22 Ιαν 2025
READING

Πώς η τεχνολογία εξελίσσει τα καταστήματα λιανικής

5 MIN READ

Πώς η τεχνολογία εξελίσσει τα καταστήματα λιανικής

Πώς η τεχνολογία εξελίσσει τα καταστήματα λιανικής

Καθώς αφήνουμε την πανδημία πίσω μας, η επιστροφή στα φυσικά καταστήματα ωθεί τους retailers να υιοθετήσουν περισσότερες τεχνολογικές καινοτομίες στα καταστήματά τους προκειμένου να ανταγωνιστούν ευθέως το ηλεκτρονικό εμπόριο που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.  

Οι retailers εστιάζουν πλέον την προσοχή τους σε εξατομικευμένες υπηρεσίες προς τους πελάτες τους και στην υιοθέτηση τεχνολογικών καινοτομιών που προσδίδουν ευκολία και ταχύτητα στις συναλλαγές τους μέσα στα καταστήματα. Την ίδια στιγμή, τα κατάλληλα λογισμικά που βοηθούν σε όλα τα στάδια της διεκπεραίωσης των παραγγελιών, αλλά και αυτοματισμοί όσον αφορά τη διαχείριση των προμηθειών, ακόμα και τις πληρωμές και τις επιστροφές χρημάτων, παίζουν καταλυτικό ρόλο στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte. Ποιες τεχνολογικές τάσεις έφεραν ευκολία και εξατομίκευση στην εμπειρία εντός των καταστημάτων φέτος; Και ποιες έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν;

Διαβάστε ακόμα: Οι ανέπαφες συναλλαγές ήταν μόνο η αρχή στην τεχνολογία πληρωμών

1. BOPIS

Οι υπηρεσίες Buy Online, Pick Up In Store εξακολουθούν να υφίστανται, παρόλο που οι περιορισμοί της πανδημίας έχουν μειωθεί. Το σύστημα BOPIS, που είναι γνωστό και ως click and collect, αναδείχθηκε και εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια των lockdown, καθώς οι καταναλωτές αντιμετώπιζαν περιορισμούς στην είσοδό τους σε εσωτερικούς χώρους. Έτσι με τη βοήθεια των συγκεκριμένων υπηρεσιών μπορούσαν να παραλαμβάνουν τα προϊόντα που είχαν παραγγείλει από ειδικά σημεία στα φυσικά καταστήματα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το συνολικό ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού για τις υπηρεσίες BOPIS, έχει κάπως μειωθεί με την απομάκρυνση των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, αρκετοί καταναλωτές χρησιμοποιούν ακόμα αυτή την επιλογή. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Morning Consult, οι άνδρες Millennials που ζουν στα αστικά κέντρα εξακολουθούν και δείχνουν την προτίμησή τους στο BOPIS, όπως και οι καταναλωτές με υψηλότερο εισόδημα.

2. QR codes

Οι κωδικοί QR είναι τετράγωνοι γραμμωτοί κώδικες που μπορούν να σαρωθούν με τις κάμερες των κινητών τηλεφώνων και να παραπέμψουν τους καταναλωτές-χρήστες σε περισσότερες πληροφορίες για καποιο προϊόν ή σε πλατφόρμες πληρωμών. Η τεχνολογία αυτή εφευρέθηκε στην πραγματικότητα πριν από δεκαετίες, αλλά υιοθετήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια της πανδημίας κυρίως από επιχειρήσεις εστίασης, όταν το ξεφύλισμα του καταλόγου δεν επιτρεπόταν ή οι πληρωμές με μετρητά ή με φυσική παρουσία δεν ήταν εφικτές λόγω των υγειονομικών περιορισμών.

Εξάλλου, οι κωδικοί QR δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες να ανακαλύψουν πληροφορίες σχετικά με ένα προϊόν, αφού τους παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για την αγορά αυτού του προϊόντος και συγκριτικά στοιχεία με άλλα.

Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο η Walmart εγκαινίασε ένα διαδραστικό πρωτότυπο καταστήματος στο Αρκάνσας, όπου πρωταγωνιστούσαν οι κωδικοί QR, ενώ λίγους μήνες μετά η Amazon συμπεριέλαβε την τεχνολογία αυτή στο πρώτο της σημείο λιανικής πώλησης μόδας, με τους κωδικούς να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μεγέθη και τις αξιολογήσεις των προϊόντων.

