26 Απρ 2024
READING

Τι σημαίνει η στροφή της Mars στο 100% βιώσιμο κακάο

3 MIN READ

Τι σημαίνει η στροφή της Mars στο 100% βιώσιμο κακάο

Τι σημαίνει η στροφή της Mars στο 100% βιώσιμο κακάο

Η Mars ανακοίνωσε ότι από το 2023, το 100% του κακάο που προμηθεύεται για τις ανάγκες των εργοστασίων της επί ευρωπαϊκού εδάφους, θα προέρχεται από βιώσιμες καλλιέργειες και θα φέρει πλέον αντίστοιχη πιστοποίηση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. 

Η ανακοίνωση που έγινε στο Παρίσι στις αρχές του μήνα, αποτελεί ορόσημο για την αμερικανική εταιρεία τροφίμων, αφού από το 2023 όλες οι αγορές πρώτων υλών από υπεύθυνης προέλευσης κακάο θα ισοδυναμούν με τους όγκους που χρησιμοποιούνται για την ευρωπαϊκή παραγωγή της στις μονάδες στο Haguenau (Γαλλία), Janaszówek (Πολωνία), Slough (Μ. Βρετανία), Steinbourg (Γαλλία), Veghel (Ολλανδία) και Viersen (Γερμανία). Αυτό σημαίνει ότι το κακάο για δημοφιλή προϊόντα όπως τα Snickers, M&M’S, Mars Bar, Dove/Galaxy, Maltesers και Milky Way που θα διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά θα είναι πλέον 100% βιώσιμο από την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε ακόμα: H Mars λανσάρει σοκολάτα με χαμηλή ζάχαρη και αλάτι: πώς θα επηρεάσουν οι ρυθμίσεις για τα τρόφιμα τα μεγάλα brands

Αυτή η μετάβαση σε κακάο που προέρχεται κατά 100% από βιώσιμες πηγές, αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής της Mars -και της θυγατρικής της Μars Wrigley- η οποία θεσπίστηκε το 2018 με στόχο την επίτευξη πραγματικών, διαρκών θετικών αλλαγών σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα για τις μελλοντικές γενιές. Η “Cocoa for Generations” όπως ονόμασαν την εν λόγω στρατηγική, επικεντρώνεται στα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν καιρό τώρα την βιομηχανία του κακάο διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των παιδιών από την παιδική εργασία, της διατήρησης των δασών και της βελτίωσης του εισοδήματος των αγροτών.

Εξάλλου το κακάο είναι το “κλειδί” για τα διεθνή chocolate brands της Mars και για τη διαβίωση περίπου 350.000 καλλιεργητών κακάο στην εφοδιαστική της αλυσίδα. Ως ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές κακάο στον κόσμο, η εταιρεία αντιλαμβάνεται ότι έχει την ευθύνη να συμβάλλει στην επίτευξη θετικού, μακροχρόνιου, συστημικού αντίκτυπου για την υποστήριξη των αγροτών και των κοινοτήτων στην εφοδιαστική αλυσίδα της.

Η χρονική συγκυρία της ανακοίνωσης της Mars είναι μοναδική, αφού ακολούθησε την είδηση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον περασμένο μήνα την έγκριση νομοσχεδίου, το οποίο θα απαιτεί από τις εταιρείες να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που πωλούν στην Ευρώπη δεν οδηγούν στην αποψίλωση των δασών ή στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε ακόμα: Η νέα συνεργασία της Mars με εταιρεία AI για την ανακάλυψη plant-based συστατικών

Μάλιστα, η αμερικανική εταιρεία τροφίμων επισήμανε ότι η “Cocoa for Generations” εφαρμόστηκε πριν καν συζητηθεί η νομοθεσία της Ε.Ε. για την ανάγκη λήψης ανάλογων μέτρων απότη βιομηχανία των τροφίμων. Εξάλλου, η Mars έχει ξεκινήσει ήδη από το 2018 να εργάζεται για να πετύχει τον στόχο της για 100% κακάο από υπεύθυνη προέλευση μέχρι το 2025 μέσω του μέσω του προγράμματος Responsible Cocoa. Μάλιστα, από τα τέλη του 2021, το 61% των παγκόσμιων προμηθειών κακάο της εταιρείας προερχόταν από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, με το 44% αυτών να αφορά απευθείας προμήθεια από φάρμες κακαοκαλλιέργειεας. Τώρα, η ανακοίνωση της εταιρείας που αφορά στην Ευρώπη, ήρθε καθώς η Mars φτάνει τον στόχο της πιο γρήγορα από ό,τι αρχικά είχε σχεδιάσει, γεγονός που της επιτρέπει να επεκτείνει τα σχέδιά της και στη Γηραιά ήπειρο.

Γνωρίζοντας ότι υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει, οι επικεφαλής της Mars δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να εργάζονται για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας κακάο. Μιας αλυσίδας όπου το περιβάλλον προστατεύεται, τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά και όλοι έχουν την ευκαιρία να ευημερήσουν.

Με πληροφορίες από Confectionery News

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.