19 Απρ 2024
READING

Το διπλό πρόσωπο της λιανικής στην Ελλάδα από το Nammos Village στα low cost της Pepco

5 MIN READ

Το διπλό πρόσωπο της λιανικής στην Ελλάδα από το Nammos Village στα low cost της Pepco

Το διπλό πρόσωπο της λιανικής στην Ελλάδα από το Nammos Village στα low cost της Pepco

Πολλαπλά πρόσωπα παρουσιάζει η Ελλάδα στον τομέα του λιανεμπορίου. Ένα μείγμα πολυτελών αλυσίδων όπου βρίσκονται σε περιοχές όπως η Μύκονο όπου κυριαρχεί το Nammos Village με παγκοσμίου βεληνεκούς μάρκες όπως Bottega Veneta, Louis Vuitton, Cartier, Dior και πολλοί ακόμα παγκόσμιοι οίκοι. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, δηλαδή στο τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου, οι εισπράξεις για το Nammos Village που έχει εποχικό χαρακτήρα, υπερέβησαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο η boutique του οίκου Cartier εντός του συγκεκριμένου εμπορικού χωριού, φέρεται να ξεπέρασε σε τζίρο τα 8 εκατομμύρια ευρώ στο ίδιο διάστημα.

Tα πολυσυζητημένα εμπορικά κέντρα του Ελληνικού

Ταυτόχρονα το διακύβευμα για τον εμπορικό κόσμο της Αττικής αποτελεί η δημιουργία τόσο του εμπορικού κέντρου Vouliagmenis Mall αλλά και του Marina Galleria στο χώρο του Ελληνικού. Δύο εμπορικών εγκαταστάσεων που εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν έναν μεγάλο αριθμό εγχώριων καταναλωτών αλλά και καταναλωτών από όλον τον κόσμο που κατά καιρούς επισκέπτονται την Ελλάδα είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για λόγους αναψυχής.

Στο τοπίο της πολυτελούς κατανάλωσης δεν μπορεί κανείς να παραλείψει την οδό Βουκουρεστίου όπου δημιουργήθηκε πρόσφατα η πρώτη Bvlgari boutique δωδεκάμηνης λειτουργίας – η δεύτερη βρισκόταν ήδη στη Μύκονο και στο Nammos Village -, ενώ αποτελεί τον πεζόδρομο που φιλοξενεί μερικές από τις πιο πολυτελείς μάρκες στον κόσμο, όπως η Dior, η Louis Vuitton, ο οίκος ελβετικών ρολογιών IWC, η Omega, αλλά και η Rolex (στην κάθετη οδό Βαλαωρίτου). Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι στη Βουκουρεστίου βρίσκονται εκτός των άλλων μερικά από τα πιο σημαντικά κοσμηματοπωλεία της Ελλάδας όπως Kessaris, Vildiridis, Vourakis και αρκετοί ακόμα.

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι η Pepco των 3,5 δισ. που έρχεται στην Ελλάδα

Ο κολοσσιαίος όμιλος LVMH

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι όλοι οι γνωστοί οίκοι ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα κατέγραψαν σημαντική ανάπτυξη των πωλήσεών τους στη διάρκεια του 2021. Το στίγμα δίνει ο όμιλος LVMG που έχει υπό την ιδιοκτησία του τόσο τη Louis Vuitton, όσο και τη Dior, τα καταστήματα καλλυντικών Sephora, τις εταιρείες πολυτελών ρολογιών και κοσμημάτων Tag Heuer, Zenith, Chaumet, Hublot και πολλές ακόμα μάρκες παγκοσμίου βεληνεκούς και ευρύτατης αναγνωρισιμότητας.

