26 Απρ 2024
READING

Η τάση των micro-vacations στην Κίνα

4 MIN READ

Η τάση των micro-vacations στην Κίνα

Η τάση των micro-vacations στην Κίνα

Αναμένοντας το πράσινο φως για να επιστρέψουν στα ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς με συχνότητα που θυμίζει την προπανδημική περίοδο, οι Κινέζοι τουρίστες περιορίζονται σε micro-vacations στο εσωτερικό της χώρας. Οι κοντινές αποδράσεις είναι η νέα hot τάση της νεολαίας και των εύπορων ταξιδιωτών, που επηρεάζει άμεσα και βαθιά την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

Η εμφάνιση του κορονοϊού στις υπαίθριες αγορές της Γουχάν και η ταχύτατη του εξάπλωση στην αχανή κινεζική επικράτεια, ανάγκασε τους κυβερνώντες να ακολουθήσουν την πολιτική της μη ανοχής και των μηδενικών κρουσμάτων ήδη από την αρχή του 2020. Μέχρι και σήμερα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, η ελεύθερη μετακίνηση των Κινέζων αντιμετωπίζει τρομερά εμπόδια με αποτέλεσμα να μην είναι παρόντες σε καμία από τις αγορές που παραδοσιακά έσφυζαν από την πολυπληθή τους παρουσία. Οι Financial Times ανέφεραν μάλιστα ότι μέχρι το 2025 ο κινεζικός τουρισμός δεν αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν την πανδημία.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι άνθρωποι ανυπομονούν να ταξιδέψουν και να ζήσουν μετά το εμβόλιο και όχι να αγοράσουν

Ως αποτέλεσμα, οι Κινέζοι τουρίστες στράφηκαν όπου επιτρεπόταν στον εσωτερικο τουρισμό, αλλά και σε μια σειρά από δημοφιλείς για εκείνους υπαίθριες δραστηριότητες όπως τα ταξίδια με ειδικά μετασκευασμένα οχήματα γνωστό και ως RVing, τα χειμερινά σπορ, το camping και την πολυτελή εκδοχή του glamping. Όλο αυτό έχει μεταφραστεί σε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι καταναλωτές ξοδεύουν για την πολυτέλεια, αλλά και στην άνοδο της τάσης των micro-vacations.

Με τον όρο αυτό, ορίζεται η απόδραση τριών έως πέντε ημερών, που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος το 2022 στην ασιατική χώρα. Το φαινόμενο μάλιστα ήταν τόσο έντονο που τον περασμένο Μάρτιο, επισημάνθηκε στη “Πράσινη Βίβλο για τον Τουρισμό”, μια μελέτη της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, η οποία τόνισε ότι τα σύντομα αυτά ταξίδια κοντά στις πόλεις των τουριστών είναι αυτή την στιγμή ο κύριος παράγοντας ανάκαμψης της εγχώριας ταξιδιωτικής αγοράς.

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι ξένο στις δυναμικές αγορές, όπως αυτή των Η.Π.Α. Σύμφωνα με το Vacation Confidence Index που δημοσίευσε η Allianz Global Assistance το 2019, το 57% των Αμερικανών Millennials πήγαν διακοπές που διαρκούσαν το πολύ τέσσερις ημέρες, σε σύγκριση με το 60% των Gen X-ers και με το 60% των Baby Boomers. Η “micro-cation” όπως εναλλακτικά περιγράφεται η τάση αυτή, οφείλεται κυρίως στην έλλειψη χρημάτων και την αδυναμία παροχής άδειας από τους εργοδότες.

Αν και η εσωστρεφής στροφή των Κινέζων τουριστών αποτελεί άσχημο νέο για τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις και τα πολυκαταστήματα στο Παρίσι ή το Λονδίνο που αγαπούν διαχρονικά, αυτές οι “συμπιεσμένες διακοπές” θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια μεγάλη ευκαιρία για πολυτελείς μάρκες και για ταξιδιωτικές εταιρείες. Μια πρόσφατη έκθεση του International Luxury Travel Market (ILTM) και της εταιρείας ερευνών Altiant σημείωσε ότι ακόμα κι αν οι πιο εύποροι Κινέζοι ταξιδιώτες επιλέξουν μια σειρά από σύντομα ταξίδια αντί για μακράς διαρκείας διακοπές στο εξωτερικό, οι περισσότεροι σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα τους επόμενους μήνες, με την άρση όλων των περιορισμών λόγω covid.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον επόμενο χρόνο αναμένεται ένας αυξανόμενος αριθμός τουριστών που θα πραγματοποιούν μεν micro-vacations, με τη διάθεση όμως να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν προϊόντα πολυτελείας και να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες ευεξίας ή και κρουαζιέρες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Διαβάστε ακόμα: Οι τύποι των ταξιδιωτών και ποιοι είναι περισσότερο έτοιμοι να ταξιδέψουν πάλι

Ενώ τα resort ευεξίας και τα luxury spa γνώρισαν εκτεταμένη άνθηση τα τελευταία δύο χρόνια κυρίως λόγω της προσέλευσης στρεσαρισμένων λόγω της πανδημίας αστών, η δημοτικότητα των βραχυπρόθεσμων κρουαζιέρων πολυτελείας στους νεότερους ταξιδιώτες αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα ως μια άλλη εκδοχή των micro-vacations. Οι εγχώριες κρουαζιέρες και άλλοι δημοφιλείς προορισμοί τέτοιων αποδράσεων επωφελούνται από τον τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι τουρίστες υλοποιούν τώρα τις διακοπές τους. Ενώ δηλαδή συνήθιζαν να κάνουν τις κρατήσεις τους τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα, σήμερα λόγω ανησυχιών για αστραπιαία lockdown, κλείνουν ακόμη και το πιο κοντινό ταξίδι ελάχιστες ημέρες πριν.

Η βασική ανησυχία της παγκόσμις τουριστικής βιομηχανίας είναι εάν η δημοτικότητα των micro-vacations θα παραμείνει αφότου η Κίνα τερματίσει την τρέχουσα πολιτική “μηδενικών κρουσμάτων και ανοχής”. Μόλις αγχωθούν λιγότερο για την πιθανότητα να βρεθούν αποκλεισμένοι σε έναν τουριστικό προορισμό, πολλοί περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες σίγουρα θα επιστρέψουν στα διεθνή ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί να έχει αλλάξει η συμπεριφορά τους μέχρι τότε. 

Με πληροφορίες από Jing Daily

Photo: Unsplush

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.