26 Απρ 2024
READING

Οι startups καθαρίζουν τον τομέα των κατοικίδιων ζώων από τα πλαστικά

4 MIN READ

Οι startups καθαρίζουν τον τομέα των κατοικίδιων ζώων από τα πλαστικά

Οι startups καθαρίζουν τον τομέα των κατοικίδιων ζώων από τα πλαστικά

Η παγκόσμια κρίση των πλαστικών απορριμμάτων είναι τόσο σοβαρή που ο Ο.Η.Ε. έχει ξεκινήσει τις εργασίες για τη σύναψη μιας παγκόσμιας συνθήκης για την αντιμετώπισή της. Μπορεί όμως και ο τομέας των κατοικίδιων ζώων -ο οποίος εκτιμάται ότι παράγει 300 εκατομμύρια κιλά αποβλήτων ετησίως μόνο στις Η.Π.Α.- να καθαρίσει και αυτός; Την απάντηση φαίνεται πως έχουν νεοφυείς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών συσκευασιών που χρησιμοποιούνται για προϊόντα για κατοικίδια ζώα, κατασκευάζονται από μη ανακυκλώσιμα ή δύσκολα ανακυκλώσιμα υλικά. Σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας δράσης για τη διαχείριση των πλαστικών rePurpose Global, ακόμη και το 99% των συσκευασιών τροφών για κατοικίδια ζώα καταλήγει σε χωματερές ή στους ωκεανούς.

Στην αντικατάσταση των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένες οι συσκευασίες τροφών και αξεσουάρ για κατοικία ζώα φαίνεται πως στρέφεται startup εταιρεία packaging Packhelp με έδρα τη Βαρσοβία. Η νεοφυής πλατφόρμα που συγκέντρωσε 40 εκατομμύρια ευρώ από χρηματοδοτήσεις τον περασμένο Νοέμβριο, έχει δει αύξηση των αιτημάτων συνεργασίας από εταιρείες κατοικίδιων ζώων σε όλη την Ευρώπη με πιο συχνό το αίτημα της αντικατάστασης των υλικών. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τη μετάβαση από ετερογενή υλικά σε υλικά από ενιαία πολυμερή, τα οποία είναι ευκολότερο να ανακυκλωθούν.

Διαβάστε ακόμα: O όμιλος PepsiCo στηρίζει την αναγεννητική γεωργία

Ωστόσο, όλες αυτές οι υποκαταστάσεις συνεπάγονται και συμβιβασμούς από την πλευρά των επιχειρήσεων. Η βιομηχανία αξεσουάρ και τροφών κατοικίδιων ζώων έχει στραφεί σε πιο μαλακά πλαστικά που είναι πιο εύχρηστα για τους τετράποδους φίλους μας, ωστόσο αποδεικνύονται πιο δύσκολο να ανακυκλωθούν με την υπάρχουσα τεχνολογία. Αλλά είναι επίσης ελαφρύτερα και μπορούν να συσκευαστούν περισσότερα σε ένα φορτίο σε σύγκριση με τα άκαμπτα πλαστικά, μειώνοντας τις εκπομπές που σχετίζονται με τη μεταφορά. Το γυαλί είναι πιο βιώσιμο επειδή ανακυκλώνεται ευκολότερα, αλλά είναι επίσης βαρύτερο για τη μεταφορά και η παραγωγή του εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Μελέτη της βρετανικής πρωτοβουλίας Pet Sustainability Coalition υποδεικνύει ότι η βιομηχανία τροφών για κατοικίδια ζώα -η οποία χρησιμοποιεί κυρίως εύκαμπτες πλαστικές συσκευασίες πολλαπλών στρωμάτων- θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες τεχνολογίες για να μετατρέψει σχεδόν το 80% των συσκευασιών πολλαπλών στρωμάτων σε συσκευασίες έτοιμες προς ανακύκλωση έως το 2030.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται ήδη κάποιες εταιρείες. Η Bower είναι μια εφαρμογή με την οποία μπορεί κανείς να ανακυκλώσει όλες τις συσκευασίες που διαθέτουν γραμμωτό κώδικα και ανταποδοτικά, να κερδίσει χρήματα βοηθώντας παράλληλα το κλίμα, αφού του παρέχεται μια σαφή εικόνα της ποσότητας εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα που μειώνεται με την ανακύκλωση των συσκευασιών. Εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις, η εφαρμογή συνεργάζεται με brands καταναλωτικών αγαθών όπως οι Nestlé, Unilever, Mondelēz και Procter & Gamble. Σκοπός της είναι όλο και περισσότερες συσκευασίες να γίνουν 100% ανακυκλώσιμες. Ακόμη και αυτό να επιτευχθή όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταλήγουν στους σωστούς κάδους ανακύκλωσης, καθώς μέρος του συνολικού προβλήματος είναι και η άγνοια των καταναλωτών για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Nestlé επενδύει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τη βιωσιμότητα του καφέ

Ορισμένες ευρωπαϊκές καινοτόμες startups, μάλιστα, προχωρούν την κυκλική ανακύκλωση σε ένα επόμενο επίπεδο, χρησιμοποιώντας πλαστικά απόβλητα για τη δημιουργία νέων προϊόντων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της φιλανδικής εταιρείας GOTO-Sportwear η οποία κατασκευάζει αξεσουάρ για σκύλους, όπως λουριά και περιλαίμια, αξιοποιώντας ανακυκλωμένα δίχτυα αλιείας και πλαστικά απόβλητα.

Μέχρι σήμερα 230 εταιρείες, ανάμεσά τους και επιχειρήσεις τροφών για κατοικίδια, σε 26 χώρες συνεργάζονται με την rePurpose Global για να αντισταθμίσουν τα πλαστικά τους απόβλητα, αφαιρώντας κατ’ εκτίμηση 14 εκατομμύρια κιλά πλαστικού ετησίως. Όσο οι φιλόζωοι και οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων, που είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα βιωσιμότητας, πιέζουν τις εταιρείες από τις οποίες προμηθεύονται τις ζωοτροφές και τα αξεσουάρ, να στραφούν προς την ανακύκλωση, τόσο πιο πολύ θα αναγκαστούν αυτές να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα της ανακύκλωσης. 

Με πληροφορίες από Sifted και Petfood Processing

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.