23 Απρ 2024
READING

Η Lego αποκαλύπτει το πρώτο τουβλάκι από ανακυκλωμένο πλαστικό

3 MIN READ

Η Lego αποκαλύπτει το πρώτο τουβλάκι από ανακυκλωμένο πλαστικό

Η Lego αποκαλύπτει το πρώτο τουβλάκι από ανακυκλωμένο πλαστικό

“Ο πειραματισμός και η αποτυχία είναι ένα σημαντικό μέρος της μάθησης και της καινοτομίας. Όπως τα παιδιά χτίζουν, αποδομούν και ξαναχτίζουν με τουβλάκια Lego στο σπίτι τους, έτσι κι εμείς κάνουμε το ίδιο και στο εργαστήριό μας». Με αυτές τις φράσεις ο Αντιπρόεδρος Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας στον όμιλο Lego, Tim Brooks, καλωσόρισε το πρωτότυπο διάσημο τουβλάκι από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Με την κίνηση αυτή ο όμιλος βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της κατασκευής όλων των προϊόντων του εξ ολοκλήρου από βιώσιμες πρώτες ύλες έως το 2030. Μια ομάδα άνω των 150 ατόμων εργάζεται για να βρει βιώσιμες λύσεις για προϊόντα Lego. Τα τελευταία τρία χρόνια, επιστήμονες και μηχανικοί υλικών δοκίμασαν πάνω από 250 παραλλαγές υλικών PET και εκατοντάδες άλλες πλαστικές συνθέσεις. Το αποτέλεσμα είναι ένα πρωτότυπο που πληροί πολλές από τις απαιτήσεις ποιότητας, ασφάλειας και παιχνιδιού. Αξιοποιεί πλαστικό PET από μπουκάλια που μέχρι πρότινος ήταν απλώς σκουπίδια, είναι το πρώτο τουβλάκι που κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο υλικό που πληροί τις αυστηρές απαιτήσεις ποιότητας και ασφάλειας της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμα: Η Lego φτιάχνει metaverse για παιδιά

Η μεγαλύτερη πρόκληση στο ταξίδι αειφορίας της δανέζικης εταιρείας είναι η επανεξέταση και η καινοτομία νέων υλικών που είναι τόσο ανθεκτικά, δυνατά και υψηλής ποιότητας όσο τα υπάρχοντα τουβλάκια της, ενώ ταιριάζουν με στοιχεία Lego που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 60 χρόνια.

Το πιο δημοφιλές brand παιχνιδιών για το 2021 γνωρίζει ότι τα παιδιά νοιάζονται για το περιβάλλον, γι’ αυτό και θέλει να κάνει τα προϊόντα του πιο βιώσιμα. Θα περάσει όμως αρκετός καιρός μέχρι να εμφανιστούν τα τουβλάκια από ανακυκλωμένο υλικό πολυπόθητα για μικρούς και μεγάλους κουτιά της Lego. Η ομάδα θα συνεχίσει τις δοκιμές και την ανάπτυξη της σύνθεσης PET και στη συνέχεια θα αξιολογήσει εάν θα προχωρήσει στην πιλοτική φάση παραγωγής. Αυτή η επόμενη φάση δοκιμών αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, αφού η δανέζικη εταιρεία δοκιμάζει συνεχώς τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρωματιστεί το νέο υλικό.

Διαβάστε ακόμα: Είναι η επένδυση σε Lego πιο επικερδής από τον χρυσό;

Το πρωτότυπο κατασκευάστηκε από ανακυκλωμένο PET, το οποίο προήρθε από προμηθευτές της εταιρείας στις Η.Π.Α., οι οποίες χρησιμοποιούν διαδικασίες εγκεκριμένες από τον Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) για τη διασφάλιση της ποιότητας. Κατά μέσο όρο, μάλιστα, ένα πλαστικό μπουκάλι PET ενός λίτρου παρέχει αρκετή πρώτη ύλη για δέκα τουβλάκια Lego, διαστάσεων 2 x 4 εκατοστών.

Η σύνθεση υλικού -για το οποίο εκκρεμεί η κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας- αυξάνει την ανθεκτικότητα του PET και συνακόλουθα όλων των κομματιών Lego. Η καινοτόμος διαδικασία χρησιμοποιεί μια προσαρμοσμένη τεχνολογία σύνθεσης για να συνδυάσει το ανακυκλωμένο PET με ενισχυτικά πρόσθετα.

Το ανακυκλωμένο πρωτότυπο τούβλο είναι η τελευταία εξέλιξη που κάνει τα προϊόντα του Ομίλου Lego πιο βιώσιμα. Το 2020, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αφαιρεί πλαστικό μιας χρήσης από τα κουτιά της. Το 2018, άρχισε να παράγει μερικά τουβλάκια από βιοπολυαιθυλένιο (bio-PE), κατασκευασμένο από ζαχαροκάλαμο βιώσιμης προέλευσης. Μάλιστα, πολλά σετ Lego σήμερα περιέχουν στοιχεία κατασκευασμένα από bio-ΡΕ, αφού έχει αποδειχθεί ιδανικό για την κατασκευή μικρότερων, μαλακότερων κομματιών όπως δέντρα, κλαδιά, φύλλα και αξεσουάρ για μίνι φιγούρες. Το bio-PE δεν είναι επί του παρόντος κατάλληλο για την κατασκευή σκληρότερων, ισχυρότερων στοιχείων όπως τα εμβληματικά τουβλάκια Lego.

Με πληροφορίες από CNN

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.