25 Απρ 2024
READING

Με ποιο τρόπο το σύγχρονο marketing θα αποκτήσει περιεχόμενο

4 MIN READ

Με ποιο τρόπο το σύγχρονο marketing θα αποκτήσει περιεχόμενο

Με ποιο τρόπο το σύγχρονο marketing θα αποκτήσει περιεχόμενο

Content is the king – και αποτελεί πλέον βασικό κομμάτι της ολοκληρωμένης στρατηγικής marketing μιας επιχείρησης, αφού έχει αποδειχθεί ικανό να βοηθήσει να αυξηθούν οι πωλήσεις, να προσελκύσει νέους πελάτες, να δημιουργήσει αφοσιωμένο κοινό και να διαμορφώσει ένα στιβαρό brand identity.

Ως κανάλι digital marketing στοχεύει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας μίας επιχείρησης σε ένα στοχευμένο κοινό, με την ταυτόχρονη αύξηση της αφοσίωσης προς την επιχείρηση παρέχοντας πληροφορία ή γνώση. Πώς μπορεί μία επιχείρηση σήμερα να οργανώσει καλύτερα καιπιο αποτελεσματικά την στρατηγική content marketing της;

1. Συλλογή δεδομένων και πληροφοριών

Ένα από τα πιο κομβικά σημεία για την δημιουργία μιας επιτυχημένης καμπάνιας είναι η συλλογή δεδομένων. Οι πληροφορίες σχετικά με το προφίλ του καταναλωτικού κοινού που επισκέπτεται την ιστοσελίδα της επιχείρησης, όπως και ποια προϊόντα αναζητά και τι τελικά αγοράζει, αποτελούν μερικά βασικά στοιχεία που μπορούν να κρίνουν την έκβαση μιας καμπάνιας. Μόνο γνωρίζοντας τι συμβαίνει άμα τη προβολή της – ποιες ανάγκες καλύπτει και ποιες τάσεις πυροδότησε- μπορεί μία εταιρεία να αξιολογήσει κατά πόσο μια καμπάνια είναι πετυχημένη. Μάλιστα, μέσω των δεδομένων αυτών, η αναδιοργάνωσή της σε περίπτωση που εντοπιστούν αστοχίες, μπορεί να επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά.

Για τη συλλογή τους υπάρχουν διαφορά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, τα οποία διατίθενται από διάφορες πλατφόρμες, όπως οι Google Analytics, Hootsuite και HubSpot. Αυτές συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό δεδομένων σχετικά με το τι αναζητά το target group και τις λειτουργίες που αυξάνουν την ορατότητα, τα κλικ και την πιστότητα των πελατών.

Διαβάστε επίσης: Οι 5 μεγάλες τάσεις του digital marketing το 2022

2. Επιλογή του σωστού εργαλείου

Κάθε επιχείρηση πρέπει να επιλέγει διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα, ανάλογα με τον χαρακτήρα, τις ανάγκες της και το κοινό στο οποίο στοχεύει. Για την επιλογή της κατάλληλης πλατφόρμας ή εφαρμογής θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ποιες πλατφόρμες επισκέπτεται το target group της, ποια κοινωνικά δίκτυα αξιοποιούν οι ανταγωνιστικές εταιρείες και τι ταιριάζει στο αντικείμενο της επιχείρησης.

Οι επιχειρήσεις που στοχεύουν σε ένα πιο ευρύ κοινό, συχνά χρησιμοποιούν το Facebook ως το ιδανικό κανάλι προβολής, αφού ήδη έχει πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά. Το Instagram, ως ο βασιλιάς του “οπτικού περιεχομένου”, φιλοξενεί αμέτρητες εικόνες και βίντεο μέσω των οποίων προβάλλονται οι επιχειρήσεις που βασίζονται στην εμφάνιση των προϊόντων τους (ρούχα, κοσμήματα κ.λπ.) σε 500 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε καθημερινή βάση. Το LinkedIn αναδεικνύεται στην ιδανική πλατφόρμα για B2B προϊόντα ή υπηρεσίες και αλληλεπίδραση με άλλες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, έχοντας πάνω από 706 εκατ. χρήστες σε πάνω από 200 χώρες παγκοσμίως. Το Youtube έχοντας φτάσει να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως με περισσότερα από 1,8 δισεκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, παίζει σημαντικό κομμάτι στη στρατηγική πολλών επιχειρήσεων για την ανάδειξή τους μέσω του πιο δυναμικού μέσου, του video.
Η πιο δημοφιλής πλατφόρμα για το 2022, TikTok, μπορεί να είναι σχετικά νέα -δημιουργήθηκε το 2017- αλλά βρίσκεται ήδη εγκατεστημένο στις συσκευές τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων νέων σε ηλικία χρηστών σε όλο τον κόσμο.

3. Δημιουργικότητα και αυθεντικότητα περιεχομένου

Η ταυτότητα που διαφοροποιεί κάθε brand είναι αυτή που θα προσελκύσει το niche κοινό του. Βάσει του κοινού που απευθύνεται, των δυνητικών δηλαδή πελατών του, διαμορφώνεται και το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων, από την επιλογή της γλώσσας και των γραφικών μέχρι την ώρα της δημοσίευσης.

Το περιεχόμενο που εκτιμούν οι πελάτες της επιχείρησης αντικατοπτρίζει τις υπάρχουσες ιδέες τους και αποτελεί έναν πολύτιμο δίαυλο επικοινωνίας με το brand. Δείχνοντας ότι η επιχείρηση κατανοεί και συμφωνεί με την άποψή τους, δημιουργείται μια μίνι κοινότητα στο διαδίκτυο στην οποία αναδεικνύεται ο χαρακτήρας της επιχείρησης. Μέσω αυτής της συνεχούς και άμεσης επικοινωνίας χτίζεται η ζητούμενη εμπιστοσύνη, που καταργεί τους όπους φραγμούς υπάρχουν στη σχέση μεταξύ της επιχείρησης και των καταναλωτών.

Διαβάστε επίσης: Η συναισθηματικά συνδεδεμένη κοινότητα των πελατών με τις μάρκες οδηγεί σε καλύτερο marketing

4. Συμμετοχή του κοινού

Το κάθε brand πρέπει να έρχεται σε άμεση επαφή με τα μέλη της κοινότητάς του για να μπορεί να εδραιώσει το engagement τους. Κάνοντας ερωτήσεις, ζητώντας την γνώμη τους, κάνοντας like ή μοιράζοντας τις απόψεις τους, οι επιχειρήσεις δείχνουν ότι λαμβάνουν υπόψην τους καταναλωτές και εκτιμούν τις απόψεις τους.

Καθώς το τοπίο του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλάζει, ένας από τους καλύτερους τρόπους προσαρμογής των εταιρειών στις διαρκείς αλλαγές είναι να επενδύσουν στο περιεχόμενο του marketing της επιχείρησης τους. Οργανώνοντας μία προσεγμένη στρατηγική θα καταφέρουν να προσεγγίσουν περισσότερους πελάτες και να αυξήσουν τα έσοδά τους. Το κάθε brand θα πρέπει να εξετάσει όλους τους τρόπους που μπορεί να δημιουργήσει μια ακμάζουσα κοινότητα που βασίζεται λιγότερο στην αξία των συναλλαγών και περισσότερο στις ισχυρές συναισθηματικές συνδέσεις. Εξάλλου αυτό είναι που αναζητούν οι σημερινοί καταναλωτές ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή και τη συνεισφορά τους.

Με πληροφορίες από Entrepreneur

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.