Είναι στη φύση των δημιουργικών εταιρειών να πειραματίζονται με καθετί καινούριο προκειμένου να ενισχύσουν το brand awareness τους και να επιτύχουν μεγαλύτερη κερδοφορία. Η επιθυμία τους να προσελκύσουν το δυναμικό και νεανικό καταναλωτικό κοινό τούς οδήγησε στην επένδυσή τους στον νέο θαυμαστό κόσμο του metaverse, όπου όμως δεν έχουν πρόσβαση οι παραδοσιακοί καταναλωτές είτε γιατί δεν γνωρίζουν τι είναι είτε γιατί δυσκολεύονται να συμμετάσχουν σε αυτό. Μπροστά σε αυτή την εκκωφαντική αντίφαση μεταξύ των καταναλωτικών γενεών, οι επιχειρήσεις στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε αυτό αυτό που πραγματικά θέλουν οι πελάτες τους, την επαφή με τα φυσικά καταστήματα και τον πραγματικό κόσμο.
Μετά από δύο δύσκολα χρόνια, μπορούμε επιτέλους να απολαμβάνουμε τον πραγματικό κόσμο. Πολλοί προέβλεψαν ότι ο covid θα άλλαζε οριστικά τον τρόπο με τον οποίο κοινωνικοποιούμαστε και αλληλεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους. Αλλά είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα και κυρίως το πόσο εύκολα εγκαταλείψαμε κάθε διαδικτυακή συνήθεια που είχε δημιουργηθεί. Ενδεικτικό είναι ότι ο τομέας της φιλοξενίας έχει επιστρέψει σε προπανδημικούς αριθμούς επισκεπτών σε όλο τον κόσμο, ενώ η χρήση των τηλεδιασκέψεων βαίνει μειούμενη. Και είναι λογικό, αφού πολύ απλά τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή.
Διαβάστε ακόμα: Το experiential marketing πουλάει την στιγμή, όχι το προϊόν
Τα lockdown μάς έκαναν να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικές είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Τις είδαμε να απεικονίζονται στα διαφημιστικά βίντεο που κατέκλυσαν τα social media κατά την πανδημική διετία, θέλοντας να υπενθυμίσουν την αξία όσων είχαμε και πρόσκαιρα χάσαμε. Με την επαναφορά στην κανονικότητα, οι εταιρείες θέλοντας να συνεχίσουν να απευθύνονται στο μαζικό καταναλωτικό κοινό αλλά και να επικοινωνήσουν ό,τι πέτυχαν σε ψηφιακό επίπεδο το προηγούμενο διάστημα, εστιάζουν την προσοχή τους στην ενίσχυση της σύνδεσης τους. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, πολλές εταιρείες με ψηφιακή καταγωγή εγκαινιάζουν φυσικά pop-up καταστήματα, επιδιώκοντας να έρθουν σε επαφή με πραγματικούς ανθρώπους, στην πραγματική ζωή.
Σήμερα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τοπίο, οι εταιρείες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη συνολική αγορά που απευθύνονται προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες εσόδων τους. Κι αυτό περιλαμβάνει κάθε πελάτη, ακόμη και αυτόν που δεν μπόρεσε να διατηρήσει στην πανδημία λόγω αποκλεισμού, μετατόπισης ενδιαφέροντός του ή αντικατάσταση brand. Η ανάλυση των δεδομένων χρηστών σε e-shops από προηγούμενες αγορές τους, θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εντοπίσουν ποιους πελάτες έχουν “αφήσει” πίσω τους προκειμένου να μπορέσουν να βρουν νέους δημιουργικούς τρόπους για να τους επαναπροσεγγίσουν.
Στη νέα κανονικότητα οι καταναλωτές πλέον θέλουν να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες βάσει συστάσεων από ανθρώπους που εμπιστεύονται ή κριτικών που διαβάζουν στα social media. Με την αλάνθαστη αποτελεσματικότητα της word-of-mouth στρατηγικής, οι marketers θα χρειαστεί να ενθαρρύνουν την ύπαρξη ανάλογων κριτικών και συστάσεων από χρήστες που είναι αληθινοί και αυθεντικοί. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι εταιρείες να χρησιμοποιούν πλατφόρμες που επαληθεύουν τα στοιχεία των μελών τους και να βεβαιώνονται ότι χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους ονόματα και τις φωτογραφίες τους. Μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν τις διαδικτυακές κριτικές παρέχοντας ένα προσυμπληρωμένο πρότυπο ή προσφέροντας μια ανταμοιβή ως κίνητρο.
Στο σύνολο της, η ψηφιακή τεχνολογία είναι ένα μέσο για να κάνουμε την πραγματική μας ζωή καλύτερη και οι διαφημιστικές εταιρείες πρέπει να εξετάσουν πώς μπορούν να συνδυάσουν την ψηφιακή και την πραγματική ζωή για να πετύχουν τον καλύτερο αντίκτυπο στο marketing. Οι εταιρείες που πατούν γερά στον πραγματικό κόσμο, είναι αυτές που θα παραμείνουν στο επίκεντρο τα επόμενα χρόνια.
Με πληροφορίες από The Drum
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.