22 Δεκ 2024
READING

Ρυθμιστής της ελληνικής και της παγκόσμιας αγοράς αθλητικών η Nike

4 MIN READ

Ρυθμιστής της ελληνικής και της παγκόσμιας αγοράς αθλητικών η Nike

Ρυθμιστής της ελληνικής και της παγκόσμιας αγοράς αθλητικών η Nike

Κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση στρατηγικής αλλά και των κανόνων της εγχώριας, πανευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας αγορά παίζει η Nike. O μεγαλύτερος όμιλος παραγωγής και διάθεσης αθλητικών ειδών στον κόσμο, στη δωδεκάμηνη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου του 2022 είχε κύκλο εργασιών ύψους 47,14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Καθοριστικής σημασίας για την παγκόσμια στρατηγική της εταιρείας ήταν η κίνηση που έκανε το 2017 όταν υποσχέθηκε να διπλασιάσει το βαθμό της καινοτομίας που εφαρμόζει, διπλασιάζοντας ταυτόχρονα την ταχύτητα κίνησής της στην αγορά και τις άμεσες πωλήσεις προς τους καταναλωτές (στρατηγική direct-to-consumer). Ταυτόχρονα όμως ο κολοσσός των αθλητικών ειδών περιόρισε δραστικά τον αριθμό των εμπόρων με τους οποίους συνεργάζεται, δίνοντας έμφαση στη δική του ιστοσελίδα, στο δίκτυο καταστημάτων του αλλά και σε επιλεγμένους συνεργάτες. Πολλές επιχειρήσεις που βασίζονταν στο πανίσχυρο εμπορικό εκτόπισμα της Nike βρέθηκαν σταδιακά στο περιθώριο και αρκετοί ακόμα αναμένεται να βρεθούν προσεχώς, δεδομένου ότι η Nike στην ουσία έδωσε το δικαίωμα σε λίγους από τους εναπομείναντες συνεργάτες της να διακινούν τα προϊόντα της και μάλιστα υπό καθεστώς διαβάθμισης των προσφερόμενων συλλογών.

Διαβάστε ακόμα: Αθλητικά είδη: το ντέρμπυ, τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και οι «κρυφοί άσσοι»

Οι «προνομιούχοι» συνεργάτες

Προνομιακό στοιχείο σε επίπεδο συνεργασίας επιχειρήσεων με τη Nike αποτελεί η συνεργασία που διατηρεί η JD Sports στην Ελλάδα, η οποία πέτυχε να μπορεί να διαθέτει τις πιο premium συλλογές της Nike τόσο στα καταστήματα της JD Sports που προβλέπεται να αναπτυχθούν προσεχώς – το πρώτο λειτούργησε ήδη στο Smart Park των Σπάτων – αλλά και στα καταστήματα της Cosmos Sport που εξαγόρασε. Αντιθέτως σε επίσης μεγάλες αλυσίδες όπως για παράδειγμα η σερβική Sport Vision που τζιράρει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ στις χώρες δραστηριότητάς της αυτή τη στιγμή με παρουσία πλέον και στην Ελλάδα, εάν για παράδειγμα προχωρήσει σε κάποια εξαγορά άλλης αλυσίδας, η Nike ουσιαστικά είναι εκείνη που θα επιλέξει ποιες σειρές προϊόντων θα μπουν στα καταστήματα που θα εξαγοράσει, διαχωρίζοντας ανάλογα με την εμπορικότητα των σημείων που βρίσκονται τα καταστήματα, τη γκάμα των προϊόντων που διαθέτει προς την αλυσίδα λιανικής πώλησης ανάμεσα στα εμπορικά καταστήματα και στα λιγότερο εμπορικά καταστήματα.

Σε πανευρωπαϊκή βάση η Nike έχει παραχωρήσει το δικαίωμα εμπορικής διαχείρισης των προϊόντων της σε συγκεκριμένους παίκτες της αγοράς. Μεταξύ αυτών είναι η JD Sports, η Foot Locker, η Sport Vision. Στην Ελλάδα εκτός από τους προαναφερόμενους, παίκτες που έλαβαν την εμπιστοσύνη της Nike είναι η Cosmos Sport προ της εξαγοράς της με δικαίωμα διάθεσης premium συλλογών (εκτός των βασικών κωδικών), σχέση που συνεχίστηκε και μετά την εξαγορά της από τη JD Sports. Αντίστροφη φαίνεται πως είναι η εικόνα σε σχέση με άλλες γνωστές αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά όπως είναι για παράδειγμα η Intersport, η οποία διατηρεί το δικαίωμα διάθεσης μόνο των βασικών συλλογών της Nike στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα: Θα φέρει η Nike την επανάσταση με το νέο υλικό των ρούχων της;

Η πρόσβαση σε premium συλλογές

Για να μπορεί να έχει δικαίωμα διακίνησης επιλεγμένων συλλογών σε μεγάλες αγορές της Nike, μία αλυσίδα λιανικής πρέπει να κάνει ετησίως αγορές προϊόντων αξίας μεγαλύτερης των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα η σχέση της Nike με τους συνεργάτες της λιανεμπόρους έχει περάσει από πολλά διαφορετικά στάδια υποχρεώνοντάς τους κατά καιρούς να δημιουργήσουν συγκεκριμένες τυπολογίες καταστημάτων που υπηρετούν το μοντέλο της στρατηγικής που εφαρμόζει κατά περίπτωση.

Εκτός των άλλων η Nike λειτουργεί με κεντρικές συμφωνίες με τους εκάστοτε μεγάλους πελάτες – συνεργάτες της, περιορίζοντας τους μεσάζοντες κατά την διάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο καλύτερα περιθώρια κέρδους. Σε κάποιες των περιπτώσεων η Nike λειτουργεί χρήζοντας αντιπροσώπους σε αγορές δραστηριότητάς της, οι οποίοι αναλαμβάνουν συνολικά την διαχείριση του χαρτοφυλακίου της ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που την παραγωγή των προϊόντων της κάνουν τρίτες επιχειρήσεις με δραστηριότητα και στη λιανική μέσα από τα δικά τους εργοστάσια.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση της Nike να μειώσει το δικό της δίκτυο λιανικής στην Ελλάδα στη μετά Folli Follie εποχή, ερμηνεύεται και ως μία κίνηση να περιορίσει τα έξοδα που προέρχονται από το φυσικό της δίκτυο, έχοντας προβεί τον τελευταίο έναν χρόνο στη διακοπή καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, στην Κόρινθο και στη Λάρισα. Ωστόσο τα καταστήματα αυτά αποτελούν θα μπορούσε κανείς να πει σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τις πωλήσεις τεμαχίων που της φέρνουν τόσο οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που διαθέτει αλλά και η ιστοσελίδα της καθώς και η αύξηση της ζήτησης που έχει φέρει το τελευταίο διάστημα η ενίσχυση της μάρκας μέσα από τον περιορισμό της διάθεσης και τη μείωση των προμηθευτών αλλά και μέσα από τη διάθεση περιορισμένων σε διαθεσιμότητα συλλογών προϊόντων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.