26 Απρ 2024
READING

H Shein λανσάρει υπηρεσίες resale

4 MIN READ

H Shein λανσάρει υπηρεσίες resale

H Shein λανσάρει υπηρεσίες resale

Η Shein κυκλοφόρησε το Shein Exchange, μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα μεταπώλησης προϊόντων της εταιρείας. Ο κινεζικός κολοσσός fast fashion προχώρησε σε αυτή την απόφαση, για να παραμείνει ανταγωνιστικός, αφού παρατήρησε ότι πολλά προϊόντα του μεταπωλούνται ούτως ή άλλως σε άλλα φόρουμ της αγοράς. Και φυσικά, για να δώσει μια απάντηση σε όσους την κατηγορούν ότι συμβάλει στην αύξηση των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων.

Η διαδικτυακή εταιρεία fast fashion είναι γνωστή για τις προσιτές τιμές των ρούχων της. Με μέση τιμή στην πλατφόρμα της τα €6, φαίνεται πως είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να αντισταθούν. Τώρα δίνει την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν, να αποκτήσουν τα προϊόντα της ακόμα πιο φθηνά, μέσω της μεταπώλησής τους.

Το λανσάρισμα του Shein Exchange εμπνεύστηκε από την κοινότητα των πελατών της που είναι παθιασμένοι με την αυτοέκφρασή τους μέσω της μόδας. Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, μέσω ομάδων και πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης που δημιουργήθηκαν από την κοινότητα, οι φανς του κινεζικού fashion brand εξέφρασαν ενδιαφέρον για προορισμούς μεταπώλησης όπου μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν προηγούμενα προϊόντα της εταιρείας. Ο στόχος είναι να καλύψει τη ζήτηση της κοινότητάς της παρέχοντας έναν ενιαίο προορισμό στους πελάτες της, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην κυκλικότητα και να προωθήσουν τα οφέλη από την αγορά μεταχειρισμένων ρούχων έναντι της αγοράς νέων ειδών.

Διαβάστε ακόμα: H North Face προσεγγίζει το κυκλικό design

Με την εύκολη πρόσβαση μέσω της υπάρχουσας εφαρμογής Shein, η νέα δυνατότητα Exchange απλοποιεί τη διαδικασία μεταπώλησης, ώστε να είναι ευκολότερο για τους πωλητές να καταχωρούν τα προϊόντα τους μέσω μιας απρόσκοπτης διεπαφής που προσυμπληρώνει εκ των προτέρων σύμφωνα με τις προηγούμενες αγορές ενός πελάτη.

Η πιλοτική έκδοση του Shein Exchange στις Η.Π.Α. αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης δέσμευσης της Shein να αντιμετωπίσει τα συνεχιζόμενα ζητήματα των απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργίας και να οικοδομήσει ένα μέλλον της μόδας που να βασίζεται στην κυκλική χρήση των ενδυμάτων. Οδηγώντας την κοινότητα των εκατομμυρίων πελατών της στην αμερικανική αγορά στην αγορά ή τη μεταπώληση ενδυμάτων τους στο Shein Exchange, η εταιρεία στοχεύει να επηρεάσει και να προωθήσει τη συνειδητή κατανάλωση μεταξύ των πελατών της, επεκτείνοντας τελικά τη διάρκεια ζωής όσο το δυνατόν περισσότερων αντικειμένων.

Από φέτος, μάλιστα, ο κινεζικός κολοσσός της γρήγορης μόδας συμμετέχει στους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Circular Textiles κάθε 8 Οκτωβρίου, αποτελώντας πλέον μέρος μια πρωτοβουλίας fashion brands, προμηθευτών και άλλων επιχειρήσεων που έχει ως αποστολή να μετατοπίσουν τη βιομηχανία της μόδας και της κλωστοϋφαντουργίας προς την πλήρη κυκλικότητα έως το 2050. Εξάλλου, λίγες ημέρες νωρίτερα η Shein ανακοίνωσε τη δέσμευσή της για μείωση των απόλυτων εκπομπών που παράγονται από τις δραστηριότητές της κατά 42% έως το 2030, την αγορά πιστοποιητικών ανανεώσιμης ενέργειας για το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στις δραστηριότητες της έως το 2030, καθώς και για τη μείωση των απόλυτων εκπομπών σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα της κατά 25% έως το 2030. Όπως και την αντικατάσταση των πλαστικών συσκευασιών της με ανακυκλωμένα PE πλαστικά για όσα προϊόντα αποστέλλονται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Για τη δημιουργία της υπηρεσίας Exchange, η Shein συνεργάστηκε με την εταιρεία τεχνολογίας μεταπώλησης Treet. Η εταιρεία ενώνεται με πολλούς άλλους λιανοπωλητές στην αξιοποίηση μιας ισχυρής τάσης, που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς όπως οι ιδιοκτήτες του ηλεκρονικού καταστήματος μεταχειρισμένων ρούχων ThredUp, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια αγορά 82 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Η “πράσινη” στροφή της Shein για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα

Σε αντίθεση με εταιρείες όπως το sport brand Athleta που ανήκει στην Gap, και συνεργάζεται ήδη με την ThredUp για τη διαχείριση της υλικοτεχνικής υποδομής της συλλογής και αποστολής μεταχειρισμένων αντικειμένων, η κινεζική εταιρεία αφήνει τους πελάτες της να αναλάβουν τις περισσότερες από τις σχετικές εργασίες, όπως θα έκαναν στις αγορές που διαχειρίζονται στο eBay ή στο Facebook. Η Shein σε ορισμένες περιπτώσεις θα ορίσει μια μέγιστη τιμή που μπορούν να ζητήσουν οι πωλητές για ένα αντικείμενο και οι πωλητές θα καταβάλλουν στη Shein το 5% των εσόδων τους, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Shein που σχετίζονται με την επιλογή ανταλλαγής.

Ο στόχος του Shein Exchange είναι να καταστήσει τη μεταπώληση εξίσου εύκολη και βολική με την αγορά ενός ολοκαίνουργιου προϊόντος. Ταυτόχρονα, αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης δέσμευσης της Shein για την αντιμετώπιση των ζητημάτων των απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργίας και την δημιουργία μιας πιο κυκλικής βιομηχανίας μόδας.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Shein

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.