Το εμπειρικό marketing ωφελεί τα brands

Στο επίκεντρο των στρατηγικών marketing μπαίνουν πλέον οι εμπειρίες που δημιουργούν τα brands προκειμένουν να προσελκύσουν τους καταναλωτές, να τους μετατρέψουν σε πελάτες και να επενδύσουν στην αφοσίωσή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι εταιρείες που θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να επενδύουν ενεργά στην οικοδόμηση αυθεντικών σχέσεων με τους καταναλωτές, οι οποίες θα είναι γεμάτες αναμνήσεις, συναισθήματα και προσωπικές συνδέσεις.

Κάθε εταιρεία που καταστρώνει πλάνα ευρείας ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, θέτει την αφοσίωση των πελατών της στο βασικότερο ζητούμενο της στρατηγικής της γι’ αυτό και αναζητά τρόπους να δημιουργήσει “ισόβιους” θαυμαστές που θα γίνουν μέρος της κοινότητάς της. Πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο τώρα που όλα περιστρέφονται γύρω από την εμπειρία του πελάτη και όχι στο καθεαυτό διαφημιζόμενο προϊόν;

Διαβάστε ακόμα: 3 λόγοι για τους οποίους οι διαφημιστικές εταιρείες πρέπει να μπουν στο gaming

Σε μια οικονομία που βασίζεται στα προϊόντα, οι περισσότερες επιχειρήσεις ακολουθούσαν τον άγραφο κανόνα της αγοράς, που απαιτούσε από τους πελάτες την αγορά των προϊόντων τους για να γίνουν μέρος της κοινότητάς τους. Ωστόσο, στην εκκολαπτόμενη οικονομία της εμπειρίας, βλέπουμε τις εταιρείες να αντιστρέφουν αυτή την εξίσωση και να παρέχουν πρώτα εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι η αφοσίωση θα κυριαρχήσει και η απόδοση θα είναι πολλαπλάσια από μια εφάπαξ πώληση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Nike Run Club, που χτίζοντας συναισθηματικούς δεσμούς μέσω μαθημάτων, εκδηλώσεων και εξειδικευμένων υπηρεσιών για τα μέλη του, έχει γίνει δημοφιλές και κερδοφόρο για το sport brand.

Η δημιουργία εμπειριών δεν γνωρίζει τα στενά όρια του χωροχρόνου. Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών Mattel διοργανώνοντας εκδηλώσεις σε χώρους στάθμευσης της Walmart, φέρνει κοντά της το target group της χωρίς να τα οδηγεί απευθείας στο χώρο πώλησης των προϊόντων της. Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι το εξάχρονο παιδί που βρίσκει χρόνο να παίξει με Hot Wheels μαζί με άλλα παιδιά ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη, θα είναι αυτό που θα οδηγήσει το γονιό του στο κατάλληλο ράφι για να αγοράσει το αγαπημένο του παιχνίδι και θα αφοσιωθεί στη μάρκα για χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Η διαφήμιση είναι επιτυχημένη όταν την θυμόμαστε την στιγμή της αγοράς

Την ίδια μέθοδο εφαρμόζουν και τα beauty brands, επενδύοντας μάλιστα στο εκκολαπτόμενο νεανικό κοινό, προκειμένου να τους ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή τους. Πόσες ενήλικες γυναίκες δεν έσπευσαν στην εφηβεία τους να επισκεφτούν για πρώτη φορά ένα κατάστημα Sephora προκειμένου να παρακολουθήσουν μια εκδήλωση ή να απολαύσουν ένα δωρεάν μακιγιάζ; Έκτοτε είναι σταθεροί πελάτες του brand.

Οι εταιρείες που αναγνωρίζουν τη συναισθηματική δύναμη της εμπειρίας, θα ξεχωρίσουν. Αρκεί να είναι τολμηρές, αν χρειάζεται και λίγο ακραίες. Και οι καταναλωτές θα μείνουν αφοσιωμένοι σ’ αυτές για πάντα.

Με πληροφορίες από Adweek