25 Απρ 2024
READING

Ο γυναικείος αθλητισμός βλέπει αύξηση των χορηγιών

3 MIN READ

Ο γυναικείος αθλητισμός βλέπει αύξηση των χορηγιών

Ο γυναικείος αθλητισμός βλέπει αύξηση των χορηγιών

Οι χορηγίες στον χώρο του γυναικείου αθλητισμού  αυξήθηκαν κατά 20% μέσα σε έναν χρόνο, ενώ το ίδιο διάστημα οι χορηγίες για τους άνδρες αυξήθηκαν μόλις 2%, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της πλατφόρμας SponsorUnited. 

Οι άνδρες, ωστόσο, εξακολουθούν να πληρώνονται καλύτερα από τις γυναίκες, όπως κατέδειξε η έκθεση που μελέτησε 6.330 χορηγίες σε επαγγελματικά και κολεγιακά αθλήματα από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022 στις Η.Π.Α. Μάλιστα οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές αυτή την στιγμή στον κόσμο είναι άνδρες, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η διαφήμιση της Nike στο TikTok ήταν η πιο αποτελεσματική του καλοκαιριού

Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι οι αθλήτριες αποδεικνύονται ότι είναι η καλύτερη και αποδοτικότερη χορηγική επένδυση. Γιατί η δύναμή τους να κερδίζουν το κοινό είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ παράλληλα η μεγαλύτερη εμπλοκή τους στα social media, κάνει τις εταιρείες να θέλουν όλο και περισσότερες συνεργασίες μαζί τους.

Η αθλήτρια με τις περισσότερες χορηγίες της χρονιάς (27 συμφωνίες) αναδείχθηκε η Alex Morgan, επιθετικός και αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Γυναικών των Η.Π.Α. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν: οι αστέρες του tennis Serena Williams και Naomi Osaka, ακολουθούμενες από την αθλήτρια του golf Lexi Thompson, την τενίστρια Leyla Fernandez, την κολεγιακή μπασκετμπολίστρια Hanna Cavinder, την ποδοσφαιρίστρια Ali Krieger, την αστέρα του basketball Sue Bird, την τενίστρια Venus Williams και την κολεγιακή γυμνάστρια Olivia Dunne.

Από την πλευρά των εταιρειών, η Nike, η Gatorade, η Coca-Cola, η Ally Financial και η Adidas ήταν οι πέντε κορυφαίοι χορηγοί των γυναικών, με τη Nike να βρίσκεται στην κορυφή, τόσο μεταξύ των επαγγελματιών όσο και των κολεγιακών αθλητριών, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της SponsorUnited. Οι χρηματοοικονομικές εταιρείες, οι οποίες είναι ήδη πολύ ενεργές στις χορηγίες των γυναικείων αθλημάτων -συμπεριλαμβανομένων των MasterCard και Ally- αύξησαν το χορηγικό τους “παιχνίδι” κατά 30%.

Από την έκθεση φαίνεται ότι οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται στα κολλεγιακά αθλήματα υπερτερούν των ανδρών συναδέλφων τους όσον αφορά τις συνεργασίες. Αλλά το ίδιο συμβαίνει και στον επαγγελματικό αθλητισμό όπου η απαίτηση για ισότητα είναι πιο επιτακτική. Ανταποκρινόμενες στην ανάγκη αυτή, εταιρείες αρκετές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να εξισώσουν τις δαπάνες τους σε όλα τα αθλήματα. Την στιγμή που τα δημοφιλή brands βασίζουν τις κινήσεις τους στις καταναλωτικές πεποιθήσεις, δεν θα μπορούσαν να αγνοήσουν ότι ολοένα και περισσότεροι στρέφουν την προσοχή τους στο γυναικείο αθλητισμό, που αναδεικνύεται σε ένα εξαιρετικό πεδίο πειραματισμού για μελλοντικές διαφημιστικές τους καμπάνιες.

Διαβάστε ακόμα: H καμπάνια του Gatorade για ισότητα στον αθλητισμό

Εξάλλου, πέρα από τους ισχυρούς fans στα social media, τα γυναικεία αθλήματα προσελκύουν και πραγματικούς οπαδούς σε αριθμό ρεκόρ. Στη φετινή σεζόν και οι 25 αγώνες του WNBA σημείωσαν 16% αύξηση της τηλεθέασης σε σύγκριση με το 2021, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 15 ετών. Στην Ευρώπη, το τουρνουά UEFA Women’s EURO 2022, που διεξήχθη στην Αγγλία τον περασμένο Ιούλιο, σημείωσε ρεκόρ προσέλευσης τόσο σε ένα μεμονωμένο παιχνίδι (87.192 θεατές) όσο και σε ολόκληρο το τουρνουά (574.875).

Φαίνεται λοιπόν πως οι γυναίκες κερδίζουν μέρα με τη μέρα στο παιχνίδι των διαφημίσεων. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τα γυναικεία αθλήματα και τις αθλήτριες έχει αυξηθεί κατακόρυφα, οδηγώντας σε επενδύσεις και χορηγίες που είχαν καθυστερήσει εδώ και καιρό.

Με πληροφορίες από AdAge

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.