19 Απρ 2024
READING

H North Face προσεγγίζει το κυκλικό design

3 MIN READ

H North Face προσεγγίζει το κυκλικό design

H North Face προσεγγίζει το κυκλικό design

Η North Face λανσάρει την πρώτη της σειρά με ρούχα κυκλικού σχεδιασμού, που ελαχιστοποιούν τα απόβλητα και δίνουν νέα ζωή στα υλικά. Η πρωτοβουλία αυτή είναι το πιο πρόσφατο βήμα στη δέσμευσή της εταιρείας που θέλει όλα τα υλικά της να είναι ανακυκλωμένα, υπεύθυνης προέλευσης και ανανεώσιμα μέχρι το 2025.

Η κυκλικότητα περιλαμβάνει την επαναχρησιμοποίηση, την επισκευή και την ανακύκλωση των υλικών, ώστε να παραμένουν στην κυκλοφορία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στον κυκλικό σχεδιασμό, τα προϊόντα σχεδιάζονται εξαρχής έτσι ώστε να είναι ευκολότερη η αποσυναρμολόγηση και η επαναχρησιμοποίηση των μερών τους. Τα προϊόντα κυκλικού σχεδιασμού της North Face αφορούν ρούχα και αξεσουάρ, που απευθύνονται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, καλύπτοντας και τα plus size νούμερα.

Διαβάστε ακόμα: Η Puma εστιάζει στην κυκλική οικονομία

Παρόλο που το 37% των καταναλωτών είναι πρόθυμο να πληρώσει περισσότερα για βιώσιμα ενδύματα, σύμφωνα με  έρευνα της NPD Group και της CivicScience, η North Face φρόντισε ώστε τα τα προϊόντα της με κυκλικό σχεδιασμό να μην διαφέρουν ως προς την τιμή σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις τους.

Η πρώτη παρτίδα προϊόντων κυκλικού σχεδιασμού περιλαμβάνει τις συλλογές Osito και Auburn, καθώς και τα νέα fleeces Polartec. Για τα προϊόντα αυτά, η North Face έκανε αλλαγές στα υλικά, συμπεριλαμβανομένων των ετικετών, των κουμπιών και των φερμουάρ, ώστε να είναι πιο εύκολο να αποσυναρμολογηθούν και να ανακυκλωθούν. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των δοκιμών αποσυναρμολόγησης, το 90% του μπουφάν Osito ανακτήθηκε σε περίπου 20 δευτερόλεπτα και το 97% του μπουφάν Auburn μόλις σε εννέα δευτερόλεπτα.

Για την North Face – η οποία ξεκίνησε προγράμματα ισόβιας εγγύησης και επισκευής ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 – η κυκλικότητα είναι ενσωματωμένη στο DNA της. Το 2013, η εταιρεία εγκαινίασε το πρόγραμμα “Clothes the Loop” για να ενθαρρύνει τους πελάτες της να επιστρέφουν παλιά αντικείμενα. Το 2020 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα κατάρτισης για τους υπαλλήλους της σχετικά με την διαδικασία του κυκλικού σχεδιασμού, ενώ προσφέρει και σεμινάρια σε designers σχετικά με τα μυστικά και τις ιδιαιτερότητες της κυκλικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για βιωσιμότητα, η αμερικανική εταιρεία ρούχων και υποδημάτων για υπαίθριες δραστηριότητες επαναλανσάρει το πρόγραμμά της για επιστροφή προϊόντων που τώρα φέρει την ονομασία “Renewed”. Μάλιστα, δημιούργησε και ένα σύστημα σήμανσης των ρούχων προκειμένου να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές σχετικά με την επισκευή, την επαναχρησιμοποίηση και την ανάκτησή τους.

Οι πελάτες της North Face μπορούν να παραδίδουν μεταχειρισμένα ρούχα από οποιαδήποτε μάρκα, ενώ τα μέλη του loyalty προγράμματός της, που επιστρέφουν τον εξοπλισμό τους λαμβάνουν πίστωση 10 δολαρίων, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο διαδίκτυο ή στο κατάστημα. Τα επιστρεφόμενα είδη θα πλυθούν και θα μεταπωληθούν. Εάν δεν μπορούν να επισκευαστούν, θα ανακυκλωθούν ή θα δωριστούν. Τα προϊόντα κυκλικού σχεδιασμού θα ανακυκλώνονται ξανά σε πρώτες ύλες.

Διαβάστε ακόμα: Ποιοι είναι οι στόχοι του Sustainable Business;

Με το 70% των ενδυμάτων και υποδημάτων στις Η.Π.Α. να καταλήγει  στις χωματερές σχεδόν κάθε χρόνο από το 2018, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α., τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πολύ σημαντικές. Από τα ρούχα και τα παπούτσια που απορρίφθηκαν, μόνο το 13% ανακυκλώθηκε. Προκειμένου να αυξηθεί αυτό το ποσοστό, πολλές εταιρείες ένδυσης και υπόδησης -συμπεριλαμβανομένων των Timberland και Rothy’s- έχουν ξεκινήσει προγράμματα επιστροφής και ανακύκλωσης τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι περισσότερες εταιρείες που επιδιώκουν τον κυκλικό σχεδιασμό, ωθούνται συνήθως από τα χρήματα που θα τους αποφέρει. Όμως η North Face βλέπει τον κυκλικό σχεδιασμό ως μια συνεχή αποστολή και όχι ως μια μέθοδο εφάπαξ κέρδους.

Με πληροφορίες από ΜodernRetail

Photo: North Face

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.