25 Απρ 2024
READING

Μπισκότα Παπαδοπούλου: one woman show

4 MIN READ

Μπισκότα Παπαδοπούλου: one woman show

Μπισκότα Παπαδοπούλου: one woman show

Οι άλλοι έχουν το oreo, εμείς έχουμε τα Γεμιστά Παπαδοπούλου. Οι άλλοι έχουν τα Petit Beurre LU, εμείς τα Πτι – Μπερ. Οι άλλοι έχουν τα wafer rolls, εμείς έχουμε τα μοναδικά Caprice, όπως και τα μοναδικά Cream Crackers. Στα παραπάνω ουσιαστικά αποτυπώνεται αυτό που συμβαίνει στην εγχώρια αγορά, μια αγορά, όπου ούτε οι άλλες ελληνικές εταιρείες μπισκότων, αλλά ούτε πολυεθνικοί κολοσσοί, όπως είναι για παράδειγμα η Mondelēz (πριν και μετά την εξαγορά της Chipita) έχουν καταφέρει να κατακτήσουν, καθώς τα Μπισκότα Παπαδοπούλου ουσιαστικά παίζουν χωρίς ανταγωνιστή.

Η εταιρεία εδώ και δεκαετίες κατέχει ηγετικά μερίδια στην εγχώρια αγορά μπισκότου, μερίδια που ξεπερνούν κατά πολύ το 50%, ενώ παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη και στην κατηγορία του συσκευασμένου ψωμιού, στην οποία εισήλθε το 2013 και κατέχει τη δεύτερη θέση στην εν λόγω αγορά, μετά την «Καραμολέγκος». Παράλληλα, η εταιρεία πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές με τα προϊόντα της να βρίσκονται πλέον σε 61 χώρες. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι στην τελευταία έκδοση της μελέτης Brand Footprint της εταιρεία ερευνών Kantar στον κλάδο συνολικά των ταχυκίνητων προϊόντων η «Μπισκότα Παπδοπούλου» καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενώ ειδικά στον κλάδο των τροφίμων καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ως η δημοφιλέστερη μάρκα που επιλέγουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα. 

Τι κάνει τα μπισκότα Παπαδοπούλου ασυναγώνιστα και μάλιστα διαχρονικά; Η εταιρεία δεν έκανε ποτέ εκπτώσεις στις πρώτες ύλες και στη διαδικασία παραγωγής με συνέπεια τα προϊόντα της να φτάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και στα περίπτερα και γενικώς στα σημεία πώλησης της μικρής λιανικής με την ίδια, ξεχωριστή ποιότητα. 

Η αλλαγή στη διανομή 

Καθοριστικό ρόλο στο παραπάνω έχει το πολύ ισχυρό σύστημα διανομής το οποίο έχει αναπτύξει η εταιρεία διαθέτοντας ένα σύγχρονο κέντρο αποθήκευσης και διανομής (logistics center) στον Ασπρόπυργο με κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν συνολική έκταση 23.000 τ.μ., τρία τμήματα πωλήσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο, πάνω από 200 πωλητές και μεγάλο δίκτυο συνεργατών σε όλη την Ελλάδα, καθώς και έναν μεγάλο στόλο φορτηγών για τη μεταφορά των προϊόντων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ύπαρξη τεσσάρων εργοστασίων σε κομβικά σημεία της χώρας, στην Αθήνα, τα Οινόφυτα, τον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη επιτρέπουν επίσης την αδιάλειπτη παραγωγή και κυρίως το να φτάνουν τα προϊόντα φρέσκα και αναλλοίωτα στα σημεία πώλησης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο διανέμει τα προϊόντα της η εταιρεία έχει σημαντική θετική συμβολή και στα οικονομικά της αποτελέσματα. Πρόκειται δε στην ουσία για μοντέλο ανάλογο με αυτό που είχε εφαρμόσει στην Chipita o Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Από το 2010, λοιπόν, η «Παπαδοπούλου» πραγματοποιεί τις πωλήσεις απευθείας προς όλους τους μεγάλους πελάτες πανελλήνιας εμβέλειας. 

Δεύτερον, η εταιρεία μπορεί στα 100 χρόνια από την ίδρυσή της να έχει παράξει διάφορα προϊόντα, αλλά παράγει σταθερά και τις πλέον επιτυχημένες συνταγές της, τα προϊόντα που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της: τα Πτι – Μπερ τα οποία αποτέλεσαν το πρώτο προϊόν της εταιρείας, τα «Μιράντα», τα Γεμιστά, τα Cream Crackers και φυσικά τα Caprice που κάνουν πολύ σημαντική διεθνή καριέρα και ουκ ολίγοι έχουν προσπαθήσει να αντιγράψουν ή να χρησιμοποιήσουν το εμπορικό σήμα. 

Πρωτοπορία και στις ετικέτες

Ταυτόχρονα, αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες καταναλωτικές συνήθειες, η εταιρεία εγκαίρως προχώρησε στην παραγωγή προϊόντων χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη, vegan, ολικής άλεσης, με χαμηλότερα λιπαρά, ενώ από το 2008, έξι χρόνια δηλαδή πριν αυτό καταστεί υποχρεωτικό, η «Ε.Ι. Παπαδόπουλος ΑΕ» αποφασίζει να υιοθετήσει την πολιτική αναγραφής των συστατικών των προϊόντων της. 

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα άρτου, η εταιρεία έχει πολύ καλή θέση στην αγορά από παλιά στην κατηγορία των φρυγανιών, αλλά και στα παξιμαδάκια Krispies, ενώ σε ό,τι αφορά το συσκευασμένο ψωμί έχει κάνει σημαντικά βήματα, κατακτώντας τη δεύτερη θέση, με τον «Καραμολέγκο», ωστόσο, να μην απειλείται. 

Αυτό που ίσως είναι πιο κρίσιμο στην παρούσα φάση για την εταιρεία είναι το πώς θα γίνει η μετάβαση στην επόμενη γενιά και κυρίως εάν αυτή θα είναι το ίδιο επιτυχημένη. Η Ιωάννα Παπαδοπούλου, κόρη του Ευάγγελου Παπαδόπουλου, που από το 1995 κρατά επισήμως το «τιμόνι» της επιχείρησης είναι υπεύθυνη για τα πλέον σημαντικά επιτεύγματα της εταιρείας και έχει βάλει τον πήχη κάτι παραπάνω από πολύ ψηλά. Στο διοικητικό συμβούλιο πάντως, βρίσκεται ήδη η επόμενη γενιά, και μένει να δούμε τα επόμενα χρόνια εάν και πόσο θα καταφέρει να πάει την εταιρεία ακόμη πιο μακριά. 

Παρά την οικονομική κρίση και στη συνέχεια την πανδημία ο κύκλος εργασιών της «Ε. Ι. Παπαδόπουλος» βρίσκεται σε διαρκή ανοδική πορεία: 135,57 εκατ. ευρώ το 2015, 142,71 εκατ. ευρώ το 2016, 148,78 εκατ. ευρώ το 2017, 157,98 εκατ. ευρώ το 2018, 174,23 εκατ. ευρώ το 2019, 179,12 εκατ. ευρώ το 2020, 185 εκατ. ευρώ το 2021. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν το 2021 σε 15,84 εκατ. ευρώ από 14,93 εκατ. ευρώ το 2020.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.