22 Δεκ 2024
READING

Πλατφόρμες: ποιους ακόμη κλάδους θα αλώσουν η efood και η Wolt;

5 MIN READ

Πλατφόρμες: ποιους ακόμη κλάδους θα αλώσουν η efood και η Wolt;

Πλατφόρμες: ποιους ακόμη κλάδους θα αλώσουν η efood και η Wolt;

«Sky is the limit». Αυτό φαίνεται ότι προσπαθούν να αποδείξουν οι δύο βασικές πλατφόρμες παραγγελιοληψίας και διανομής φαγητού (και πλέον και όχι μόνο) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η efood και η Wolt. Η μεν πρώτη ξεκίνησε ως πλατφόρμα παραγγελιοληψίας για καταστήματα εστίασης και μετά συνεργάστηκε με τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, την «Σκλαβενίτης», στη συνέχεια πέρασε και στη διανομή και πλέον διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο μικρής λιανικής, αλλά είναι και χονδρέμπορος ζαχαρωδών και κάβας! 

Η δεύτερη εκτός από πλατφόρμα για τη διανομή έτοιμων γευμάτων και εν γένει την εξυπηρέτηση της διανομής για τον κλάδο εστίασης, διεύρυνε τις κατηγορίες καταστημάτων που εξυπηρετεί, έφτιαξε δικό της ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ και πλέον παρέχει και υπηρεσίες «last mile delivery» για ηλεκτρονικά καταστήματα, χωρίς η παραγγελιοληψία να περνά μέσα από αυτήν, μέσα από την υπηρεσία Wolt Drive. 

Αναμφίβολα οι δύο πλατφόρμες που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα προ πανδημίας, σε ένα «παρθένο έδαφος», ήταν από τους λίγους που ευνοήθηκαν από την πανδημία τόσο καθώς οι κλειστές σάλες της εστίασης εκτόξευσαν το delivery φαγητού σε δυσθεώρητα ύψη, όσο και λόγω των συνεργασιών που ανέπτυξαν με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα λιανικής, τροφίμων και όχι μόνο. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι αν και πλέον δεν ζούμε σε περιόδους lockdown οι δύο εταιρείες διευρύνουν τον αριθμό των συνεργαζόμενων με αυτές επιχειρήσεων για τις «παραδοσιακές» δραστηριότητές τους, αλλά ταυτόχρονα διευρύνουν και το πεδίο των δραστηριοτήτων τους. Αν και οι προμήθειες που μια συνεργαζόμενη επιχείρηση καταβάλλει (περίπου 25% επί της παραγγελίας για παραγγελιοληψία και διανομή και 12% μόνο για παραγγελιοληψία στην περίπτωση για παράδειγμα της efood) είναι πολύ υψηλές, η απουσία πλέον από τις πλατφόρμες αυτές σημαίνει απώλεια πελατών και ειδικά από τις νεότερες ηλικιακά ομάδες, που σχεδόν αποκλειστικά παραγγέλνουν από τις πλατφόρμες. Με άλλα λόγια, με τις πλατφόρμες να λειτουργούν ως μέσο διαφήμισης, για κάποιους, εάν δεν είσαι στην πλατφόρμα, δεν υπάρχεις. 

