27 Απρ 2024
READING

Η ασταμάτητη επιτάχυνση της fast fashion

4 MIN READ

Η ασταμάτητη επιτάχυνση της fast fashion

Η ασταμάτητη επιτάχυνση της fast fashion

Σε μία περίοδο που ακτιβιστές, οργανισμοί, κυβερνήσεις και πολίτες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους υπέρ της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η βιομηχανία της μόδας συνεχίζει να “επιταχύνει”.

Εξετάζοντας την περίπτωση της Shein, η απάντηση δεν είναι πολύ θετική, αφού το κινεζικό ultra fashion brand βασίζεται σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο “κατά παραγγελία”. Αυτό σημαίνει ότι τα είδη ένδυσης είναι κερδοφόρα μόνο όταν κυκλοφορούν σε μικρές παρτίδες και παράγονται μαζικά. 

Αυτός είναι ο λόγος που οδήγησε την εταιρεία να ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει τρία μεγάλα κέντρα διανομής στις Η.Π.Α. σε μια προσπάθεια να φέρει τα προϊόντα στα χέρια των πελατών της πολύ πιο γρήγορα. Προς το παρόν, οι Αμερικανοί καταναλωτές πρέπει να περιμένουν 10 έως 15 ημέρες για να παραδοθούν οι παραγγελίες από την Κίνα. Το χρονικό διάστημα αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αναφέρουν οι ανταγωνίστριες Amazon, Zara και H&M. Τα νέα κέντρα διανομής θα μπορούσαν τελικά να μειώσουν τους χρόνους αποστολής κατά τρεις έως τέσσερις ημέρες, οδηγώντας σε αύξηση των αγορών από τους καταναλωτές. 

Διαβάστε ακόμα: To Shein αξίζει όσο το Zara και η H&M μαζί. Πώς τα κατάφερε;

Την ίδια στιγμή, αυτό που η εταιρεία θεωρεί θετικό αποτέλεσμα, περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικά είναι καταστροφικό. Η βιομηχανία της μόδας είναι ίσως ένας από τους πιο ρυπογόνους κλάδους, καθώς είναι υπεύθυνη για το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, το 85% του συνόλου των υφασμάτων καταλήγει κάθε χρόνο στα σκουπίδια, ενισχύοντας περαιτέρω τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση θα είναι υπεύθυνη για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς έως το 2050. Σύμφωνα με μελέτη του Ο.Η.Ε. εξάλλου η βιομηχανία μόδας στο σύνολό της ευθύνεται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συνεπώς, εάν η Shein με τη ζήτηση που έχει τώρα διαθέτει 314.877 στυλ, πόσα παραπάνω θα παρέχει σε ανάλογη αύξηση της ζήτησης των προϊόντων της;

Όμως, δεν είναι μόνο η περιβαλλοντική καταστροφή. Οι εταιρείες fast και ultra fast fashion κατηγορούνται επίσης για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των εργατών στον τομέα της παραγωγής των προϊόντων.

Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού καναλιού Channel 4, οι εργάτες ράβουν εκατοντάδες κομμάτια για την Shein την ημέρα κάτω από άθλιες συνθήλες, ενώ πληρώνονται ελάχιστα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο εργάζονται έως και 18 ώρες την ημέρα, 7 φορές την εβδομάδα, έχοντας μόνο μία μέρα άδεια το μήνα, ενώ κερδίζουν περίπου 30 λεπτά του ευρώ ως μισθό για κάθε ρούχο που παράγεται. Μάλιστα, εάν οι εργαζόμενοι κάνουν ένα μόνο λάθος κατά τη διαδικασία κατασκευής, τους επιβάλλεται πρόστιμο στα δύο τρίτα του ημερομισθίου τους. 

Διαβάστε ακόμα: Shein | Η μυστικοπαθής κινεζική μάρκα που ντύνει τη Γενιά Z

Ενώ, λοιπόν, όλα αυτά τα στοιχεία έρχονται στο φως οι καταναλωτές, οι οποίοι δηλώνουν πιο ευαισθητοποιημένοι, συνεχίζουν να αγοράζουν προϊόντα της Shein και άλλων εταιρειών ultra fast fashion. Οι ειδικοί τεκμηριώνουν αυτή την συμπεριφορά στον εθισμό που προκαλεί η γρήγορη μόδα. Συγκεκριμένα, ο Guardian παρουσιάζει σε πρόσφατο άρθρο του τις περιπτώσεις κάποιων νεαρών γυναικών που εθίστηκαν στις χαρές των φτηνών αγορών από το Shein. Όλες ανέφεραν ως βασικό παράγοντα, εξαιτίας του οποίου επέστρεφαν ξανά και ξανά στην πλατφόρμα του κινέζικου κολοσσού, τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Παράλληλα, περιέγραφαν ότι, μπαίνοντας στο Ίντερνετ, ουσιαστικά δεν μπορούσαν να ξεφύγουν. Διαφημίσεις σε όλα τα μέσα τις βομβάρδιζαν ξανά και ξανά, τροφοδοτούμενες από τα cookies της περιήγησης και των αναζητήσεών τους, που μπορεί να ξεκινούσαν από ένα ρούχο, και έπειτα να τροφοδοτούνταν επαναλαμβανόμενα από τις επισκέψεις τους στο ίδιο το Shein.

Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια κοινότητα έχει σοκαριστεί από τις συνεχείς δράσεις των περιβαλλοντικών ακτιβιστών. Μία από τις πιο κραυγαλέες ήταν όταν ακτιβίστριες της οργάνωσης “Just Stop Oil” στο ενωμένο Βασίλειο έριξαν χυμό ντομάτας στον ανεκτίμητης αξίας πίνακα “Ηλιοτρόπια” του Βαν Γκονγκ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Δεν έδειξαν, ωστόσο, τον ίδιο ζήλο για την ανακοίνωση της Shein.

Με πληροφορίες από Axios και Gazette 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.