26 Απρ 2024
READING

Θα αναδιαμορφώσει τελικά η Gen Z το μέλλον της εργασίας;

4 MIN READ

Θα αναδιαμορφώσει τελικά η Gen Z το μέλλον της εργασίας;

Θα αναδιαμορφώσει τελικά η Gen Z το μέλλον της εργασίας;

H νεότερη γενιά που μπαίνει στην αγορά εργασίας είναι πολύ διαφορετική από τις άλλες. Οι Gen Z-ers, ίσως φαίνονται λιγότερο φιλόδοξοι από τους προκατόχους τους και χωρίς ενδιαφέρον για την εργασία όπως την γνωρίζουμε όλοι μέχρι σήμερα. Αλλά μήπως τελικά δεν είναι έτσι;

Στην πραγματικότητα η Gen Z έχει μια νέα φιλοσοφία για την άνοδο στην εταιρική ιεραρχία. Για να κατανοήσει καλύτερα τις διαφορές και τις ομοιότητες των γενιών μεταξύ του εργατικού δυναμικού, η παγκόσμια εταιρεία παροχής συμβουλών διαχείρισης United Minds, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών KRC Research, διεξήγαγε πρόσφατα έρευνα σε περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους στις Η.Π.Α., που ανήκαν σε διαφορετικές γενιές, από την Gen Z έως τους Baby Boomers.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι εργαζόμενοι της Gen Z ανησυχούν από τώρα για τη συνταξιοδότησή τους

Σε αντίθεση με τη γενική αντίληψη, αποδείχθηκε ότι η Gen Z έχει κατά δύο φορές μεγαλύτερη φιλοδοξία από τη Gen X να θέλει να γίνει CEO – το πρόβλημα είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς θέλουν να αναλάβουν αυτό τον ρόλο από τον καναπέ, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της Gen Z δεν σκοπεύει να εργάζεται νυχθημερόν για να το καταφέρει. Μήπως φταίει το νεαρό της ηλικίας τους για αυτή την ελαφρά τη καρδία πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουν χωρίς να καταβάλουν καμία επιπλέον προσπάθεια;

Κι όμως δεν έχει σημασία η ηλικία. Οι έρευνες δείχνουν ότι η ώθηση στην αλλαγή εργασίας έρχεται κυρίως από τις ευκαιρίες και τα χρήματα. Στην πραγματικότητα, παρά τη φήμη τους ως η γενιά με γνώμονα το σκοπό, το 65% των Gen Z-ers θα προτιμούσε να κάνει λιγότερο ουσιαστική δουλειά για περισσότερα χρήματα, παρά περισσότερο ουσιαστική δουλειά για λιγότερα χρήματα. Αυτό συγκρίνεται με το 62% των Millennials, το 64% της Gen X και το 55% των Baby Boomers.

Το σημαντικό και διαφορετικό στοιχείο , ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι οι Gen Z-ers εμφανίζονται να έχουν φιλοδοξίες τις οποίες δεν μπόρεσε να καταπνίξει η πανδημία και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες μορφές εργασίας. Και από ότι φαίνεται, θα ακολουθήσουν διαφορετική διαδικασία από τους παλιότερους για να φτάσουν εκεί που θέλουν.

Η Gen Z είναι η πιο πιθανή γενιά να διεκδικήσει τη θέση του CEO (το 38% προτιμά να γίνει CEO μιας εταιρείας έναντι του 31% των Millennials, του 18% της Gen X και του 21% των Boomers). Την ίδια στιγμή είναι και η πιο πιθανή γενιά να κάνει μόνο αυτό για το οποίο πληρώνεται να κάνει και όχι περισσότερα (39%). Συγκριτικά, με τους γονείς τους Gen X-ers και τους παππούδες τους Baby Boomers, που είναι πολύ πιθανό να “υπερβούν τα εσκαμμένα”.

Ενδεχομένως η απροθυμία να ακολουθήσουν αυτή τη νοοτροπία οφείλεται εν μέρει στο πόσο ικανοποιημένοι ή ανικανοποίητοι είναι αυτή την στιγμή από την τρέχουσα εργασία τους. Το 65% της Gen Z αντιλαμβάνεται ως σημαντικό το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε αυτά που θέλει να λάβει κάποιος από την εργασία του και σε αυτά που τελικά απολαμβάνει. Ενώ το 18% θεωρεί ότι ένα τέτοιο χάσμα είναι ανυπέρβλητο και μη διαχειρίσιμο. Την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχουν οι Baby Boomers που πιστεύουν σε ποσοστό 63% ότι αυτή η διαφορά μπορεί να καλυφθεί.

Οι Gen Z-ers φαίνονται επίσης πιο ξεκάθαροι σχετικά με την πιθανότητα να χρειαστεί να εργαστούν σκληρά καθώς εξελίσσεται η καριέρα τους. Το 41% πιστεύει ότι το μέλλον της εργασίας θα αφορά “περισσότερη δουλειά”, σε σύγκριση με τη Gen X (31%) και τους Baby Boomers (22%). Ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της νεότερης εργαζόμενης γενιάς θα επέλεγε επίσης έναν υψηλότερο τίτλο ή μια μοναδική ευκαιρία επαγγελματικής εξέλιξης έναντι μιας επιπλέον εβδομάδας διακοπών σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Όλα αυτά συγκλίνουν στην άποψη ότι Gen Z έχει φιλοδοξίες, απλώς δεν βλέπει όφελος στο να δουλεύει απλά για να δουλεύει. Και πού είναι το κακό σε αυτό;

Διαβάστε ακόμα: Gen Z | Οι εργαζόμενοι που τα θέλουν όλα

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, αυτή η γενιά δεν έχει βιώσει την εμπειρία της εργασίας στο καθιερωμένο ωράριο 9-5. Αντιθέτως, συμμετέχουν σε τηλεδιασκέψεις, όπου τα παιδιά και τα κατοικίδια των διευθυντών τους παίζουν στο background, κάτι που δεν στέκεται εμπόδιο στο να εργαστούν όλοι μαζί για ένα συγκεκριμένο project. Καλώς ή κακώς, η εμπειρία της Gen Z μάς δείχνει ότι δεν υπάρχουν σκληρές γενεαλογικές γραμμές, αλλά βαθμοί διαφοράς που αντιστοιχούν στα στάδια ζωής των εργαζομένων. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι το πότε και πώς γίνεται η δουλειά, αλλά το αν γίνεται ουσιαστικά.

Με πληροφορίες από Fast Company

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.