18 Απρ 2024
READING

To Netflix επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του

5 MIN READ

To Netflix επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του

To Netflix επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του

Το Netflix άλλαξε τη βιομηχανία του θεάματος για πάντα. Από τον Αύγουστο του 1994, όταν ξεκίνησε ως μια μικρή εταιρεία που παρείχε DVD-by-mail από το Los Gatos της California, μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Τον Απρίλιο του 1998 η ιστοσελίδα του Netflix βγήκε στον αέρα, φέρνοντας την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο το κοινό “καταναλώνει” το τηλεοπτικό και κινηματογραφικό προϊόν.

Από τότε το Netflix έχει επεκταθεί και στην παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου και έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στα μεγαλύτερα βραβεία του Hollywood, κερδίζοντας δύο από τα τρία κορυφαία Emmy και λαμβάνοντας 27 υποψηφιότητες για Oscar. Το Netflix έγινε ο κολοσσός του θεάματος σε όλο το κόσμο. Σύμφωνα με την Statista, το τελευταίο τρίμηνο του 2020 το Netflix είχε περισσότερους από 195 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμα: Οι marketers προβληματίζονται για τις διαφημίσεις στο Netflix

Για πολλά χρόνια η δημοφιλής πλατφόρμα δεν είχε ανταγωνισμό. Αλλά αυτή η τεράστια επιτυχία, όπως ήταν λογικό, παρακίνησε και άλλα μεγαθήρια του θεάματος -όπως το Hulu, το Disney+ και την HBO- να μπουν στο παιχνίδι του streaming. Τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας εκτόξευσαν τις υπηρεσίες streaming και οδήγησαν σε “πόλεμο” μεταξύ των ανταγωνιστών. Το Netflix όμως όχι μόνο επιβίωσε, αλλά αναδείχθηκε ισχυρότερο, καθώς το 2020 απέκτησε επιπλέον 36,6 εκατομμύρια χρήστες.

Αναπόφευκτα, ο ανταγωνισμός τελικά επηρέασε την εταιρεία και μάλιστα, αρνητικά. Τους τελευταίους μήνες, η ανάπτυξη της πλατφόρμας έχει επιβραδυνθεί, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι συνδρομητές του για πρώτη φορά από το 2011. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 το Netflix έχασε περίπου 200.000 μέλη, ενώ στις προβλέψεις τις εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο είχε εκτιμηθεί ότι θα ακολουθούσαν περίπου 2 εκατομμύρια συνδρομητές. Ως επακόλουθο, οι μετοχές του Netflix έκαναν βουτιά 35%, εξαφανίζοντας περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Οι μετοχές του συνέχισαν να πέφτουν, ανακάμπτοντας ελαφρώς αφού το Netflix ανακοίνωσε ότι τελικά έχασε μόνο 1 εκατομμύριο πελάτες κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Με 221 εκατομμύρια συνδρομητές και τεράστιο προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού, το Netflix εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία streaming στον κόσμο με μεγάλη διαφορά. Αλλά η αρχική άνθηση της εταιρείας έχει παρέλθει, όπως και η υψηλή αποτίμηση που την συνόδευε. Το Netflix αναγκάστηκε να απολύσει εκατοντάδες υπαλλήλους και να μισθώσει όσους χώρους γραφείων δεν χρειάζεται πλέον. Έχει επίσης υποσχεθεί να επιβραδύνει τις προγραμματισμένες του δαπάνες και έχει βάλει στο ράφι δεκάδες κινηματογραφικά και τηλεοπτικά projects.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, η εταιρεία στρέφει το βλέμμα της στον επόμενο μεγάλο στόχο, που είναι να υπερδιπλασιάσει τους σημερινούς συνδρομητές στα 500 εκατομμύρια, αν όχι στο 1 δισεκατομμύριο. Το Netflix έχει εντοπίσει τα βαθύτερα αίτια των πρόσφατων δυσκολιών του και εργάζεται σε δύο σημαντικές αλλαγές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η πρώτη αλλαγή στην οποία θα προχωρήσει η πλατφόρμα, έχει να κάνει με τις διαφημίσεις. Επανεξετάζοντας την ως τώρα πολιτική του, το Netflix ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει ένα πακέτο φθηνότερης συνδρομής με διαφημίσεις στα τέλη του 2022. Η εταιρεία προσπαθεί να κρατήσει τις διαφημίσεις όσο το δυνατόν πιο διακριτικές και αφήνει την επιλογή στους συνδρομητές. Όσοι έχουν ήδη συνδρομή, δεν θα χρειαστεί να παρακολουθούν διαφημίσεις, εκτός αν επιλέξουν να υποβαθμίσουν την συνδρομή τους.

