24 Απρ 2024
READING

Η αλλαγή πλεύσης του Μασούτη από τη στεριά στη θάλασσα

4 MIN READ

Η αλλαγή πλεύσης του Μασούτη από τη στεριά στη θάλασσα

Η αλλαγή πλεύσης του Μασούτη από τη στεριά στη θάλασσα

Η νησιωτική Ελλάδα αποτελεί το νέο μεγάλο βήμα του Μασούτη. Μάλιστα η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που η αλυσίδα είχε κάνει αρκετές κινήσεις απόκτησης αλυσίδων στην ηπειρωτική χώρα. Η επέκταση στα νησιά ξεκίνησε ήδη μετά την δημιουργία κοινής εταιρείας με τη συμμετοχή και του ομίλου ΣΥΝΚΑ Χανίων και την απόκτηση από πλευράς Μασούτη των καταστημάτων σε Άνδρο, Τήνο και Κέρκυρα.

Tαυτόχρονα όμως η συμφωνία των δύο πλευρών προσέφερε στον Μασούτη ποσό ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ που ενίσχυσε τα οικονομικά του μεγέθη και θα αποτυπωθεί πλέον στον φετινό του ισολογισμό, όσο δηλαδή ήταν και ο τζίρος της επιχείρησης της Κρήτης για το 2021. Τι κατάφερε από την πλευρά της η αλυσίδα της Βορείου Ελλάδας; Να επιτύχει κύκλο εργασιών πάνω από το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ συνολικά και ταυτόχρονα να εισέλθει στο κλαμπ των μεγάλων της αγοράς.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο κύκλος εργασιών της Μασούτης το 2021 ήταν 882,46 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για να δούμε και την ανάπτυξή της επιχείρησης μέσα στο χρόνο, το 2008 ήταν 573,5 εκατομμύρια ευρώ. Θα θυμίσουμε επίσης ότι ο Μασούτης πριν εξαγοράσει την Προμηθευτική και μπει στην Αττική, κάνοντας το πρώτο του βήμα στην πρωτεύουσα το 2018, είχε τζίρο 770,34 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έναν χρόνο αργότερα όταν πια είχε ολοκληρωθεί η συμφωνία και είχε απορροφήσει πλήρως την Προμηθευτική, ο τζίρος αυτός έφτασε στα 829,8 εκατομμύρια ευρώ το 2019.

Το νέο βήμα στη νησιωτική Ελλάδα και η είσοδος στη Μύκονο

Όμως ο Μασούτης δεν έμεινε στη συμφωνία με τον ΣΥΝΚΑ. Κινήθηκε αυτή τη φορά με ταχύτητα και οι συγκυρίες φάνηκε ότι τον ευνόησαν καθώς εξαγόρασε και την αλυσίδα Δεναξάς των 20 εκατομμυρίων. Σε αυτή την περίπτωση ουσιαστικά η αλυσίδα της Βόρειας Ελλάδας ήρθε να αξιοποιήσει και την ενδοοικογενειακή διαφορά που προέκυψε ανάμεσα στους δύο αδελφούς Δεναξά, η οποία φαίνεται ότι αποδυνάμωσε την επιχείρηση και την οδήγησε στην πλήρη αλλαγή κατεύθυνσης και προσανατολισμού και κατ’ επέκταση στην πώλησή της σε έναν κατά πολύ μεγαλύτερο παίκτη.

Στην περίπτωση της εταιρείας Δεναξάς, ο Μασούτης προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου αγοράς και αποτέλεσε ουσιαστικά τον πρώτο λιανέμπορο που μπήκε στο νησί της Μυκόνου με δικό του εταιρικό κατάστημα, κίνηση που μπορεί να σηματοδοτήσει το άνοιγμα και άλλων καταστημάτων στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Εκεί, εκτός από τοπικές επιχειρήσεις όπως είναι η Flora Markets, που διατηρεί τρία καταστήματα με πλήρως διαφοροποιημένο κωδικολόγιο υψηλής προστιθέμενης αξίας, υφίστανται και καταστήματα franchise της ΑΒ Βασιλόπουλος, που λειτουργούν μέσω συνεργατών.

Η είσοδος λοιπόν του Μασούτη στο συγκεκριμένο νησί αναμένεται ότι θα φέρει σημαντικές ανατροπές στο προσεχές διάστημα. Να σημειωθεί πάντως ότι για Flora Markets που τζιράρει περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ με τρία καταστήματα στο δίκτυό της, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διάθεση πώλησής της από πλευράς του ιδιοκτήτη της, Τάσου Κονταράτου, ο οποίος φέρεται επίσης να έχει δεχτεί προτάσεις από ενδιαφερόμενους να εξαγοράσουν την επιχείρησή του. 

Τα νέα σημεία πώλησης στα νησιά

Στην ιδιοκτησία της Δεναξάς βρίσκονται 14 καταστήματα, ενώ από τον Ιούνιο και ύστερα όταν η Μασούτης άνοιξε το κατάστημά της στη Σαντορίνη σε σούπερ μάρκετ της Βιδάλης, εντάχθηκαν στο δίκτυό της και 15 καταστήματα σε Κάλυμνο, Μήλιο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σύρο, Τήνο και Χίο αλλά και στην Κέρκυρα 18 καταστήματα όπου τα τελευταία στο νησί των Φαιάκων ανήκαν στην επιχείρηση Γαλαξίας Α.Ε. (Δήμητρα-Μαρκάτο). 

Η πλήρης αλλαγή προσανατολισμού

Η Μασούτης έχει επιχειρήσει κατά καιρούς να επεκταθεί και στα Ιωάννινα αλλά και στην Πάτρα, όπου υφίστανται τοπικές επιχειρήσεις με τις οποίες έχει καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Ωστόσο μέχρι στιγμής η έκβαση δεν ήταν θετική. Εν τω μεταξύ όμως προχώρησε σε πλήρη αναδίπλωση και σε αλλαγή προσανατολισμού, φεύγοντας από την ηπειρωτική Ελλάδα όπου δεν υπήρχε εξέλιξη και στρεφόμενη στη νησιωτική Ελλάδα. To διακύβευμα πλέον βρίσκεται και στη δημιουργία κέντρου διανομής στην Αττική. Κάτι που αναμένεται ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει πράξη, μετά την πώληση της προηγούμενης αποθήκης που διέθετε η ο όμιλος στο Μαρκόπουλο και είχε προέλθει από την εξαγορά της αλυσίδας Προμηθευτική. 

Από τον σχεδιασμό βέβαια δεν λείπει η Αττική. Εκεί έχει προγραμματίσει να φτάσει τα 100 καταστήματα έως το τέλος του 2023, αποτελώντας ουσιαστικά τον δεύτερο μεγάλο πόλο ανάπτυξης του δικτύου του μετά τα ελληνικά νησιά το τελευταίο διάστημα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.