24 Απρ 2024
READING

Ποια είναι τα hot digital trends στη διαφήμιση τώρα

5 MIN READ

Ποια είναι τα hot digital trends στη διαφήμιση τώρα

Ποια είναι τα hot digital trends στη διαφήμιση τώρα

Οι τάσεις του marketing αλλάζουν συνεχώς ακολουθώντας τις απροσδόκητες ψηφιακές τάσεις και τις νέες πλατφόρμες που αναδύονται. Αυτές οι αλλαγές αποτελούν πρόκληση για τον κλάδο των επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα που θέτει η εξέλιξη της τεχνολογίας. 

Το 2022, οι εξελίξεις στον κόσμο των social media που συντάραξαν τον επιχειρηματικό κόσμο ήταν η ανάδειξη του TikTok ως η πιο δημοφιλής εφαρμογή, η μετονομασία της μητρικής του Facebook σε Meta, η είσοδος του metaverse στη ζωή μας, η μεγαλύτερη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και η μεγαλύτερη προσοχή που δόθηκε στο ζήτημα της πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα. Όλα αυτά άνοιξαν το δρόμο για νέες ευκαιρίες και πεδία δραστηριότητας των brands. Οι αλλαγές αυτές δεν θα μπορούσαν παρά να επηρεάσουν άμεσα τον τομέα της διαφήμισης, διαμορφώνοντας μια σειρά από νέες τάσεις στο digital marketing με μεγάλη δυναμική και για τη νέα χρονιά.

Έμφαση στο απόρρητο, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη

Οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο καχύποπτοι για το περιεχόμενο των διαφημίσεων που εμφανίζονται μπροστά τους. Καθώς η ψηφιακή διαφήμιση είναι ένα από τα βασικά εργαλεία marketing, οι εταιρείες θα πρέπει να συλλέγουν και να μελετούν με μεγάλη προσοχή τα δεδομένα που αφορούν την καταναλωτική συμπεριφορά.

Tο “άγιο δισκοπότηρο” του marketing, η δυνατότητα δηλαδή της παραμετροποίησης των υπηρεσιών που προσφέρονται ανάλογα με τον καταναλωτή στον οποίο απευθύνονται, είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί ότι ένας καταναλωτής θα επιστρέψει και θα αναπτύξει μια προσωπική σχεδόν σχέση εμπιστοσύνης με ένα brand. Η σχέση αυτή δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταναλωτές άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα διακινούνταν ως θησαυρός σε μια αγορά τροφοδοτούμενη από όσα συνέλεγαν τα cookies και από τις κινήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χρήση σύντομων βίντεο

Το βίντεο αποδείχθηκε ως το Νο.1 hot εργαλείο για κάθε στρατηγική marketing το 2022. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανάδειξη αυτή συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι η απόλυτη πλατφόρμα βίντεο, το TikTok,  έχει επί του παρόντος πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες μηνιαίως. Ως αποτέλεσμα σέρνει στο άρμα της όλα τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που σπεύδουν σε μετατροπές και εισαγωγή λειτουργιών για να πάρουν και αυτά μερίδιο της δημοφιλίας της και της αγοράς όπου απευθύνεται.

Διαβάστε ακόμα: To Facebook αλλάζει – και θα θυμίζει TikTok

Σύμφωνα με την εταιρεία λογισμικού optinmonster, τo 80% των επαγγελματιών που αξιοποιεί το video marketing αναφέρει ότι τα videos αυξάνουν τόσο την οργανική και την επί πληρωμή επισκεψιμότητα στο site τους όσο και τις πωλήσεις των επιχειρήσεών τους. Γι αυτό τον λόγο, 9 στους 10 σχεδιάζουν να αυξήσουν την επένδυσή τους στο video marketing και για το 2023.

