”. Το παιχνίδι καρτών, τόσο στη φυσική όσο και στην digital εκδοχή του, έχει εξελιχθεί στο πιο υποσχόμενο brand της εταιρείας, ενώ η 30ή επέτειος από τη δημιουργία του από τον μαθηματικό Richard Garfield που συμπίπτει με το τέταρτο τρίμηνο του έτους και την περίοδο των Χριστουγέννων, αναμένεται να προωθηθεί περαιτέρω. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης αρκετές επερχόμενες κυκλοφορίες merchandising προϊόντων που θα συνοδεύουν τις προβολές των νέων ταινιών “Black Panther: Wakanda Forever” της Marvel και “Transformers: EarthSpark”.

Η αλλαγή στρατηγικής είναι αναπόφευκτη για τον αμερικανικό κολοσσό παιχνιδιών. Οι προσφορές αναγνωρίζονται από την Hasbro ως μια πολύ σημαντική διέξοδος για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων στο άμεσο μέλλον, ενώ η εταιρεία υπολογίζει ότι το μεγάλο της απόθεμα, το οποίο πλήττει επί του παρόντος τους λιανοπωλητές σε όλο τον κόσμο, θα την βοηθήσει να καλύψει την αυξημένη ζήτηση που αναμένεται να σημειωθεί κατά την εορταστική περίοδο. Μάλιστα, ο CEO της αμερικανικής παιχνιδοβιομηχανίας Chris Cocks εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με συντηρητικές κινήσεις και σωστή διαχείριση, η αγορά παιχνιδιών θα παραμείνει ανθεκτική ακόμη και σε κακές στιγμές, όπως αυτές που αναμένονται το 2023.

Με πληροφορίες από CNBC

Photo: Hasbro

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.