22 Ιαν 2025
READING

Το φαινόμενο της In Real Life κόπωσης

4 MIN READ

Το φαινόμενο της In Real Life κόπωσης

Το φαινόμενο της In Real Life κόπωσης

Πριν από τα αυτοσχέδια γραφεία στην κουζίνα του σπιτιού και τις συνεδριάσεις στο Zoom με φόντο τις οικιακές βιβλιοθήκες τους, οι εργαζόμενοι περνούσαν το οκτάωρό τους σε ένα γραφείο περιτριγυρισμένοι από συναδέλφους. Η πανδημία τους ανάγκασε να εργάζονται εξ αποστάσεως, αλλά σήμερα όλο και περισσότεροι υιοθετούν υβριδικά μοντέλα ενώ ορισμένοι επιβάλλεται να επιστρέψουν στο φυσικό του εργασιακό χώρο. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε να αναδύεται ένα νέο φαινόμενο: Η κόπωση IRL.

Στον κόσμο της πληροφορικής, ο όρος “in real life” (IRL) αναφέρεται στην πραγματική ζωή, δηλαδή στη ζωή με αληθινές συναντήσεις, όχι εικονικές όπως αυτές του διαδικτύου. Όσοι επιστρέφουν στο γραφείο, διαπιστώνουν ότι εξαντλούνται από τις ίδιες αλληλεπιδράσεις που κάποτε ήταν δεύτερη φύση τους.

Η νέα αυτή μορφή κόπωσης δανείζεται το όνομά της από τον τεχνολογικό τομέα και αποτελεί την άλλη όψη της κόπωσης που προκάλεσε η κατάχρηση του Zoom κατά την πανδημία. Αλλά αντί να κοιτάζουν τους εαυτούς τους και τους συναδέλφους τους στην οθόνη, οι εργαζόμενοι που εργάζονται διά ζώσης παλεύουν με το να αισθάνονται πάντα “ενεργοί”, από την ψιλοκουβέντα στο γραφείο μέχρι τα ολοκληρωμένα επαγγελματικά ταξίδια. Πιθανόν να νιώθαμε την κόπωση IRL και πριν – απλώς δεν είχαμε με τι να τη συγκρίνουμε. Αφού βιώσαμε τόσο την εργασία πλήρους απασχόλησης στο γραφείο όσο και την εργασία εξ αποστάσεως, η αλήθεια έγινε ξεκάθαρη: η προσωπική ενασχόληση με καθετί μπορεί να κάνει τους εργαζόμενους να αισθάνονται λιγότερο παραγωγικοί και πιο ανήσυχοι.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως δημιουργείται αυτή την στιγμή μια χαμένη γενιά εργαζομένων;

Ας το σκεφτούμε ως εξής: Πριν από χρόνια, οι άνθρωποι είχαν τα δικά τους ατομικά γραφεία, που τους έδιναν ένα μέρος για να διαχωρίζονται από τους συναδέλφους τους όταν χρειαζόταν. Σιγά-σιγά μεταφερθήκαμε σε κοινά γραφεία, μέχρι που όλοι έφτασαν να κάθονται δίπλα-δίπλα και συχνά διακόπτονταν από χτυπήματα τηλεφώνων, πειράγματα στο γραφείο, συγκρούσεις στην αίθουσα συνεδριάσεων και ούτω καθεξής. Αν μη τι άλλο, η εργασία από το σπίτι είναι μια επιστροφή στην αρχική της μορφή, που προσφέρει στους ανθρώπους τον χώρο που χρειάζονται για ηρεμία και σκέψη.

Φυσικά η προσωπική συνάντηση εξακολουθεί να είναι πολύτιμη. Βοηθά τους συναδέλφους να συνεργάζονται πάνω σε projects, να ανταλλάσσουν ιδέες και να δημιουργούν ουσιαστικές συνδέσεις. Όμως, καθώς οι επικεφαλής των επιχειρήσεων αποφασίζουν για την απομακρυσμένη, υβριδική ή την εργασία στο γραφείο, πρέπει να εξετάσουν το κόστος της προσωπικής εξουθένωσης και πώς να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ της συνάντησης σε πραγματικές συνθήκες και της διατήρησης της ευελιξίας της απομακρυσμένης εργασίας.

Οι αποφάσεις θα πρέπει να τους λαμβάνουν υπόψη όλους

Οι ηγέτες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους όλους, από τους νεοπροσλαμβανόμενους έως τα ανώτερα στελέχη, κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αυτό μπορεί να γίνει έχοντας το δικό τους feedback για να κατανοήσουν καλύτερα πώς αισθάνονται οι εργαζόμενοι μετά από προσωπικές συγκεντρώσεις, πόσο παραγωγικοί αισθάνονται όταν εργάζονται σε γραφείο και τις προτιμήσεις τους για το πού και πώς εργάζονται.

Η ευελιξία είναι το κλειδί για τους ηγέτες που παίρνουν αποφάσεις για την επιστροφή στο γραφείο. Είναι ζωτικής σημασίας να μην εξαναγκάζονται οι εργαζόμενοι σε καταστάσεις που μπορεί να είναι άβολες γι’ αυτούς. Η υποχρέωση να συγκεντρώνονται οι άνθρωποι αυτοπροσώπως, είτε αυτό γίνεται κάθε μέρα είτε έστω μια φορά στο τόσο, δεν είναι πρακτική ή αποτελεσματική. Στην πραγματικότητα, το 64% των εργαζομένων δήλωσε ότι θα παραιτούνταν από την τρέχουσα εργασία τους εάν τους ζητούσαν να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με την έκθεση “People at Work 2022: A Global Workforce View”.

Διαβάστε ακόμα: Τα οφέλη της υβριδικής εργασίας αντισταθμίζουν τις προκλήσεις της

Η ευελιξία καταπολεμά την κόπωση

Στους ανθρώπους αρέσει να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Όταν οι ηγέτες προσφέρουν ευελιξία σχετικά με το πού και πότε εργάζονται οι άνθρωποι, αποδεικνύουν ότι εμπιστεύονται τους ανθρώπους να κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για τους ίδιους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ορισμένες εταιρείες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση με απίστευτα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η Spotify εφάρμοσε την πολιτική “εργασία από οπουδήποτε” το 2021 και έκτοτε το ποσοστό οικειοθελούς αποχώρησης των υπαλλήλων της έχει μειωθεί κατά 15%, ενώ επιτυγχάνει τους στόχους της σε διεθνές επίπεδο.

Η καλύτερη λύση για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και απομακρυσμένης εργασίας είναι διαφορετική για κάθε εταιρεία, ενώ μπορεί να διαφέρει ακόμη και μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων. Αλλά το κλειδί για την υποστήριξη των εργαζομένων είναι ο σεβασμός των αναγκών και των προτιμήσεών τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο εκμηδενισμός οποιαδήποτε προσωπικής επαφής είναι η λύση. Αλλά η υπερβολική αλληλεπίδραση IRL είναι κουραστική και μπορεί να καταλήξει να μας κάνει ακόμη και λιγότερο παραγωγικούς. Το σημαντικό είναι οι εταιρείες να προσαρμόζουν τόσο τη δια ζώσης όσο και την απομακρυσμένη εργασία, βασιζόμενες στο feedback από τους εργαζόμενούς τους και εφαρμόζοντας τεχνολογικά εργαλεία που θα κάνουν την εργασία τους λειτουργική. 


Με πληροφορίες από Fast Company Daily

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.