Η φθηνότερη αυτή έκδοση θα προβάλλει διαφημίσεις για περίπου τέσσερα λεπτά ανά ώρα – λιγότερο από την παραδοσιακή τηλεόραση, αλλά συγκρίσιμη με τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες streaming. Δεν θα προβάλλει διαφημίσεις σε παιδικά προγράμματα ή νέες ταινίες, τουλάχιστον στην αρχή. Παράλληλα η πλατφόρμα θα περιορίσει τα δεδομένα που συλλέγει σχετικά με την τοποθεσία και τις προτιμήσεις των θεατών, καθώς και τον αριθμό των φορών που μπορούν να δουν την ίδια διαφήμιση. Περιορίζοντας τον αριθμό των διαφημίσεων, το Netflix ελπίζει επίσης να αυξήσει τις τιμές που πληρώνουν οι διαφημιστές. Η εταιρεία ζητά περισσότερα από 60 δολάρια ανά χίλιους θεατές, ποσό που αντιστοιχεί στο διπλάσιο της τιμής της αγοράς.

Στελέχη του κλάδου και αναλυτές εκτιμούν ότι η εταιρεία θα πραγματοποιήσει πωλήσεις τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις διαφημίσεις και τη συνδρομητική της βάση τον πρώτο χρόνο. Μέχρι το 2027 οι διαφημίσεις θα συνεισφέρουν πιθανότατα τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια δολάρια στις πωλήσεις, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Ampere Analysis.

Η δεύτερη αλλαγή που αποφάσισε να κάνει το Netflix, αφορά στην κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης στην πλατφόρμα. Ο αντίκτυπος της κοινής χρήσης κωδικού είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Όμως το 2019, καθώς ο πληθυσμός των “moochers”, των “τζαμπατζήδων” στην αμερικανική αργκό, αυξήθηκε -περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κοινόχρηστους λογαριασμούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας- το Netflix άρχισε να διερευνά μέτρα αντιμετώπισης.

Αρχικά η εταιρεία δοκιμάζει δύο τρόπους για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη Λατινική Αμερική, όπου η κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Ζητάει από κάποιους συνδρομητές της να πληρώσουν περίπου 2 δολάρια για να προσθέσουν έως και δύο επιπλέον χρήστες στο λογαριασμό τους. Σε άλλους συνδρομητές το Netflix ζητά να πληρώσουν 2 ή 3 δολάρια για να χρησιμοποιήσουν το λογαριασμό τους σε ένα επιπλέον σπίτι. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την καλύτερη προσέγγιση, αλλά σκοπεύει να θέσει κάποια σε εφαρμογή το 2023.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τo Netflix δυσκολεύεται τόσο με την Gen Z;

Παρόλες τις δυσκολίες, το Netflix δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρό. Σίγουρα δεν είναι όπως το γνώρισαν, το εμπιστευτήκαν και το αγάπησαν οι χρήστες. Παραμένει όμως κερδοφόρο και κάθε εβδομάδα αντιπροσωπεύει περίπου οκτώ από τις 10 πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές μέσω streaming. Εξάλλου πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα, αντανακλούν την τεράστια δύναμή του.

Ουσιαστικά το Netflix έδωσε νέο νόημα στην παγκοσμιοποίηση του θεάματος, αφού κυριολεκτικά μπήκε σε σπίτια θεατών σε όλο τον πλανήτη. Στη χώρα μας είναι η μόνη πλατφόρμα που “στέκεται” μόνη της. Το Hulu ήρθε στην Ελλάδα μαζί με το Disney+ και η HBO προβάλλεται μέσω της Vodafone TV και της Cosmote TV. Το Netflix αναδιαμόρφωσε το Hollywood. Τώρα, ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του.


Με πληροφορίες από Bloomberg

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.