Οι low cost αλυσίδες

Όλα αυτά βέβαια αποτελούν τη μία όψη της εμπορικής πραγματικότητας που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Γιατί από την άλλη μεριά υπάρχει η είσοδος εκπτωτικών αλυσίδων όπως η τουρκική “Zara”, γνωστή ευρέως ως LC Waikiki αλλά και η Pepco εκ Πολωνίας, που άνοιξε πριν από λίγες ημέρες το πρώτο της κατάστημα στο retail park του ομίλου Φουρλή στην οδό Πειραιώς και πολύ πρόσφατα το δεύτερό της κατάστημα στην οδό Πέτρου Ράλλη, δίπλα ακριβώς σε κατάστημα του ομίλου Σκλαβενίτη. H Pepco έχει προγραμματίσει να ανοίξει 12 καταστήματα έως το τέλος του 2022 στην Ελλάδα. Ήδη έχουν υπογραφεί συμβάσεις μίσθωσης για 7 σημεία πώλησης και τα καταστήματα πρόκειται να λειτουργήσουν έως το τέλος της χρονιάς. Στα βασικά χαρακτηριστικά της νεοεισερχόμενης επιχείρησης είναι το γεγονός ότι η μέση τιμή στο σύνολο του κωδικολογίου της ανέρχεται στα 10 ευρώ, ενώ το ακριβότερο προϊόν που διαθέτει στα ράφια της ανέρχεται στα 30 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: Τρεις διεθνούς βεληνεκούς λιανέμποροι που έρχονται στην Ελλάδα

Η Ελλάδα των δύο αυτών εμπορικών όψεων και αντιθέσεων συνάδει με δύο διαφορετικούς καταναλωτικούς κόσμους. Εκείνον του πολυτελούς τουρισμού και των εύπορών και πολύ εύπορων εισοδηματικά τουριστών αλλά και των λίγων Ελλήνων που μπορούν να υποστηρίξουν αγορές από τους προαναφερόμενους οίκους. Και από την άλλη, την εισροή επιχειρήσεων που στην πραγματικότητα απευθύνονται σε κοινό με χαμηλά ή μεσαία εισοδηματικά κριτήρια. Στην δεύτερη περίπτωση δεν είναι καθόλου τυχαία η ταχεία εξάπλωση των καταστημάτων της εταιρείας καλλυντικών Kiko Milano. Πρόκειται ίσως για μία από τις οικονομικότερες μάρκες γυναικείων καλλυντικών και προϊόντων ομορφιάς, που ειδικά αυτή την περίοδο έχει κερδίσει το στοίχημα της κατανάλωσης. Μάλιστα, ο όμιλος Φάις που την διαχειρίζεται εκτός από την εξάπλωση των καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, εισέρχεται σταδιακά και σε άλλες αγορές, αυτές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας μέσω θυγατρικών επιχειρήσεων και στις δύο αυτές περιπτώσεις.

Στον τομέα των low cost αλυσίδων είναι προγραμματισμένη επίσης η άφιξη στην Ελλάδα με φυσικά καταστήματα, της πολωνικής εταιρείας ένδυσης Sinsay. Μέχρι στιγμής η εταιρεία που ανήκει στον όμιλο LPP έχει αποκλειστικά ηλεκτρονική παρουσία, ενώ στη διάρκεια του 2023 θα δημιουργηθούν και τα πρώτα της σημεία πώλησης στη χώρα μας. Στη συνέχεια προγραμματίζεται να ξεκινήσει η επέκταση στην Κύπρο με την έτερη μάρκα του ομίλου LPP, την Reserved, η οποία έχει θέση ήδη και στην Ελλάδα αλλά μόνο με ηλεκτρονικό κατάστημα και όπως όλα δείχνουν δεν προβλέπεται να αποκτήσει φυσικά σημεία για την ώρα.

Θυγατρική δημιούργησε πρόσφατα και η επίσης τουρκικών συμφερόντων αλυσίδα, Vakko. Παρόλ’ αυτά όμως δεν έχει γίνει γνωστό πότε και με ποιον τρόπο στοχεύει να ξεκινήσει την δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα brand που στην Τουρκία εκτός από συλλογές που διαχειρίζεται η ίδια έχει παρουσία στην αγορά και με την εμπορία λιανικής τρίτων σημάτων μέσα από τα καταστήματά της. Ταυτόχρονα έχει την ευθύνη διαχείρισης μεγάλων πολυκαταστημάτων στη γειτονική χώρα, ενώ τα παραγόμενα προϊόντα της εντάσσονται στον κύκλο των ειδών πολυτελείας.

nammos

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.