22 Ιαν 2025
READING

Οι κινήσεις των Duty Free στην Ελλάδα στη μετά Folli Follie εποχή

4 MIN READ

Οι κινήσεις των Duty Free στην Ελλάδα στη μετά Folli Follie εποχή

Οι κινήσεις των Duty Free στην Ελλάδα στη μετά Folli Follie εποχή

Τον Δεκέμβριο του 2013 o όμιλος Dufry υπέγραφε συμφωνία με τον τότε κραταιό όμιλο Folli Follie για την απόκτηση της εταιρείας Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, γνωστή ευρέως ως Duty Free. Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της συγκεκριμένης εξέλιξης, με την Dufry ουσιαστικά να έχει αποκτήσει τότε το 51% από το ήδη υπάρχον 51% που είχε στην κατοχή της. Η option μάλιστα του συμβολαίου ανέφερε ότι είχε το δικαίωμα να εξαγοράσει και το υπόλοιπο 49%, κάτι που τελικά συνέβη το 2016 όπως προβλεπόταν από την αρχική συμφωνία.

Τα δεδομένα εξελίχθηκαν γρήγορα, τα γεγονότα της Folli Follie είναι κάποια λιγότερο και κάποια ίσως αρκετά περισσότερο άγνωστα, ενώ τα πράγματα όπως και αν το δει κανείς έχουν πάρει το δρόμο τους. Αυτό που άλλαξε κατά πολύ, είναι το γεγονός ότι η Dufry βρήκε πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των Duty Free στην Ελλάδα λόγω και της πλήρους ανακαίνισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ και η ίδια έκανε κινήσεις για την αναβάθμιση της παρουσίας των καταστημάτων που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα των Hellenic Duty Free Shops.

Διαβάστε ακόμα: Η Ελλάδα βασικός προορισμός της Ελβετικής Dufry

Οι αστάθμητοι παράγοντες και η σταδιακή επιστροφή στο 2019

Εν τω μεταξύ η Dufry κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία σειρά από αστάθμητους παράγοντες, όπως ήταν η πανδημία και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που ουσιαστικά διέκοψαν με βίαιο τρόπο την δραστηριότητα των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών. Τα δεδομένα άλλαξαν προς το καλύτερο το 2021, χωρίς ωστόσο να αποτελέσει μία ιδανική χρονιά, καθότι ξεκίνησε με περιορισμούς κάτι που δεν επέτρεψε στην εταιρεία να επιστρέψει σε οικονομικά δεδομένα και επιδόσεις του 2019, πριν η πανδημία εισβάλει στη ζωή όλων μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο τζίρος της επιχείρησης ήταν 165,4 εκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο ομίλου για το 2021, από τα 90,2 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020. Έτσι, μπορεί η οργανική αύξηση για την εταιρεία ανήλθε στο 92% αλλά σε σχέση με το 2019 παραμένει μειωμένη κατά περίπου 46%, καθότι σε επίπεδο ομίλου ο τζίρος του 2021 ήταν 154,8 εκατομμύρια ευρώ (80,7 εκατομμύρια ευρώ το 2020).

Ισχυρός πόλος για το τζίρο τα αεροδρόμια

Όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου των Duty Free προέρχεται από τα αεροδρόμια καθώς το 2021 έφεραν στα ταμεία της 120,3 εκατομμύρια ευρώ. Ακολούθησαν τα καταστήματα που βρίσκονται σε λιμάνια με τζίρο 2,2 εκατομμύρια ευρώ και τα καταστήματα σε συνοριακούς σταθμούς με 28,8 εκατομμύρια ευρώ και αύξηση κατά 19%.

Φέτος ωστόσο τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο βελτιωμένα για τον όμιλο των Duty Free στην Ελλάδα, καθότι η κίνηση των επιβατών πραγματοποιείται κανονικά, ενώ τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί πλήρως. Πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol), δείχνουν για φέτος τον Οκτώβριο ότι η μεταβολή της επιβατικής κίνησης θα είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Πιο συγκεκριμένα η αύξηση για τη Σαντορίνη θα βρίσκεται στο 40%, για το Άκτιο στο 23%, για την Κέρκυρα στο 20%, για τη Σκιάθο στο 18,5% για τα Χανιά στο 17%. Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το γενικό σύνολο της κίνησης τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν 2,58 εκατ. επιβάτες, δηλαδή κατά 3,9% λιγότεροι επιβάτες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2019. Ωστόσο όλες οι ενδείξεις μέχρι στιγμής μαρτυρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σε μεταφορά αριθμού επιβατών αντίστοιχη με εκείνην του 2019.

Διαβάστε ακόμα: Αύξηση εσόδων για τους retailers αεροδρομίων

Για το 2022 η επιχείρηση προγραμμάτισε την ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης και τη δημιουργία νέων καταστημάτων στα αεροδρόμια του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών στην περιοχή Extra Schengen, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Κω, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Μυκόνου και της Σάμου.

Τα νέα επενδυτικά πλάνα της Dufry στην Ελλάδα

Σε πέντε από τα παραπάνω καταστήματα η ΚΑΕ σχεδίασε την δημιουργία Hudson Convenience Stores, τα οποία αποτελούν εμπορικό σήμα της μητρικής Dufry. Πρόκειται για συνολικές επενδύσεις ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες με τη σειρά τους αναμένεται ότι θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερα τις επιδόσεις της επιχείρησης. Ο ταξιδιωτικός λιανέμπορος, η Hudson, λειτουργεί αυτή τη στιγμή περισσότερα από 1000 καταστήματα σε αεροδρόμια, κόμβους μετακίνησης και τουριστικούς προορισμούς στη Βόρεια Αμερική, αποτελώντας έναν ισχυρό παίκτη στην αγορά του travel retail.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Dufry στο πρώτο εξάμηνο έφτασε τα 3,06 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρώτο εξάμηνο του 2022, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 146,2% σε ετήσια βάση και το 75,5% του κύκλου εργασιών του 2019. Στην ίδια περίοδο είδε σταδιακές βελτιώσεις σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητές της, με δεδομένη και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών πρωτοκόλλων, με μια ανάκαμψη να σημειώνεται ιδιαίτερα από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και ύστερα. Η προοπτική του ομίλου στην Ελλάδα παραμένει ισχυρή, γι’ αυτό και οι επενδύσεις είναι ήδη μέσα στο πλάνο, ενώ αναμένεται να υπάρχουν και άλλες κατά πάγια πολιτική επενδυτικών δαπανών στο προσεχές διάστημα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.