18 Δεκ 2024
READING

Πώς θα είναι τα πρατήρια καυσίμων του μέλλοντος

3 MIN READ

Πώς θα είναι τα πρατήρια καυσίμων του μέλλοντος

Πώς θα είναι τα πρατήρια καυσίμων του μέλλοντος

Καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα καταλαμβάνουν σταδιακά μεγαλύτερο μερίδιο των αυτοκινήτων στους δρόμους, γίνεται απαραίτητη η δημιουργία νέων σημείων φόρτισης, τα οποία θα τροφοδοτούν τα EVs. Μία ματιά στο κατάστημα της Shell στην οδό Fulham στο νοτιοδυτικό Λονδίνο μπορεί να μας δώσει μία ιδέα για το πώς θα είναι τα πρατήρια καυσίμων στο μέλλον. 

Τον Ιανουάριο του 2022, η Shell άνοιξε στο Λονδίνο το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό πρατήριο καυσίμων, με τις παλιές αντλίες βενζίνης να έχουν αντικατασταθεί από 10 φορτιστές ταχείας φόρτισης. Πλέον οι οδηγοί μπορούν να συνδέσουν και να φορτίσουν το αμάξι τους. Για παράδειγμα, η πλήρης φόρτιση ενός Tesla Model 3 διαρκεί περίπου μισή ώρα και μπορεί να κοστίσει πάνω από €40.

Ο σταθμός αυτός σηματοδοτεί τη στροφή της Shell, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης βενζίνης στον κόσμο με 46.000 πρατήρια σε 80 χώρες, προς την ηλεκτροκίνηση. Ήδη,  διαθέτει 9.000 σημεία φόρτισης όπως αυτά στο Fulham και λειτουργεί επιπλέον 95.000 σε χώρους όπως γκαράζ και πάρκινγκ γραφείων. Στόχος της είναι να φτάσει το μισό εκατομμύριο έως το 2025, αυξάνοντας σημαντικά τον ανταγωνισμό τις Exxon, TotalEnergies και BP.

Διαβάστε επίσης: Η Hyundai επενδύει στα ηλεκτροκίνητα αλλά και στα οχήματα υδρογόνου

Οι νέες αυτές συνθήκες δημιουργούν νέα ερωτήματα: Πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα των πόλεων και των αυτοκινητοδρόμων παγκοσμίως; Υπάρχει κάποιο επιχειρηματικό μοντέλο που θα λειτουργήσει για πρατήρια καυσίμων όταν οι άνθρωποι μπορούν επίσης να φορτίσουν στο σπίτι, στο γραφείο ή στο εμπορικό κέντρο;

Σίγουρα ένα πλεονέκτημα των νέων ηλεκτρικών πρατηρίων είναι η ταχύτητα της επαναφόρτισης, καθώς ένα αυτοκίνητο μπορεί να φορτιστεί σε μόλις 10 έως 20 λεπτά, ενώ ένας τυπικός φορτιστής στο σπίτι θα χρειαστεί πολλές ώρες. Επίσης, οι χώροι φόρτισης βρίσκονται στρατηγικά τοποθετημένοι σε προνομιακές τοποθεσίες με πολλή κίνηση, όπου οι κουρασμένοι οδηγοί είναι πιθανό να πάρουν έναν καφέ ή ένα σνακ ενώ φορτίζουν τα αυτοκίνητά τους.

Η συμβουλευτική εταιρεία McKinsey & Co. αναμένει ότι η ζήτηση για βενζίνη θα μειωθεί στα 79 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, τη στιγμή που το 2019 ήταν 87 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις μη καυσίμων στα πρατήρια θα αυξηθούν περισσότερο από το ένα τρίτο και τα έσοδα από τη φόρτιση EV θα φτάσουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Ωστόσο, η McKinsey αναμένει ότι περίπου το 80% της φόρτισης θα γίνεται στο σπίτι ή στο γραφείο, αφήνοντας στη Shell και άλλους φορείς εκμετάλλευσης πρατηρίων καυσίμων το υπόλοιπο 20%.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι αυτό που κάνει περιζήτητη την Tesla στην Ελλάδα

Διαμορφώνεται έτσι ένας πολύ ανταγωνιστικός χώρος, όχι μόνο μεταξύ των εταιρειών καυσίμων αλλά και άλλων παραγόντων. Για παράδειγμα, η Tesla Inc. διαθέτει 35.000 φορτιστές παγκοσμίως, ενώ υπάρχουν και αποκλειστικοί παρόχοι ενέργειας για φόρτιση, όπως το ChargePoint, το Blink Charging και το Electrify America της Volkswagen. Επιπλέον “απειλή” αποτελούν οι σταθμοί ανταλλαγής, όπου μια χρησιμοποιημένη μπαταρία αφαιρείται από το αυτοκίνητο και αντικαθίσταται με μια πλήρως φορτισμένη. Ευτυχώς όμως για τις εταιρείες, η υπηρεσία αυτή δεν είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό.

Παρόλο που τα EV θα αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων ήδη από το 2033, το BloombergNEF προβλέπει πως δεκάδες εκατομμύρια βενζινοκίνητα αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να υπάρχουν για τουλάχιστον άλλη μια δεκαετία. Έτσι, η Shell δεν σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των καταστημάτων της και, ενώ τις μετονομάζει σε “ιστοτόπους κινητικότητας”, λίγοι θα γίνουν πλήρως ηλεκτρικοί σύντομα, ενώ αναπτύσσει και σημεία που θα παρέχουν διάφορα άλλα καύσιμα, όπως υγροποιημένο φυσικό αέριο και υδρογόνο.

Φυσικά τα νέα δεδομένα θα επηρεάσουν και τη χώρα μας, οδηγώντας στο κλείσιμο αρκετών από τα υπάρχοντα πρατήρια, ενώ κάποια άλλα θα μετεξελιχθούν σε σημεία φόρτισης. Σίγουρα, με βάση και την έως τώρα εμπειρία, οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα καθυστερήσουν συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς οι υποδομές φόρτισης βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο.

Με πληροφορίες από Bloomberg 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.