25 Απρ 2024
READING

Οι εταιρείες δημιουργούν γέφυρες μεταξύ των εξ αποστάσεων υπαλλήλων τους

3 MIN READ

Οι εταιρείες δημιουργούν γέφυρες μεταξύ των εξ αποστάσεων υπαλλήλων τους

Οι εταιρείες δημιουργούν γέφυρες μεταξύ των εξ αποστάσεων υπαλλήλων τους

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η τηλεργασία εισήλθε στη ζωή μας αλλάζοντας άρδην ό,τι γνωρίζαμε για τον εργασιακό χώρο μέχρι τότε. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του μοντέλου αυτού ήταν ότι σπάζοντας αναγκαστικά τα καλούπια του καθιερωμένου γραφείου, παρείχε στους υπαλλήλους τη δυνατότητα να εργάζονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους από οπουδήποτε και αν βρίσκονταν. Έτσι και εκείνοι εργάζονταν και οι εταιρείες δεν έχασαν τη δυνατότητα ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους εν μέσω πανδημίας. 

Αυτή η πρακτική όμως δεν σταμάτησε με την υποχώρηση της πανδημίας. Σήμερα επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας εφαρμόζουν ακόμα το μοντέλο της τηλεργασίας, καθώς είδαν στην πράξη πώς τμήματα ακόμη και από διαφορετικές χώρες μπορούσαν να συνεργάζονται και πολλές φορές να αποδίδουν τα μέγιστα και μάλιστα άμεσα. Ας σκεφτούμε μόνο ότι πριν την εφαρμογή του μοντέλου αυτού, εάν ένα τμήμα με έδρα την Αθήνα έπρεπε να συνεργαστεί με το αντίστοιχο στο Λονδίνο, ο εργοδότης έπρεπε να καλύψει τα χιλιάδες έξοδα μεταφοράς και διαμονής των εργαζόμενων είτε στην Αθήνα είτε στο Λονδίνο. Πλέον αυτό δεν είναι απαραίτητο. Μπορεί η ίδια δουλειά να γίνει μέσω κάποιας πλατφόρμας, όπως το Zoom ή το Google Meet, γλιτώνοντας μετακινήσεις χιλιάδων ευρώ για τους εργοδότες.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι εταιρείες προσλαμβάνουν Chief Culture Officers

Από την μία μπορεί το κόστος να μειώνεται κατακόρυφα και -ενδεχομένως- να ταιριάζει με τις ατομικές συνθήκες των εργαζομένων, από την άλλη όμως μπορεί να κάνει τη δημιουργία ή τη διατήρηση της εταιρικής κουλτούρας πολύ πιο δύσκολη, καθώς αυτή βασίζεται κατά κύριο λόγο στην επικοινωνία. Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η σημασία της κουλτούρας ασφαλώς και θεωρείται αρκετά σημαντική για την ανάπτυξη και τη λειτουργία μιας επιχείρησης, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται. Και εάν η διαμόρφωσή της αποδεικνύεται μία χρονοβόρα διαδικασία για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στα γραφεία, μπορεί να φανταστεί κανείς την αύξηση του βαθμού δυσκολίας για όσους δεν έχουν καμία φυσική επαφή.

Για το λόγο αυτό οι εταιρείες κατέληξαν σε έξυπνα ευρήματα προκειμένου να ενισχύσουν την εταιρική κουλτούρα και το ομαδικό πνεύμα των εξ αποστάσεως εργαζόμενών τους. Είναι λογικό αυτά τα ευρήματα να περιλαμβάνουν τις πλατφόρμες που ήδη χρησιμοποιούν για την εργασία τους, καθώς είναι όλοι εξοικειωμένοι με αυτές. Αυτή όμως τη φορά η χρήση τους γίνεται για μη εργασιακές δραστηριότητες, αφού στόχο έχουν να σπάσουν τον πάγο μεταξύ των εργαζόμενων και να οδηγήσουν στην καλύτερη επικοινωνία τους. 

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που διοργανώνουν online events στα οποία γιορτάζουν την ενσωμάτωση νέων μελών στην ομάδα τους ή την επιτυχία κάποιου project ή ακόμη και την εθνική εορτή μιας χώρας. Άλλες, πάλι, παρακινούν τους εργαζόμενούς τους να έχουν ατομικές συνομιλίες, τακτικά check-in και ανεπίσημες συναντήσεις για να εμβαθύνουν τις σχέσεις μετάξύ τους. 

Διαβάστε επίσης: Mπορεί η 4ήμερη εβδομάδα να δημιουργήσει πιο πετυχημένες startups;

Το στοιχείο που φέρνει κοντά τα μέλη της ομάδας από όλο τον κόσμο είναι ότι μπορούν να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες ανεξάρτητα από την τοποθεσία που βρίσκονται, γεφυρώνοντας τον τόπο, τον χρόνο και τις πολιτιστικές ή τις ιδεολογικές διαφορές τους. Παράλληλα, αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, σεβασμού και αμοιβαίας εκτίμησης μεταξύ τους, κάτι που ενισχύει την συνεργασία τους σε επαγγελματικό επίπεδο. Διότι η αποτελεσματική συνεργασία απαιτεί ειλικρινή επικοινωνία, σκόπιμες αλληλεπιδράσεις και μια φιλόξενη, χωρίς αποκλεισμούς, ατμόσφαιρα.

Φυσικά, υπάρχουν και οι εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν τη δυνατότητα επαγγελματικών ταξιδιών στους εργαζόμενους τους, σπάζοντας τα γεωγραφικά όρια. Έτσι, επιτρέπουν ή και ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους τους να ταξιδέψουν και να εργαστούν σε γραφεία της εταιρείας που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο, ώστε να γνωρίσουν τους συνεργάτες τους καλύτερα.

Με πληροφορίες από The Drum

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.