Σε ό,τι αφορά το πεδίο δραστηριοτήτων, αυτό που αντελήφθησαν νωρίς οι δύο μεγαλύτερες πλατφόρμες ήταν η «ανάγκη» του Έλληνα καταναλωτή για τα προϊόντα της μικρής λιανικής, του μίνι μάρκετ ή του ψιλικατζίδικου της γειτονιάς. Κι έτσι έφτιαξαν τη δική τους μικρή λιανική, την efood market και τη Wolt Market, αντιστοίχως. Η δεύτερη συνεργάστηκε για την τροφοδοσία απευθείας με τους προμηθευτές, αλλά και με την αλυσίδα My Market, η πρώτη εισήλθε στη μικρή λιανική μέσω της μεγάλης εξαγοράς στην οποία προχώρησε πριν από περίπου έναν χρόνο, στη  εξαγορά τεσσάρων εταιρειών του ομίλου Μούχαλη, μεταξύ αυτών των καταστημάτων γειτονιάς (convenience stores) με την επωνυμία Kiosky’s και περιπτέρων – ένα δίκτυο με πάνω από 500 σημεία πώλησης (εξαγορά της ΙΝΚΑΤ), της πλατφόρμας delivery.gr (που πλέον δεν υπάρχει και ενσωματώθηκε στην efood), της Alpha Διανομές (διανομή χονδρικής ζαχαρωδών και κάβας) και της πλατφόρμας e-table.gr. H ανάπτυξη μάλιστα της μικρής λιανικής μέσω διεύρυνσης του δικτύου των convenience stores αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς των παραπάνω εταιρειών. 

Η Wolt από την πλευρά της έχει οργανώσει τα δικά της dark stores για την υποστήριξη της Wolt Market, έχει διευρύνει τις συνεργασίες της με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αναλαμβάνοντας διανομή για τη My Market και την ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ πριν από λίγες ημέρες λάνσαρε και στην Ελλάδα την υπηρεσία Wolt Drive. Οι καταναλωτές που πραγματοποιούν online αγορές σε συνεργαζόμενα καταστήματα (π.χ. καταστήματα υπόδησης, ένδυσης κλπ), στις πόλεις όπου έχει παρουσία η Wolt, συγκεκριμένα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Ηράκλειο και Χανιά, θα μπορούν κατά την ολοκλήρωση της αγοράς τους να επιλέξουν την άμεση παραλαβή των προϊόντων τους από τους συνεργάτες-διανομείς της Wolt.

Μέσω του Wolt Drive, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν την παραλαβή των αγορών τους στην πόρτα τους, σε ημέρα και ώρα που τους εξυπηρετεί, ακόμα και εντός 30 λεπτών από τη στιγμή καταχώρησης της παραγγελίας. Παράλληλα, κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο που θα λάβουν μετά την ολοκλήρωση των αγορών τους, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση της εφαρμογής, θα μπορούν να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο την πορεία της παράδοσης.

Σε αυτή την περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο καταναλωτής κάνει την παραγγελία μέσω της πλατφόρμας της Wolt. Κάνει κανονικά μία παραγγελία σε ηλεκτρονικό κατάστημα άλλης επιχείρησης και η Wolt Drive εμφανίζεται ως επιλογή για την παραλαβή της παραγγελίας. Οι χρεώσεις διαμορφώνονται αναλόγως της συμφωνίας που έχει η Wolt με τη συνεργαζόμενη επιχείρηση. Με άλλα λόγια, η Wolt εισήλθε με αυτή την κίνηση και στον κλάδο των ταχυμεταφορών. 

Πώς αντιδρούν οι άλλες πλατφόρμες; Ο τρίτος μεγαλύτερος «παίκτης», η BOX της Cosmote επίσης πλέον εξελίσσεται από πλατφόρμα παραγγελιοληψίας και σε πλατφόρμα που προσφέρει και τη διανομή. To εάν θα καταφέρει να αποσπάσει μερίδια από την efood και τη Wolt θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ύψος των προμηθειών και κατά πόσο αυτές θα είναι ανταγωνιστικές. 

Μικρότερες πλατφόρμες για παραγγελιοληψία ή και διανομή έχουν κάνει επίσης την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά όπως η Pop, η Rabbit, ενώ σε άνοδο βρίσκεται και η InstaShop που επίσης ανήκει στον όμιλο Delivery Hero, όπως και η efood. 

Δύσκολα, πάντως, θα χτυπήσουν τους τρεις πρώτους, οι οποίοι έχουν από πίσω μεγάλους ομίλους, οι δύο πρώτοι με εμπειρία σε αυτό καθαυτό το αντικείμενο της παραγελιοληψίας και διανομής, ο τρίτος έχοντας πίσω του το μέγεθος COSMOTE. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.