Πώς αλλάζει το marketing στο metaverse

Το metaverse έγινε η κύρια επιχειρηματική συζήτηση στα τέλη του 2021, όταν το Facebook ανακοίνωσε ότι μετονομάζεται σε Meta και ξαφνικά ακούσαμε για την ύπαρξη του “μετασύμπαντος”. Οι επικεφαλής των τμημάτων marketing των επιχειρήσεων έπρεπε να μάθουν γι’ αυτό και να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις συναρπαστικές ευκαιρίες που προσφέρει το metaverse.

Η εταιρεία επενδύσεων κρυπτογράφησης Grayscale εκτιμά ότι η υλοποίηση του metaverse θα μπορούσε να αποφέρει στις εταιρείες που επενδύουν σ’ αυτό εκατομμύρια δολάρια ως ετήσια έσοδα από πηγές όπως η διαφήμιση, το κοινωνικό εμπόριο, οι ψηφιακές εκδηλώσεις, η ανάπτυξη επιμέρους πλατφορμών και η δημιουργία περιεχομένου εντός του εικονικού αυτού κόσμου.

Διαβάστε ακόμα: Ποιοι διαμορφώνουν το metaverse;

Πριν καταστρώσουν τις στρατηγικές τους, όμως, οι CMOs θα πρέπει να κατανοήσουν τι είναι το metaverse και τι σημαίνει από επιχειρηματική άποψη. O ορισμός του Mark Zuckerberg και της Meta, που έσπευσε για τα πρωτεία στο χώρο, περιγράφει το metaverse ως έναν εμπλουτισμένο ψηφιακό χώρο, μέσα στον οποίο ο χρήστης μπορεί να συμμετάσχει σε μια μεγάλη ποικιλία από δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από το να αγοράσει virtual ρούχα για το avatar του, μέχρι να οργανώσει το επόμενο επαγγελματικό του meeting στον χώρο που επιθυμεί.

Το metaverse αποτελεί μια εξελισσόμενη σύνθεση εικονικών κόσμων, που επιτρέπει στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να συνδέονται σε πραγματικό χρόνο, διαμορφώνοντας μια νέα οικονομία που εκτείνεται μεταξύ του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου. Για να μπορέσει κανείς να εντρυφήσει στο νέο αυτό περιβάλλον θα χρειαστεί τη βοήθεια ορισμένων εργαλείων, όπως σετ γυαλιών και ακουστικών εικονικής πραγματικότητας.

Με ή χωρίς αυτά, οι CMOs που έχουν προχωρήσει από την κατανόηση της έννοιας του metaverse, στην ενεργή στρατηγική βρίσκονται μπροστά σε μοναδικές ευκαιρίες. Το metaverse βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο και αυτό δίνει την ευκαιρία στους CMOs να πειραματιστούν, το εξερευνήσουν και να αποκτήσουν γρήγορα τις απαραίτητες γνώσεις. Κάτι τέτοιο θα είχε ισχυρό αντίκτυπο στην εταιρεία τους και στο brand τους. Για τις ιδιαίτερα καινοτόμες επιχειρήσεις, μάλιστα, μια πρώιμη σύνδεση με την δημιουργικότητα του metaverse θα μπορούσε να έχει ακόμη και μακροπρόθεσμη αξία.

Ακόμη και εάν ακούγεται τρελό, ένα εικονικό οικόπεδο στην εικονική πραγματικότητα της Decentraland διατέθηκε προς 2,4 εκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2021, ενώ μια τσάντα Gucci που ήταν διαθέσιμη αποκλειστικά για ψηφιακή χρήση πωλήθηκε για πάνω από 4.000 δολάρια.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η ανάπτυξη του Roblox συμβάλει στην εξέλιξη του Metaverse

Οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν συνολικά από την προσέγγιση του metaverse, όχι μόνο με την πώληση προϊόντων περιορισμένης έκδοσης σε υπερβολικές τιμές, αλλά και ως ένα τμήμα μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για το brand, που προσφέρει μια νέα εμπειρία στους πελάτες του. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Nike, που έχει ήδη δημιουργήσει την Nikeland, έναν εικονικό κόσμο γεμάτο minigames με μεταβαλλόμενα μενού δωρεάν παιχνιδιών που δίνουν την ευκαιρία στους χρήστες να εξοπλίσουν τα avatar τους με τα ομώνυμα ρούχα. Από τον Νοέμβριο του 2021 που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά, έχει υποδεχθεί περισσότερους από επτά εκατομμύρια επισκέπτες.

Με διάθεση πειραματισμού και εξερεύνησης οι CMOs αρχίζουν να αναπτύσσουν τις ικανότητες που απαιτούνται για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους παρέχει το metaverse. Ποιες πρέπει όμως να είναι οι προτεραιότητές τους; Κατανοώντας την τεχνολογία του metaverse και ερχόμενοι σε επαφή με τα προϊόντα που μπορεί να φιλοξενήσει, θα είναι σε θέση να εξετάσουν και να διαχειριστούν οποιοδήποτε δισταγμό έχουν για κάποιο προϊόν που τελεί ακόμη υπό διαμόρφωση. Και φυσικά, να μην αποδειχθούν υπερφύαλοι, αλλά να ορίσουν εκ των προτέρων το μέτρο της προσδωκώμενης επιτυχίας – το πιο σημαντικό εξάλλου για μια επιχείρηση που έχει σήμερα παρουσία στο μετασύμπαν, είναι η πρωτοπορία και η καινοτομία της.

Με πληροφορίες από το I by IMD