22 Δεκ 2024
READING

Το φαινόμενο της “παράνοιας” της παραγωγικότητας

4 MIN READ

Το φαινόμενο της “παράνοιας” της παραγωγικότητας

Το φαινόμενο της “παράνοιας” της παραγωγικότητας

Μετά από δυόμιση χρόνια εργασίας από το σπίτι, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν πλέον επιστρέψει στο γραφείο τους, αλλά και όσοι συνεχίζουν να εργάζονται απομακρυσμένα ή έχουν επιλέξει το υβριδικό μοντέλο εργασίας. Οι νέες συνθήκες και τα μοντέλα εργασίας προκαλούν ερωτήματα σχετικά με το πόσο παραγωγικοί είναι πραγματικά οι εργαζόμενοι.

Έρευνα της Microsoft σε 20.000 άτομα και 11 διαφορετικές χώρες διαπίστωσε αυτό ακριβώς το πρόβλημα όπως και τις αντικρουόμενες πεποιθήσεις εργαζομένων και εργοδοτών. Συγκεκριμένα το 87% των εργαζομένων πιστεύουν ότι είναι παραγωγικοί στην δουλειά που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας, ωστόσο το 85% των ανώτερων στελεχών θεωρούν ότι δεν υπάρχει ξεκαθαρη απάντηση, αφού η στροφή προς την υβριδική εργασία δεν τους βοηθά να κρίνουν κατά πόσο οι εργαζόμενοι είναι πράγματι παραγωγικοί. Και κάπου εδώ εμφανίζεται ένας νέος όρος: η παράνοια της παραγωγικότητας.

Διαβάστε ακόμα: Οι εργαζόμενοι θέλουν μια νέα omni-connected εμπειρία εργασίας

Η ρίζα της “παράνοιας” της παραγωγικότητας εντοπίζεται στην έναρξη της απομακρυσμένης εργασίας κατά την κορύφωση της πανδημίας και συνεχίζεται μέχρι τις σημερινές υβριδικές μορφές εργασίας. Αφορά την ανησυχία των εργοδοτών ότι η χαμένη παραγωγικότητα οφείλεται στη μη αποτελεσματική εργασία των υφισταμένων τους. Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία από πλευράς τους για οτιδήποτε κάνουν οι υπάλληλοί τους όσο βρίσκονται μακριά από το φυσικό χώρο του γραφείου, επειδή πολύ απλά δεν μπορούν να τους δουν. Αυτή την πίεση, την αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι καταφεύγουν σε τρόπους ώστε να δείχνουν ότι όντως εργάζονται. Δεν είναι λίγοι εκείνοι εξάλλου που παρακολουθούνται από τους εργοδότες τους.

Οι ηγέτες δεν έχουν πλέον τις τυπικές οπτικές ενδείξεις που τους βοηθούν να καταλάβουν ότι οι υπάλληλοί τους εργάζονται. Δεν μπορούν απλώς να γυρίσουν το κεφάλι τους και να δουν ένα μέλος της ομάδας να πληκτρολογεί στον υπολογιστή ή να μιλά στο τηλέφωνο. Το ότι δεν τους βλέπουν, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι παραγωγικοί. Ούτε είναι απαραίτητη η οπτική επαφή γιατί οι υπάλληλοι θα μπορούσαν δυνητικά να προσποιούνται ότι εργάζονται σκληρά και όταν βρίσκονται στο γραφείο.

Η “παράνοια” για την παραγωγικότητα όμως αποδεικνύεται ότι είναι τελικά αντιπαραγωγική. Αντί τα διευθυντικά στελέχη να ανησυχούν για το αν οι υπάλληλοί τους εργάζονται αρκετά, θα ήταν προτιμότερο να τους βοηθήσουν προς την αποτελεσματική απόδοσή τους. Σε αυτόν τον νέο κόσμο της εργασίας, αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα πρέπει να ηγηθούν ώστε να εξισορροπήσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων με την επιτυχία της επιχείρησής τους.

Και φυσικά, σε κανέναν δεν αρέσει να μην τον εμπιστεύονται. Πολυάριθμες μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν επισημάνει πώς η επιθυμία των ανθρώπων να εργάζονται σκληρά και να πετυχαίνουν στην εργασία τους συνδέεται με το να αισθάνονται ότι τους εμπιστεύονται οι προϊστάμενοί τους. Οι εργοδότες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει ένας νέος τρόπος εργασίας και να τον υποστηρίξουν αν θέλουν να έχουν πρόσβαση σε ταλαντούχους και δημιουργικούς εργαζομένους, όχι μόνο τώρα αλλά και στο απώτερο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: Η απόκλιση εταιρειών και υπαλλήλων στο ζήτημα της ευέλικτης εργασίας

Η έκθεση της Microsoft υποστηρίζει ότι η “παράνοια” της παραγωγικότητας κινδυνεύει να καταστήσει την υβριδική εργασία μη βιώσιμη. Αν οι εταιρείες συνεχίσουν να αυξάνουν την επιτήρηση, το μόνο που θα κάνουν είναι να τις εμπιστεύονται λιγότερο οι εργαζόμενοι. Και παρά το γεγονός ότι για το 81% των εργαζομένων είναι σημαντικό οι προϊστάμενοί τους να τους βοηθούν να θέτουν προτεραιότητες όταν υπάρχει φόρτος εργασίας, μόλις ο ένας στους τρεις παραδέχτηκε ότι όντως έχει λάβει σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Την ίδια στιγμή, ο συνδυασμός υβριδικής εργασίας με ό,τι συνεπάγεται (άστατα ωράρια, μεγάλος φόρτος εργασίας) και έλλειψης εμπιστοσύνης οδηγεί σε σωματική και πνευματική εξάντληση. Εάν όμως οι εργαζόμενοι όντας ήδη εξαντλημένοι, πιστεύουν ότι είναι πράγματι παραγωγικοί, πόσα περισσότερα χρειάζεται να κάνουν για να το αποδείξουν αυτό στον εργοδότη τους, χωρίς να καταλήξουν σε αδιέξοδο που θα τους οδηγήσει σε αναζήτηση άλλης εργασίας;

Με πληροφορίες από Worklife

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.