19 Απρ 2024
READING

Γιατί τα luxury brands έχουν εκτοξευτεί στις Η.Π.Α.

3 MIN READ

Γιατί τα luxury brands έχουν εκτοξευτεί στις Η.Π.Α.

Γιατί τα luxury brands έχουν εκτοξευτεί στις Η.Π.Α.

Η έλλειψη διεθνών τουριστών, οι δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και το αυξανόμενο κόστος ζωής δεν έχουν εμποδίσει τις μάρκες πολυτελείας να ευδοκιμήσουν, στο συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο λιανικής πώλησης των Η.Π.Α.

Από το 2016 έως το 2019, η αγορά ειδών πολυτελείας αυξήθηκε κατά 5% ετησίως, ξεπερνώντας την ανάπτυξη άλλων προϊόντων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America. Το 2021, η ανάπτυξη αυτή εκτοξεύτηκε στα ύψη, εκτινάσσοντας την αγορά αυτών των ειδών 47% υψηλότερα και από το 2019. Ο τομέας της πολυτέλειας αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, καθιστώντας αυτές τις μάρκες πρωταγωνιστές της αγοράς λιανικής.

Διαβάστε ακόμα: Μπορούν τα luxury brands να έρθουν σε ρήξη με την Gen Z;

Η αύξηση αυτή αποδίδεται στις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας και στη δραστηριοποίηση των νεότερων καταναλωτών. Σύμφωνα με την Coresight Research, αυτή την στιγμή στις Η.Π.Α. ζουν 22 εκατομμύρια άτομα με περιουσία άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Αυτά τα εξαιρετικά εύπορα νοικοκυριά επιδίδονται μετά μανίας σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς τα καταστήματα, τα ταξίδια και οι δραστηριότητες επιστρέφουν μετά την πανδημία.

Η διετής αυτή περίοδος εξάλλου είναι που ανάγκασε τα luxury brands να αξιοποιήσουν το ηλεκτρονικό εμπόριο, κάτι που δεν αξιοποιούσαν στο έπακρο κατά το παρελθόν. Σήμερα οι ηλεκτρονικές αγορές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των πωλήσεων ειδών πολυτελείας και αυτή η διαδικτυακή παρουσία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των Millennials και των Gen Z-ers, σύμφωνα με την εταιρεία λογισμικού και τεχνητής νοημοσύνης NetBase Quid. Μάλιστα μέχρι το 2025 οι νεότεροι καταναλωτές εκτιμάται πως θα αντιπροσωπεύουν το 50% των δαπανών της αγοράς πολυτελείας.

Τα luxury brands επωφελούνται από αυτή την ανάπτυξη ανοίγοντας νέα καταστήματα και δημιουργώντας ολοκληρωμένες εμπειρίες λιανικής πώλησης, που ενισχύουν τη δέσμευση των καταναλωτών. Το επίκεντρο του λιανικού εμπορίου πολυτελείας στις Η.Π.Α. βρισκόταν παραδοσιακά σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο. Όμως τα τελευταία χρόνια, τα στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών απογραφής δείχνουν ότι πολλοί από τους κατοίκους των περιοχών αυτών μεταναστεύουν σε πολιτείες όπως το Τέξας, η Φλόριντα, η Αριζόνα και η Βόρεια Καρολίνα – και οι λιανοπωλητές πολυτελείας, φυσικά, τους ακολουθούν.

Διαβάστε ακόμα: Οι Κινέζοι καθορίζουν την luxury αγορά στα ταξίδια τους

Οι εταιρείες πώλησης ειδών πολυτελείας φέρονται επίσης όλο και πιο έξυπνα στην ενίσχυση της εμπειρίας του brand τους και παρέχουν νέες εμπειρίες στους πελάτες τους. Τα pop-up καταστήματα αξιοποιούνται επίσης για τη δοκιμή νέων ιδεών και προϊόντων, αλλά και για την αποτελεσματικότητα της επιλογής των τοποθεσιών για τα νέα καταστήματά τους.

Απευθυνόμενες στους Gen Z-ers, όμως, προχωρούν σε συνεργασίες με πιο εδραιωμένα brands. Η Adidas, η οποία έχει μακροχρόνια συνεργασία με τη σχεδιάστρια Stella McCartney, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στον τομέα της πολυτέλειας, συνεργαζόμενη φέτος με την Prada, ενώ η Gucci επίσης συνεργάστηκε με τη North Face. Παράλληλα τα luxury brands κάνουν την είσοδό τους στο metaverse με εικονικούς κόσμους και παιχνίδια που απευθύνονται κυρίως στους νέους χρήστες.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.