22 Ιαν 2025
READING

Πώς μπορούν οι εταιρείες να εντάξουν την Gen Ζ στην εργασία

4 MIN READ

Πώς μπορούν οι εταιρείες να εντάξουν την Gen Ζ στην εργασία

Πώς μπορούν οι εταιρείες να εντάξουν την Gen Ζ στην εργασία

Καθώς το εργασιακό τοπίο συνεχώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται, η έλευση της γενιάς Ζ, η τεχνολογία και η υβριδική εργασία έχει δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ των εργαζομένων. Όπως είναι λογικό, η κατάσταση αυτή μόνο θετική δεν είναι για μία εταιρεία. Πώς μπορούν, λοιπόν, οι εταιρείες να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στην Gen Z και τους υπόλοιπους εργαζόμενους;

Η Gen Z αποτελεί ήδη πάνω από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ σε τρία χρόνια από τώρα περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνολικού εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων των Millennials, Baby Boomers και της γενιάς Alpha. Μαζί τους φέρνουν την εγγενή γνώση σε τομείς που σχετίζονται με τη ψηφιοποίηση, νέες ιδέες και δεσμεύσεις αναφορικά με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ηθική. Ακριβώς αυτά τα στοιχεία είναι που τους κάνουν να διαφέρουν από τους μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους τους.

Διαβάστε επίσης: Μια ολοκληρωμένη εικόνα του εργασιακού τοπίου για το 2022

Είναι αναπόφευκτο οι εργαζόμενοι όλων των άλλων γενεών να μην κατανοούν τον τρόπο σκέψης των νεότερων, αφού μεταξύ τους υπάρχουν στερεότυπα και προκαταλήψεις, που εν τέλει δυσκολεύουν την επικοινωνία και την επαφή τους. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι που είναι γεννημένοι από το 1946 έως το 1964, δηλαδή Baby Boomers, μπορεί να αντιλαμβάνονται τους Gen Z-ers ως κακομαθημένα παιδιά και, αντίστροφα, οι Gen Z-ers να στοχοποιούν την έλλειψη τεχνολογικών γνώσεως των Boomers.

Ωστόσο, για να λειτουργήσει μία εταιρεία αποτελεσματικά, θα πρέπει οι εργαζόμενοί της να μπορούν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται ομαλά. Καίριο ρόλο στη διαμόρφωση μιας τέτοιας κατάστασης διαδραματίζουν οι managers, οι οποίοι καλούνται να ενσωματώσουν τους νέους εργαζομένους στις εταιρείες.

Η ένταξη των Gen Z-ers δεν είναι εύκολη, καθώς η ίδια η γενιά είναι πιο απαιτητική. Ας μην ξεχνάμε ότι ως παιδιά έχουν βιώσει την παγκόσμια οικονομική κρίση και όλες τις συνέπειές της, ενώ κατά τη διάρκεια της εφηβικής ή μετεφηβικής ηλικίας τους ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. Την ίδια περίοδο τα μεγαλύτερα μέλη της γενιάς εισήλθαν στην αγορά εργασίας, η οποία τότε προσπαθούσε να προσαρμοστεί στο μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας. Έτσι, δεν είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τις φυσιολογικές συνθήκες εργασίας, όταν δηλαδή ακόμα οι εργαζόμενοι δούλευαν σε γραφεία. Συνεπώς, οι νέοι εργαζόμενοι έπρεπε να δείξουν ιδιαίτερη αυτοπειθαρχία, ώστε να καταφέρουν να εργαστούν αποτελεσματικά από το σπίτι τους. 

Διαβάστε επίσης: 12 brands που έχουν αναλάβει σημαντική εταιρική κοινωνική ευθύνη

Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος ενός manager χρειάζεται να γίνει πιο απαιτητικός, καθώς πρέπει να βοηθήσει τόσο τους νέους όσο και τους παλαιότερους εργαζομένους να εγκλιματιστούν στις νέες συνθήκες. Πλέον, καλείται να συνδυάσει τρεις βασικές δραστηριότητες σε δύο επίπεδα, εντός γραφείου και ψηφιακά. Είναι αυτός που ηγείται της ομάδας, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζετα τις δεξιοτήτες, τα έργα και το ταλέντο των μελών της ομάδας. Επιπλέον, θα πρέπει να οριοθετήσει τους νέους εργαζόμενους και να τους μυήσει στην κουλτούρα της εταιρείας αλλά και να ενισχύει την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ τους. 

Το βασικό εργαλείο για να τα πετύχει όλα αυτά είναι η επικοινωνία. Είναι ο άνθρωπος που καλείται να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους – ειδικότερα τους νεότερους- να μιλούν, να εκφράζονται και να δίνουν τακτικά feedback. Κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορούν οι εταιρείες να είναι ενήμερες για τις ανάγκες και την κατάσταση των εργαζομένων τους, ενώ άμα υπάρχει κάποιο πρόβλημα θα μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα. Έτσι, θα βελτιωθούν οι εργασιακές συνθήκες που προσφέρει η εταιρεία, ενώ θα είναι σε θέση και να διατηρεί τους εργαζόμενούς της και να προσελκύει νέους. 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι νέοι εργαζόμενοι δεν διαφέρουν από τον τρόπο που εργάζονταν οι Baby Boomers όταν ήταν νέοι. Παρά τις διαφορές που υπήρχαν σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, και εκείνοι όταν ξεκίνησαν να εργάζονται ήρθαν σε ρήξη με το παλιό κατεστημένο, όντας γεμάτοι όνειρο και φιλοδοξίες. Σαφώς, μεγαλώνοντας ο τρόπος που αντιλαμβάνονται και αντιδρούν απέναντι στις εξελίξεις άλλαξε, γιατί αλλιώς βλέπεις τα πράγματα στα 20 αλλιώς στα 60. 

Με πληροφορίες από Fast Company Daily 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.