Το video marketing όμως δεν είναι ένα παροδικό trend, αλλά μία τάση που σίγουρα θα μας απασχολεί ως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε. Οι χρήστες αγαπούν τα videos και οι επαγγελματίες έχουν την ευκαιρία να τα αξιοποιούν σε κάθε πτυχή του e-commerce, δημιουργώντας ανεξάντλητο περιεχόμενο με οπτικοακουστικό υλικό, όπως για live videos, παρουσίαση προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και παροχή πληροφοριών.

Είναι αλήθεια ότι το κόστος των βίντεο είναι ελάχιστο εώς μηδενικό, αφού για τα περισσότερα απαιτούνται συσκευές smartphone, που διαθέτουν κάμερα με ενισχυμένες δυνατότητες βιντεολήψης. Έτσι, όλο και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν να προωθούν το προϊόν ή την υπηρεσία τους χρησιμοποιώντας αυτές τις πλατφόρμες, καθώς έχουν μεγαλύτερη απήχηση.

TikTok

Το TikTok είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές και ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαφήμισης. Πέρα από την επιτυχία που έχει η προβολή σύντομων βίντεο, ωστόσο, το TikTok αποδεικνύεται οικονομικότερο από το Facebook και το Instagram, ενώ διαθέτει ένα εξαιρετικά δυνατό χαρακτηριστικό: το influencer marketing. Μεταξύ των εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών του, εντοπίζεται εύκολα ένας “στρατός” από νέους και δραστήριους δημιουργούς περιεχομένου, έτοιμους να βοηθήσουν τις εταιρείες να αξιοποιήσουν τη δημοτικότητα της εφαρμογής προς όφελός τους.

Αυθεντικότητα

Η αυθεντικότητα μιας διαφήμισης είναι το στοιχείο που θα κεντρίσει την προσοχή των πελατών, θα χτίσει την εμπιστοσύνη τους και θα αυξήσει την πιστότητά τους. Η αυθεντικότητα και ο αυθορμητισμός έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσφέρουν στους καταναλωτές στοιχεία με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν, δημιουργώντας μια αίσθηση αληθινής συναισθηματικής σύνδεσης, καθώς νιώθουν ότι η μάρκα βρίσκεται πιο κοντά τους, είναι πιο αληθινή και απευθύνεται σε αληθινούς ανθρώπους που ζουν στην πραγματικότητα και όχι σε ιδεατές συνθήκες. Το προϊόν μιας αυθεντικής διαφήμισης φαντάζει πλέον προσιτό σε όλους ενώ τους προσφέρει μια εμπειρία ακριβώς όπως αυτή που βλέπουν στη διαφήμιση ότι βιώνει ένας χρήστης σαν και αυτούς.

Διαβάστε ακόμα: Πώς επιτυγχάνεται το personalization στο marketing

Εξατομίκευση

Οι σημερινοί καταναλωτές βομβαρδίζονται από διαφημιστικά μηνύματα καθημερινά και μια επιχείρηση για να ξεχωρίσει θα χρειαστεί να απευθυνθεί εξατομικευμένα ή ειδικά στο δικό της target group. Το personalization είναι μια από τις πιο σημαντικές τάσεις στο content marketing για το 2022, καθώς είναι ένας τρόπος να δημιουργηθεί μια σταθερή σύνδεση ανάμεσα σε ένα brand και τους πελάτες τους. Η εξατομίκευση που εστιάζει στις ατομικές προτιμήσεις, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του πελάτη, βασίζεται στα δεδομένα των καταναλωτών, τα αναλυτικά στοιχεία, την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τον αυτοματισμό για τη δημιουργία εξατομικευμένων αλληλεπιδράσεων με τους πελάτες.

Οι προσέγγιση που προτείνουν αυτές οι πέντε τάσεις του digital marketing μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τις επιχειρήσεις και να είναι αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα, πέρα από το 2022. Η προσέλκυση και η διατήρηση του καταναλωτικού κοινού προέρχεται ενισχύεται διαρκώς από τον κλάδο του marketing, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς και να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. 

Με πληροφορίες απο The Drum

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.