26 Απρ 2024
READING

Ένας νέος κόσμος το metaverse για νέους ανθρώπους

4 MIN READ

Ένας νέος κόσμος το metaverse για νέους ανθρώπους

Ένας νέος κόσμος το metaverse για νέους ανθρώπους

Ένα χρόνο και κάτι μετά την είσοδό του στο προσκήνιο, το metaverse έχει γίνει must-have για τις εταιρείες που προσπαθούν να προσεγγίσουν τη Gen Z. Αντί να προωθούν απλώς τα προϊόντα τους, οι εταιρείες επιλέγουν να ανταποκριθούν στην ανάγκη της Gen Z για αυτοέκφραση προκειμένου να ενισχύσουν την αφοσίωσή τους σ’ αυτές.

Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, πράγμα που σημαίνει ότι οι marketers πρέπει να είναι προσεκτικοί στη δημιουργία εικονικών κόσμων, προσαρμοσμένων σε μια ομάδα που έχει εκφράσει μια σαφή αποστροφή προς τις διαφημίσεις. Ταυτόχρονα όμως, πρόκειται για ένα δυναμικό καταναλωτικό κοινό, που θα μπορούσε να ανταμείψει τις εταιρείες που ανταποκρίνονται στην ανάγκη του να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα και -επιτέλους- να ακούγεται.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορεί το experiential branding να αναπτυχθεί μέσα στο 2022

Οι εταιρείες που μπαίνουν στο metaverse, κάνουν την είσοδό τους σε ένα παιχνίδι με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Χτίζουν ένα εμπορικό σήμα και συνδέονται σιγά-σιγά με τους νεότερους καταναλωτές-παίκτες. Τα νούμερα δείχνουν πως αυτή η τάση ήρθε για να ευδοκιμήσει. Σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των Gen Z-ers που έχουν ακούσει για το metaverse, πιστεύουν ότι θα είναι το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου, σύμφωνα με την έρευνα της Wunderman Thompson Intelligence. Αυτό υποδηλώνει την προθυμία τους να προχωρήσουν σε αντίστοιχες αγορές στο μετασύμπαν, όταν γίνουν οι τρόποι και οι μέθοδοι συναλλαγών διαθέσιμοι σε όλους.

Προς το παρόν επικρατεί ο πειραματισμός και η ανάγκη να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιείται το μετασύμπαν, πριν οι εταιρείες μπορέσουν να προχωρήσουν περαιτέρω σε οποιαδήποτε νομισματοποίηση. Οι ως τώρα πραγματικές ενεργοποιήσεις web3 που εφαρμόζουν αποκεντρωμένη τεχνολογία όπως το blockchain είναι σπάνιες, και περιορίζονται στους πρώτους και λίγους που το υιοθετούν. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες προσπάθειες marketing που σχετίζονται με το metaverse θα μπορούσαν εύκολα να ενταχθούν στους ορισμούς του web2, με επίκεντρο τα multiplayer videogames που υπάρχουν εδώ και χρόνια, όπως το Fortnite και το Roblox.

Πράγματι, το gaming και το metaverse πάνε χέρι-χέρι, και οι marketers δεν θα πρέπει να αποφεύγουν να βλέπουν τις πλατφόρμες gaming ως πεδίο δοκιμών για μελλοντικά πειράματα. Τα καθιερωμένα videogames αποτελούν επιπλέον τον πιο σίγουρο τρόπο προσέγγισης του κοινού των gamers. Η νεότερη γενιά παίζει και είναι πιο πιθανό να πέσει πάνω σε ένα brand μέσα στο παιχνίδι σε σχέση με κάποιο άλλο διαφημιστικό κανάλι.

Πολλά μεγάλα brands έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους στο metaverse. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Nike, που παρουσίασε τον κόσμο Nikeland στο Roblox τον περασμένο Νοέμβριο, δηλώνοντας εξαρχής ότι ο χώρος θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η παραδοχή του δημοφιλούς sport brand δεν πτόησε το νεανικό κοινό, αφού μέχρι σήμερα το Nikeland έχει προσελκύσει πάνω από 21 εκατομμύρια παίκτες.

Οι διαφημιστικές εταιρείες, όμως, δεν αρκεί να μοιράσουν ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα και να επινοήσουν εθιστικά mini-games. Χρειάζεται να προσεγγίσουν το metaverse ως ένα βιωματικό κανάλι. Εξάλλου η πανδημία απέδειξε ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα προσέρχονταν σε παραστάσεις και συναυλίες σε πλατφόρμες παιχνιδιών, μια ιδέα στην οποία συνεχίζουν να επενδύουν οι εταιρείες. Κανεις δεν ξεχνά ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι μεγαλύτερες πολιτιστικές στιγμές συνέβησαν εξ ανάγκης σε εικονικούς χώρους.

Στο πλαίσιο των πλατφορμών metaverse, οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι η ποικιλόμορφη Gen Z εκτιμά την αίσθηση της αυτοέκφρασης. Συχνά μάλιστα τα μέλη αυτής της γενιάς μπορούν να εκφραστούν πιο ελεύθερα στα παιχνίδια από ό,τι στην πραγματική ζωή. Θέλουν να έχουν ένα μέρος όπου αισθάνονται άνετα για να εξερευνήσουν περαιτέρω την ταυτότητά τους και να κοινωνικοποιηθούν.

Διαβάστε ακόμα: Η επιτυχία των brands βασίζεται στο storytelling

Σημαντική είναι όμως και η διασφάλιση της εμπιστοσύνης των παικτών στις ψηφιακές πλατφόρμες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπως αυτή του Roblox, όπου παρατηρείται έλλειψη διαφάνειας στις στρατηγικές marketing με αποτέλεσμα να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι διαφημίσεις που εμφανίζονται εκεί. Σύμφωνα με τα ευρήματα της εταιρείας έρευνας κοινού GWI, ένας στους τέσσερις καταναλωτές που δεν ενδιαφέρεται για το metaverse, το αιτιολογεί ως βασική πηγή ανησυχίας του για την προστασία της ιδιωτικής του ζωής.

Παρά τον διαρκή σκεπτικισμό και τις πιθανότητες αποτυχίας, οι marketers δε θα πρέπει να εκπλαγούν αν το metaverse συνεχίσει να κυριαρχεί στις συζητήσεις και να καταλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος των προϋπολογισμών σε έναν ολοένα και πιο συνδεδεμένο κόσμο. Έτσι ακριβώς δεν εξελίσσεται η τεχνολογία;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.