29 Απρ 2024
READING

ACS, EΛΤΑ, Skroutz, Shopflix: Οι κινήσεις στην εγχώρια «διαδρομή» του last mile

4 MIN READ

ACS, EΛΤΑ, Skroutz, Shopflix: Οι κινήσεις στην εγχώρια «διαδρομή» του last mile

ACS, EΛΤΑ, Skroutz, Shopflix: Οι κινήσεις στην εγχώρια «διαδρομή» του last mile

Ένα πεδίο ανάπτυξης ισχυρού ανταγωνισμού αποτελεί αυτό των υπηρεσιών last mile delivery μεταξύ των εταιρειών ταχυμεταφορών και όχι μόνο. Σε ό,τι αφορά τις ταχυμεταφορές ως βασικοί ανταγωνιστές εμφανίζονται η ACS Courier, η οποία έχει θέσει σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics, τα ΕΛΤΑ Courier, της Courier Center που έχει εξαγοραστεί από τον όμιλο Μαρινάκη και ουσιαστικά εξυπηρετεί το ιδίων συμφερόντων marketplace, Shopflix.

Ήδη η ACS έχει ολοκληρώσει μία σημαντική επένδυση, ανερχόμενη στα 40 εκατομμύρια ευρώ, η οποία της δίνει την δυνατότητα να ενοποιήσει τις δύο επιμέρους εγκαταστάσεις logistics σε μία. Η εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Quest έχει δημιουργήσει έναν ενιαίο χώρο 36.000 τ.μ. για την εξυπηρέτηση των παραγγελιών της, όπου η δυνατότητα διαλογής υπερβαίνει τις 50.000 αποστολές ανά ώρα. Η επένδυση αυτή έδωσε στην ACS ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού της καθότι κατάφερε να υπερτριπλασιάσει τη δυναμικότητά της. H ΑCS δεν έμεινε εκτός παιχνιδιού που επιτάσσει το τελευταίο διάστημα την ανάπτυξη των smart lockers, όπου όπως και η Skroutz έχει δημιουργήσει τα ACS Smart Points, που μπορεί ο καθένας να παραλάβει την παραγγελία του με έναν μοναδικό κωδικό PIN που αποστέλλεται στο κινητό του.

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι η γενικότερη εικόνα των διασυνοριακών αγορών e-commerce

Oι κινήσεις των ΕΛΤΑ και η ΕΛΤΑ Courier

Σε ότι αφορά τα ΕΛΤΑ, έχουν κάνει κινήσεις τα τελευταία χρόνια για να κερδίσουν έδαφος στην αγορά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την εγκατάσταση ρομποτικού συστήματος διαλογής αντικειμένων και κατ’ επέκταση με την εφαρμογή των προγραμμάτων ψηφιακού ταχυδρόμου και των smart lockers.

Τα smart lockers που δίνουν στον εκάστοτε ηλεκτρονικό αγοραστή να παραλάβει την παραγγελία του ανά πάσα στιγμή μέσα στο 24ωρο από αυτά. Σημειώνεται ότι η ΕΛΤΑ Courier έχει προχωρήσει στην δημιουργία του δικού της marketplace με την ονομασία ecouriermarket.com, κάνοντας τη δική της προσπάθεια να κινηθεί και εκείνη με ορμητικότητα στην έντονα ανταγωνιστική αγορά των υπηρεσιών παράδοσης αλλά και στον τομέα των ηλεκτρονικών αγορών. Αυτό που επιδίωξε να κάνει η ΕΛΤΑ Courier ήταν να συγκεντρώνει προϊόντα και υπηρεσίες από διαφορετικά ηλεκτρονικά καταστήματα, ενισχύοντας τις υπηρεσίες παράδοσης και βασιζόμενη στο ευρύ δίκτυο που διαθέτει, ούτως ώστε να φτάνει ταχύτερα στην πόρτα του κάθε καταναλωτή.

Στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά που σχετίζεται με το τελευταίο μίλι τοποθετούνται αρκετοί ακόμα παίκτες. Η Skroutz αποτελεί κραταιά δύναμη της συγκεκριμένης κατηγορίας. Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού εισήλθε στο χορό του Next Day Delivery, υποσχόμενη τη συγκεκριμένη υπηρεσία για όλους τους πελάτες της με διαθεσιμότητα περί τους 100.000 κωδικούς προϊόντων και με την προϋπόθεση της παραγγελίας την αμέσως προηγούμενη μέρα της παραγγελίας έως τις 17.00. Πρόκειται για ένα πεδίο αγοράς, στο οποίο ο ανταγωνισμός διαρκώς ενισχύεται και όπου το στοίχημα των συντομότερων παραδόσεων αποτελεί ουσιαστικά και το κρίσιμο στοίχημα βιωσιμότητας και ανάπτυξης για όλες τις πλατφόρμες ηλεκτρονικών παραγγελιών, αλλά και για τη νεότευκτη της αγοράς, Shopflix του ομίλου Μαρινάκη, η οποία επιδιώκει να μεγαλώσει, με επικεφαλής τον Χρήστο Καλογεράκη και βασιζόμενη και στην πρότερη εμπειρία του μέσα από το marketplace του Public, στο διάστημα που εκτελούσε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

H Skroutz έχει προβεί το τελευταίο διάστημα σε αρκετές ακόμα κινήσεις όπως η εξαγορά της εταιρείας courrier Sendx και η ενίσχυση των υπηρεσιών στο last mile, η εγκατάσταση των smart lockers καθώς και η εξαγορά του ιδρύματος πληρωμών Everypay με στόχο να προβάλει την αγορά προϊόντων από το ίδιο το Skroutz. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το 93% των προϊόντων που είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα, μπορεί να τα αποκτήσει ο καταναλωτής απευθείας από το Skroutz και όχι από τρίτους.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι τα Skroutz Points που μπαίνουν στο παιχνίδι των παραδόσεων της Αττικής

Οι νέες δυνάμεις και η efood

Διόλου αμελητέες δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσπάθειες από εταιρείες όπως η Go Delivery συμφερόντων της Delivery Hero και συγγενής της efood. Πρόκειται για μία εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες delivery last mile με πελάτες την Online Delivery (efood) και τη dmart. Μάλιστα η Go Delivery υπερεξαπλασίασε το τζίρο της το 2021 από τα 6,6 στα 42,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020 ευρώ.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το last mile αφορά στην παράδοση από το κατώτατο σημείο τήρησης αποθέματος στον τελικό καταναλωτή. Οι περισσότερες εκτιμήσεις και μελέτες αναδεικνύουν τον εν λόγω κρίκο ως έναν από τους πλέον κοστοβόρους που ενδεχομένως αφορά το 30%-40% του μεταφορικού κόστους εξυπηρέτησης. Έτσι, η διαχείρισή του είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι πρόκειται για τον κινητήριο μοχλό τόσο του ηλεκτρονικού εμπορίου όσο και των omni channel εφοδιαστικών αλυσίδων του λιανικού εμπορίου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.