26 Απρ 2024
READING

Το φαινόμενο του community

4 MIN READ

Το φαινόμενο του community

Το φαινόμενο του community

Η κοινότητα ενός brand καλλιεργεί την αφοσίωση σε αυτό με τον καλύτερο τρόπο. Συγκεντρώνει τους πιο πιστούς πελάτες του σε ένα κοινότητα, γεγονός που αποτελεί τεράστιο κέρδος αφού μπορεί η επιχείρηση να απευθυνθεί σε αυτούς με μεγαλύτερη ακρίβεια. Τα μέλη της κοινότητας επενδύουν συναισθηματικά και σε αυτήν και στο ίδιο το brand. Γιατί θα αφομοιώσουν τις αξίες του, θα μιλήσουν στους φίλους τους γι’ αυτές και βαθμιαία θα φτάσουν στο σημείο να αγοράσουν τα προϊόντα του. Και κάπως έτσι, φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για την αξία του φαινομένου του community.

Πώς όμως δημιουργείται μια τέτοια κοινότητα; Μπορεί να σχηματιστεί με πολλούς τρόπους, όπως μέσω των social media, με εκδηλώσεις εκτός διαδικτύου ή με τη δημιουργία ενός forum. Για να δημιουργήσει μια επιχείρηση τη δική της κοινότητα στα social media, θα πρέπει να δημοσιεύει περιεχόμενο που θα προσελκύσει καταναλωτές που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα µε εκείνη. Το περιεχόμενο θα πρέπει να είναι αρκετά ενδιαφέρον και ιντριγκαδόρικο, ώστε να ωθεί τα μέλη της κοινότητας να επιστρέφουν στους λογαρισμούς της εταιρείας για να μάθουν περισσότερα.

Διαβάστε ακόμα: Η πιστότητα στα fashion brands περνά μέσα από το Roblox

Καθορισμός των βασικών αξιών του brand και της κοινότητάς του

Όσο πιο ξεκάθαρη είναι μία εταιρεία σχετικά με τις βασικές της αξίες, τόσο πιο εύκολο είναι να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες της. Οι αξίες για να μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση μίας επιχείρησης στο target group της, πρέπει να είναι αυθεντικές και να εκφράζουν την στάτη της εταιρείας απέναντι σε οποιοδήποτε θέμα αφορά τους πελάτες της κάθε στιγμή. Οι αξίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν τη συμπεριφορά, να δημιουργήσουν νόημα για τους υπαλλήλους και τους πελάτες της, να προσελκύσουν νέους εργαζόμενους, να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη με τους πελάτες, να θέσουν πρότυπα για την ποιότητα των υπηρεσιών ή του προϊόντος και να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς στόχους της.

Live σε τακτική βάση

Τα τακτικά live είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της δημιουργίας ενός ισχυρού community. Απλώς δεν πρέπει να αφορούν μόνο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του brand, αλλά να πηγαίνουν βαθύτερα από αυτό και να έχουν πραγματική αξία για τα μέλη της κοινότητας, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη τους. Και για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε συγκεκριμένη ώρα. Η προσδοκία των πελατών να παρακολουθήσει τα live του αγαπημένου τους brand, τους δίνει την αίσθηση ότι μπορούν να μοιραστούν τις ιδέες και τια ανάγκες τους και να δημιουργήσουν μαζί του ένα νέο περιεχόμενο.

Διαβάστε ακόμα: Η Gen Z θεωρεί τον εαυτό της συνδημιουργό των brands

Συν-δημιουργία περιεχομένου

Εδώ μπορεί να συμβεί μαγεία, αφού η ιδέα της συνδημιουργίας βασίζεται στο δόγμα “οι άνθρωποι υποστηρίζουν αυτό που δημιουργούν”, πόσω μάλλον δε όταν τα μέλη του community ανήκουν στην Gen Z. Είναι υπερσυνδεδεμένα άτομα, εγγενώς άνετα να εκφράζονται μέσω ψηφιακών δημιουργικών εργαλείων. Η εκτίμηση της δημιουργικότητάς τους τούς γεμίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Πιστεύουν εξάλλου ότι επειδή είναι πιο δημιουργικοί από τις προηγούμενες γενιές, έχουν τη δυνατότητα να περιγράφουν με μοναδικό τρόπο καθετί αναζητούν. Αντιλαμβάνονται, δηλαδή, τη δημιουργικότητα ως βασικό χαρακτηριστικό της καθημερινής ζωής τους. Στην ψηφιακή εποχή, η δημιουργική έκφραση θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιτυχή οικοδόμηση σχέσεων, την αυτοπραγμάτωση και, όλο και περισσότερο, την ικανότητα να βιοποριστεί κανείς απ’ αυτήν. Αυτή είναι που τροφοδοτεί την ξεχωριστή επιθυμία της Gen Z να μοιράζεται και να συμμετέχει σε καθετί λανσάρουν ή επικοινωνούν τα brands. Και οι εταιρείες μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν το περιεχόμενο που παράγουν τα μέλη της κοινότητάς τους, επισημαίνοντάς τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα φαινόμενο είναι ένα παρατηρήσιμο γεγονός, σύμφωνα με τον ορισμό του Γερμανού φιλοσόφου Immanuel Kant, ο οποίος τον αντιπαρέβαλε με το νοούμενο, το οποίο δεν μπορεί να παρατηρηθεί άμεσα. Και η κοινότητα είναι πραγματική με άμεσα αποτελέσματα. Εάν οι εταιρείες αφουγκραστούν το κοινό τους, θα μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα community που θα αντανακλά τις δικές τους ανησυχίες και απόψεις και θα μιλά τη δική τους γλώσσα. Με τη βοήθεια ενδιαφέροντος περιεχομένου και τακτικών live, θα τους ιντριγκάρει να συμμετέχουν ολοένα και περισσότερο και να επισκέπτονται τους λογαριασμούς της στα social media πιο συχνά. 

 

Με πληροφορίες από Entrepreneur

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.