25 Απρ 2024
READING

Ποια είναι η αξία των brand ambassadors

3 MIN READ

Ποια είναι η αξία των brand ambassadors

Ποια είναι η αξία των brand ambassadors

Η αναγνωρισιμότητα μίας μάρκας είναι ένα απαιτούμενο πρώτο βήμα πριν από την οικοδόμηση της αφοσίωσης σε αυτή. Το brand ambassador marketing έχει αναδειχθεί σε έναν από τους καλύτερους τρόπους για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Η εφάπαξ, επί πληρωμή συνεργασία με influencers και διασήμους αποτελεί πλέον στρατηγική του παρελθόντος, έχοντας δώσει τη θέση της στην ανάπτυξη βαθύτερων σχέσεων με γνωστούς επαγγελματίες από τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται μια επιχείρηση. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που γίνονται ουσιαστικά πρεσβευτές ενός brand, αφού προσλαμβάνονται από μία εταιρεία για να εκπροσωπεί το brand της με θετικό τρόπο. Στόχος της ύπαρξης των brand ambassadors όπως ονομάζονται, είναι η αποφυγή συγκυριακών συνεργασιών. Με την ανάπτυξη πραγματικών σχέσεων, αποτελούν ένα ενεργό και σταθερό μέρος των στρατηγικών marketing μίας εταιρείας.

Διαβάστε ακόμα: Οι virtual influencers θα αλλάξουν το μέλλον του marketing

Οι brand ambassadors μπορούν να τονώσουν τις πωλήσεις, να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα και να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας κοινότητας. Με τη συνεχή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμμετέχοντας στην ανταλλαγή απόψεων με την κοινότητα των “φίλων” του brand, οι brand ambassadors του μπορούν να γίνουν πολύ αποτελεσματικοί, αφού είναι στο χέρι τους να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μια ισχυρή σχέση με το επιθυμητό target group του brand.

Είναι ευνόητο ότι οι brand ambassadors πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένοι με την ιδέα της παροχής μιας θετικής και συνεπούς εμπειρίας της μάρκας. Αν δεν πιστεύουν στην αποστολή της εταιρείας ή δεν μοιράζονται παρόμοιες αξίες, πώς θα μπορέσουν να είναι ισχυροί πρεσβευτές της; Το κλειδί είναι η κοινωνική προβολή. Πού βρίσκονται οι καταναλωτές; Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επομένως η αξιοποίηση των social media είναι στρατηγικής σημασίας, αφού εκεί οι brand ambassadors μιλούν με τα καλύτερα λόγια για αυτήν και τα προϊόντα της.

Άλλωστε, αυτού του είδους τα προγράμματα δεν πρόκειται για εκστρατείες-πυροτεχνήματα, αλλά είναι διαρκώς ενεργά, έχοντας “αειθαλή” χαρακτήρα. Οι σχέσεις με τους brand ambassadors δεν αφορούν απλώς την κοινωνικοποίηση και τη συναναστροφή, αλλά παρέχουν κάτι περισσότερο στους ανθρώπους – αξία και ανταπόδοση. Ορισμένα παραδείγματα παροχής αξίας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παροχή μεγαλύτερων εμπειριών, την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην δημιουργία περιεχομένου, τη συμμετοχή σε λανσαρίσματα νέων προϊόντων και την προσφορά αποκλειστικών προσκλήσεων σε events.

Διαβάστε ακόμα: Οι influencers αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για το marketing

Παρά αυτά τα προφανή πλεονεκτήματα, μόνο το 31% των επιχειρήσεων διαθέτουν ισχυρά προγράμματα brand ambassadors, σύμφωνα με την έρευνα “Brand and Communications Survey” της εταιρείας ερευνών Forrester. Οι εταιρείες που απευθύνονται απευθείας στον καταναλωτή, όμως, αναζητώντας διακαώς μετρήσιμα στοιχεία για την ανάπτυξή τους, αρχίζουν να δίνουν μια ευκαιρία σε αυτή τη στρατηγική. Και όσες δεν το πράττουν, απλώς χάνουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αξιοποιήσουν τους επαγγελματίες που μπορούν να μιλήσουν εκ μέρους τους στο target group τους.

Με πληροφορίες από AdAge

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.