25 Απρ 2024
READING

Η άνοδος των RTDs

3 MIN READ

Η άνοδος των RTDs

Η άνοδος των RTDs

Οι ανατιμήσεις των προϊόντων έχει κάνει τους καταναλωτές πιο επιλεκτικούς ως προς τις αγορές τους στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τα έξοδά τους. Ωστόσο, οι πωλήσεις έτοιμων προς κατανάλωση ποτών, των γνωστών RTDs, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 11,2% μεταξύ 2022 και 2030, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τη συγκεκριμένη κατηγορία ροφημάτων, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία από δημοφιλή ροφήματα και ποτά όπως cocktail, αλκοολούχα ποτά με γεύση, σάκε ή καφές. Μια νέα έκθεση από την διεθνή εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων IWSR σημειώνει ότι η αξία των RTDs θα αυξηθεί κατά 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον τα επόμενα πέντε χρόνια παγκοσμίως.

Η τεράστια ανάπτυξη της κατηγορίας οφείλεται στη ζήτηση των καταναλωτών για περισσότερα ποιοτικά προϊόντα που έχουν προκύψει από τις επίμονες προσπάθειες των τμημάτων Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε&ΤΑ) της βιομηχανίας ποτών. Μάλιστα, η τρέχουσα αγορά μόνο για τα αλκοολούχα προϊόντα αυτής της κατηγορίας αποτιμάται σε 34,42 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι προβλέψεις της IWSR κάνουν λόγο για 11,2% ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης την επόμενη οκταετία.

Διαβάστε επίσης: Η Diageo και το “κίνημα” των μη-αλκοολούχων ποτών

Οι λόγοι που οδηγούν τους καταναλωτές να αγοράζουν RTDs ποικίλλουν. Το γεγονός ότι διατίθενται σε μπουκάλια ή tin cans, τα κάνει εύκολα στην αγορά, στη χρήση και στην απόρριψη. Εκτός αυτού, η προσφορά τους εντοπίζεται σε πολλά και ποικίλα σημεία, από κάβες, περίπτερα μέχρι παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ, ενώ δεν έχουν ταυτιστεί με μια συγκεκριμένη ζώνη κατανάλωσης, δηλαδή μόνο το απόγευμα ή το βράδυ. Η ευκολία στην κατανάλωσή τους και η χαμηλή τιμή διάθεσής τους έχει τονώσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε τέτοιο βαθμό που σύμφωνα με το Συμβούλιο Αποσταγμένων Ποτών των Η.Π.Α. (Discus), το 86% θεωρεί ότι τα RTDs με αλκοόλ θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα και σε χώρους ψυχαγωγίας και μπαρ, όπου παραδοσιακά καταναλώνεται σκληρό αλκοόλ, μπίρα ή cocktail.

Παράλληλα, όμως, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις: η ευχρηστία τους στην κατ’ οίκον κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία, όπως ειδικός εξοπλισμός για παρασκευή καφέ φίλτρου, μύλος καφέ, εσπρεσσομηχανή ή σέικερ, αναδευτήρες, mixing glass και κατάλληλα ποτήρια για σερβίρισμα ποτών ή cocktail. Μάλιστα, οι Millennials δηλαδή οι γεννημένοι 1981-1996, εμφανίζονται να είναι οι πιο ένθερμοι οπαδοί των συγκεκριμένων έτοιμων προς κατανάλωση ροφημάτων και αυτό γιατί η αγορά των έτοιμων ποτών και καφέδων μεταφράζεται σε σουαρέ στο σπίτι με φίλους και, άρα, μια καλή εναλλακτική λύση αντί για μια πιο ακριβή έξοδο σε μπαρ, έχοντας παράλληλα ένα ποτό που έχει πάντα την ίδια σταθερή ποιότητα.

Διαβάστε ακόμα: Μικρότερες συσκευασίες, περισσότερα κέρδη για την PepsiCo

Πράγματι, τα εμφιαλωμένα αλκοολούχα cocktail αποτελούν μια αναδυόμενη τάση τα τελευταία χρόνια, ενώ χαρακτηρίζονται το κορυφαίο ποτό ενηλίκων που αναμένεται να καταναλωθεί περισσότερο τη φετινή χρονιά και μάλιστα σε ποσοστό 73% κατ’ οίκον, σύμφωνα με την αμερικανική ηλεκτρονική πλατφόρμα παραγγελίας αλκοολούχων ποτών Drizly.

Στο πλαίσιο αυτό, όλο και περισσότερες εταιρείες στοχεύουν να αποκτήσουν μερίδιο από την ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία. Μάλιστα, αρκετά από αυτά είναι αποτέλεσμα συνεργασιών μεταξύ γνωστών εταιρειών ποτών, που προσδοκούν ότι θα διευρύνουν το κοινό τους αλληλοεπικαλύπτοντας διαφορετικές κατηγορίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρόσφατου λανσαρίσματος του RTD Coca-Cola με Jack Daniel’s, όπου ένα brand αναψυκτικών εισέρχεται στην κατηγορία των αλκοολούχων δυναμικά και, αντίστοιχα, ένα brand ουίσκι κάνει άνοιγμα στο κοινό των αναψυκτικών.

Με πληροφορίες από The Spirit Business 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.