Lamda Development: η επενδυτική στρατηγική στα εμπορικά κέντρα

Eάν κανείς κοίταζε το προφίλ της Lamda Development κάνοντας ένα μικρό γύρισμα πίσω στο χρόνο, θα έβλεπε περισσότερο έναν όμιλο που αφενός είχε την ευθύνη της ανάπτυξης, αφετέρου της διαχείρισης των εμπορικών κέντρων που ανέπτυσσε. Η αρχή έγινε το 2005 με το The Mall Athens, το οποίο αποτέλεσε τότε το πρώτο ολοκληρωμένο κέντρο νέας γενιάς που κατά μία έννοια σηματοδοτούσε το πέρασμα από τα εμπορικά κέντρα μίας άλλης εποχής σε εμπορικά κέντρα σύγχρονα και πλήρως οργανωμένα.

Τα παλαιού τύπου εμπορικά κέντρα βρίσκονταν και συνεχίζουν εν μέρει και σήμερα να βρίσκονται κυρίως σε αστικές ζώνες όπως για παράδειγμα η Γλυφάδα ή η Κηφισιά, όπου τα καταστήματα ήταν ή παραμένουν συχνά σε μικρούς χώρους με ελάχιστη προβολή, προσφέροντας περιορισμένη προσβασιμότητα στους επισκέπτες.

Ο ρόλος του Ελληνικού στη μετεξέλιξη

Με τον καιρό όμως και η Lamda Development άρχισε να αλλάζει. Σε αυτό βέβαια συνέτεινε και το μέγεθος της επένδυσης αλλά και η ευρύτερη στρατηγική σημασία που έχει για τη χώρα και για την Αττική το έργο στο Ελληνικό. Θα μπορούσε όμως να πει κανείς ότι κυρίως η Lamda εκτός του ότι άλλαξε, κυρίως εξελίχθηκε σε μία επενδυτική εταιρεία στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων, προχωρώντας σε κινήσεις που την κατατάσσουν σε έναν όμιλο με σημαντικές επενδύσεις και στον τομέα της λιανικής αλλά και του real estate. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε προχωράει εκτός από την κατασκευή και μελλοντικά την διαχείριση του Vouliagmenis Mall αλλά και του Marina Galleria, των δύο εμπορικών κέντρων που εντάσσονται στο έργο του Ελληνικού και σε σειρά άλλες επενδύσεις που έχουμε παρακολουθήσει το τελευταίο διάστημα. Μεταξύ αυτών είναι τόσο η εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών του εκπτωτικού χωριού McArthur Glen, όσο και η απόκτηση της εταιρεία Limar μαζί με την Orilina Properties, η οποία έχει στο ενεργητικό της ένα οικόπεδο 61.000 τετραγωνικών μέτρων που συνορεύει με το εμπορικό κέντρο Mediteranean Cosmos της Θεσσαλονίκης. Προοπτική σε αυτή την περίπτωση αποτελεί η επέκταση των υφιστάμενων εμπορικών χώρων, ενώ θυμίζουμε ότι το Μediteranean Cosmos ανήκει και αυτό στον όμιλο Lamda Development.

Διαβάστε ακόμα: Tα εμπορικά κέντρα του Ελληνικού θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που ψωνίζουμε

Η άνοδος και η ζήτηση για τα εμπορικά της κέντρα

H Lamda βλέπει την σταδιακά ανοδική πορεία που έχουν τα εμπορικά της κέντρα, με τους τζίρους του 2022 να ξεπερνούν πλέον και εκείνους του 2019. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων που μισθώνουν χώρους στα εμπορικά κέντρα της Lamda αυξήθηκαν κατά 3% στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 συγκρινόμενες με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Ταυτόχρονα η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη αυξήθηκε κατά 43% στην ίδια περίοδο σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2019, ενώ ήταν και αυξημένη κατά 31% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου της φετινής χρονιάς. Ο όμιλος Lamda προσδοκά όπως είναι αναμενόμενο ότι η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, εάν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι δημιουργεί δύο εμπορικά κέντρα υψηλής προστιθέμενης αξίας στο Ελληνικό, τα οποία εκτός από το ελληνικό κοινό θα προσελκύσουν ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό ξένων επισκεπτών που είτε έρχονται για επαγγελματικούς λόγους, είτε για τουρισμό στην Ελλάδα.

Η προοπτική του McArthur Glen

Επίσης, το νεοαποκτηθέν McArthur Glen, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική της Lamda, καθότι πρόκειται για ένα εμπορικό κέντρο που το 2019, πριν την έλευση της πανδημίας στην Ελλάδα, φιλοξένησε 4,2 εκατομμύρια επισκέπτες και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το εκτόπισμά του λόγω και της εγγύτητας που παρουσιάζει τόσο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όσο και στο λιμάνι της Ραφήνας καθώς και λόγω της σύνδεσης που διατηρεί με άλλες περιοχές της πρωτεύουσας μέσω της Αττικής Οδού.

Για να αντιληφθούμε πάντως την δυναμική που θα προσδώσουν στο χαρτοφυλάκιo της Lamda τα εμπορικά κέντρα του Ελληνικού, αρκεί να αναφέρουμε ότι για το Vouliagmenis Mall που θα βρίσκεται στην επάνω πλευρά του μητροπολιτικού πάρκου με είσοδο από την λεωφόρο Βουλιαγμένης, η Lamda έχει δεχτεί το ενδιαφέρον για το 87% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας, ενώ ήδη έχουν υπογραφεί προσύμφωνα βασικών όρων για το 24% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας. Το 2023 αναμένεται ότι θα έχουν υπογραφεί προσύμφωνα για το 65% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας.

Αντίστοιχα για το Riviera Galleria, το εμπορικό κέντρο που θα βρίσκεται στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, στο παράκτιο μέτωπο της λεωφόρου Ποσειδώνος, έχει κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος για τουλάχιστον το 63% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας, ενώ έχουν υπογραφεί προσύμφωνα για το 3% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας.

Διαβάστε ακόμα: Το ισχυρό χαρτί του retail για τη Lamda Development

Eνδεικτικό της σημασίας και της επενδυτικής προοπτικής που έχουν τα εμπορικά κέντρα για τη Lamda, είναι το γεγονός ότι σχεδιάζει την εισαγωγή της εταιρείας Lamda Malls -διαχειρίζεται το Mall, το Mediteranean Cosmos και το Golden Hall-, συμφερόντων του ομίλου, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εντός του 2023. Να σημειωθεί ότι εφόσον η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο γίνει τελικά εντός της επόμενης χρονιάς και με ικανοποιητικούς όρους, ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης των δύο εμπορικών κέντρων του Ελληνικού θα προέλθει από τα κεφάλαια που θα αντλήσει η προς εισαγωγή εταιρεία. Εκτός των άλλων Lamda Development στη διάρκεια της φετινής χρονιάς προχώρησε στη σύσταση της Lamda Ellinikon Mall Holdings, που έχει υπό την σκέψη της τα υπό ανάπτυξη malls του Ελληνικού και αναμένεται ότι μέσω αυτής θα εισφερθούν στη Lamda Malls ενόψει της εισόδου της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.