Αυτές οι περιπτώσεις δείχνουν ότι οι κωδικοί QR μπορούν να προσφέρουν εξατομίκευση για τους καταναλωτές που αναζητούν πληροφορίες για κάποιο προϊόν, αλλά και να δημιουργήσουν ένα επίπεδο ευκολίας για τους ίδιους τους εργαζόμενους που μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο από το χρόνο τους σε λειτουργικές εργασίες και όχι στην ενημέρωση των πελατών.

3. Λειτουργίες καταστημάτων

Με τους retailers να σκέφτονται όλο και περισσότερο πώς θα αυξήσουν την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεών τους, η τεχνολογία πίσω από τη διαχείριση και τις λειτουργίες των καταστημάτων έρχεται να τους δώσει την απαραίτητη χείρα βοηθείας. Αυτό περιλαμβάνει οτιδήποτε, από την τεχνολογία που βοηθά στην αυτοματοποίηση εργασιών, έως τη χρήση προγραμμάτων που βασίζονται στα δεδομένα για την κατανόηση των επιπέδων των αποθεμάτων στην αποθήκη τους.

Εκτός αυτών και η διαχείριση της εργασίας πρωταγωνιστεί στο μυαλό των retailers, αναζητώντας ψηφιακά εργαλεία για να διευκολύνουν την επικοινωνία των τμημάτων των καταστημάτων τους και να ελέγχουν τις εργασίες που πραγματοποιούνται σ’ αυτά. Ώστε διαδικασίες που παλαιότερα απαιτούσαν 11 με 13 ώρες για να διεκπεραιωθούν, τώρα με τη χρήση νέων προγραμμάτων λογισμικού να χρειάζονται 8 ώρες.

Μια μοναδική προσέγγιση στην τεχνολογία διαχείρισης καταστημάτων αποτελεί το ψηφιακό δίδυμο κατάστημα της αμερικανικής αλυσίδας ειδών σπιτιού Lowe. Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πειραματίζεται με ένα ψηφιακό αντίγραφο του καταστήματός της, όπου οι υπάλληλοι μπορούν να αλληλεπιδρούν και να απεικονίζουν δεδομένα του καταστήματος. Η ιδέα εισήχθη για πρώτη φορά σε δύο σημεία πώλησης και επιτρέπει στους εργαζόμενούς τους να χρησιμοποιούν γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας για μια ποικιλία εργασιών, όπως η προβολή αντικειμένων που είναι διαθέσιμα σε υψηλότερα ράφια αντί να χρειάζεται να ανέβουν μια σκάλα.

Διαβάστε ακόμα: Η πληρωμή με κωδικό QR είναι η νέα μεγάλη τάση στα εστιατόρια

4. Βελτιώσεις στα δοκιμαστήρια

Πολλές είναι οι εταιρείες που πειραματίστηκαν φέτος με τη βελτίωση της εμπειρίας των καταναλωτών στα δοκιμαστήρια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της H&M, που υιοθέτησε έναν “έξυπνο” καθρέφτη σε ορισμένα καταστήματά της τον Μάιο, προκειμένου οι πελάτες να λαμβάνουν εξατομικευμένες προτάσεις styling που απεικονίζονταν στον καθρέφτη. Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι αναγνωρίζει τα προϊόντα που φέρνουν οι πελάτες στα δοκιμαστήρια, όπως και το μέγεθος και το χρώμα. Έτσι, εάν θέλουν να δοκιμάσουν κάποιο άλλο ρούχο, οι πελάτες μπορούν να το ζητήσουν, χωρίς να χρειάζεται να βγουν από το χώρο. Ανάλογα προχώρησε και στην εφαρμογή καθρεφτών στον χώρο των καταστημάτων όπου οι πελάτες μπορούν να προχωρήσουν σε εικονική δοκιμή των ρούχων.

Η τεχνολογία τίθεται για ακόμη μια φορά στην υπηρεσία του εμπορίου, με μια σειρά από καινοτόμα συστήματα τα οποία “λύνουν τα χέρια” εργαζόμενων και πελατών και δημιουργούν ένα διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον για τους πρώτους και ξεχωριστές εμπειρίες αγοράς για τους δεύτερους. Η προσέγγιση αυτή λειτουργεί προς όφελος όλων, ωστόσο κρύβει μερικές παγίδες. Δεν γνωρίζουν όλοι οι πελάτες πώς να αξιοποιούν τις τεχνολογικές καινοτομίες και αναζητούν ακόμη την προσωπική επαφή που πιστεύουν πως θα τους λύσει κάθε απορία. Και φυσικά, όπως συμβαίνει και με το e-commerce, έτσι και εδώ ανησυχούν για τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων. 

Με πληροφορίες από Retail Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.