21 Δεκ 2024
READING

Η παγκόσμια αγορά του καφέ στο 4ο κύμα

4 MIN READ

Η παγκόσμια αγορά του καφέ στο 4ο κύμα

Η παγκόσμια αγορά του καφέ στο 4ο κύμα

Μπαίνοντας σε μια νέα εποχή, το Τέταρτο Κύμα καφέ σαρώνει καθετί γνώριζαν οι καταναλωτές μέχρι σήμερα. Δανείζεται τα καλύτερα χαρακτηριστικά από όλα τα προηγούμενα, απορρίπτει τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος και υιοθετεί ένα πιο fun και χαλαρό στιλ, το οποίο ακολουθεί τις συνήθειες και τις ανάγκες της Gen Z. 

Το Τρίτο Κύμα καφέ που χαρακτηρίστηκε από την αίσθηση του χειροποίητου, το on-site roasting και τις εξειδικευμένες μεθόδους παρασκευής καφέ έχει κυριαρχήσει στην αγορά του καφέ τα τελευταία 15 χρόνια, ακολουθώντας την άνοδο αλυσίδων καφέ όπως τα Starbucks που γνώρισαν πρωτίστως στους Αμερικανούς τον latte, τον cappuccino και μια σειρά από espresso-based ροφήματα. Αργότερα, η διάδοση του specialty coffee έγινε συνώνυμο της ποιότητας του καφέ και στην ουσία αποτέλεσε το αντίβαρο των εμπορικών καφέδων ή της υπερβολικής προσθήκης ζάχαρης του Δεύτερου Κύματος.

Στο επίκεντρο του Τέταρτου Κύματος θα βρεθούν οι νέοι καταναλωτές που αναζητούν cold brews και καινοτόμες ιδέες, γεγονός που φέρνει την αγορά σε θέση να επαναπροσδιορίσει το τι εστί πρωτοπορία και να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση στο marketing του καφέ. Η ποιότητα θα παραμείνει στην κορυφή των αναζητήσεων των νέων πελατών και οι coffee lovers θα συνεχίσουν να επενδύουν προσωπικό χρόνο και κόστος στην παρασκευή του ιδανικού για εκείνους φλιτζανιού καφέ.

Διαβάστε ακόμα: Μπορούν τα coffee balls να φέρουν την επανάσταση στις κάψουλες του καφέ;

Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα, σε αυτό το Κύμα δεν θα παίξουν κεντρικό ρόλο οι καφετέριες και τα coffee shops που αφενός δημιούργησαν και αφετέρου ενίσχυσαν την εμπειρία του πελάτη, αλλά θα υπάρξει μια συνολική μετατόπιση στην κατ’ οίκον κατανάλωση με ό,τι αυτή συνεπάγεται: οικιακές εσπρεσσομηχανές με ένα ή δύο group, μύλοι άλεσης, keep cups, tampers, συστήματα για καφέ φίλτρου, pods ή κάψουλες. Απότοκος της πανδημικής διετίας, η κατ’ οίκον κατανάλωση βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κάθε καταναλωτή που ήθελε να απολαύσει ένα ποιοτικό φλιτζάνι καφέ με ίδια μέσα, λόγω της κλειστής καφεστίασης και της ανόδου της τηλεργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα της Mintel, μάλιστα, το ένα τρίτο των εργαζομένων που απασχολούνται με τηλεργασία έχει αγοράσει ήδη μια συσκευή παρασκευής καφέ, σε σχέση με όσους εργάζονται στο φυσικό χώρο του γραφείου. Αντίστοιχα, το 20% των απομακρυσμένων εργαζόμενων και μόνο το 10% όσως εργάζονταν σε κανονικές συνθήκες προχώρησε στην αγορά ενός συστήματος για παρασκευή καφέ φίλτρου, όπως Chemex, Aeropress ή Pour Over. Αυτή η συνθήκη που γιγαντώθηκε από το 2020 και μετά, οδήγησε στην εμφάνιση νέων retail coffee brands και την στροφή γνωστών εταιρειών στο home office τομέα.

Τις μελλοντικές τάσεις στην κατανάλωση του καφέ, όμως, δεν διαμορφώνουν πλέον τα coffee shops, αλλά οι δημιουργοί βίντεο περιεχομένου και οι influencers του TikTok. Είναι εκείνοι που συνήθως μοιράζονται σε βίντεο μερικών δευτερολέπτων τις αγαπημένες τους συνταγές καφέ, τις τεχνικές που εφαρμόζουν για τον καφέ φίλτρου, ενώ παρουσιάζουν τα αγαπημένα τους coffee places αλλά και τα coffee bars που έχουν δημιουργήσει στο σπίτι τους. Και όλα αυτά τα προβάλλουν στο καταναλωτικό κοινό των Gen Z-ers, οι οποίοι προσπαθούν να τους μιμηθούν.

Ο αντίκτυπος μάλιστα, είναι τόσο μεγάλος που το 49% των Gen Z-ers δήλωσαν ότι όποιες πληροφορίες και συνταγές συγκέντρωσαν για τον καφέ, το έκαναν αποκλειστικά με τη βοήθεια της δημοφιλούς πλατφόρμας. Χάρη σε αυτή τη δυναμική αναδύονται τάσεις από ανεξάρτητους δημιουργούς περιεχομένου παρά από εδραιωμένα coffee shops, γεγονός που αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για το Τέταρτο Κύμα. Κρύα ροφήματα, συνδυασμοί καφέ φίλτρου με ανθρακούχο νερό, λειτουργικά RTDs είναι τα προϊόντα που θα συγκεντρώσουν τις προτιμήσεις της Gen Z. Εξάλλου, τρεις στους πέντε παρήγγειλαν κρύο καφέ κατά την επίσκεψή τους σε επιχειρήσεις καφεστίασης το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Διαβάστε ακόμα: Premium, εσπρέσο και κάψουλες μεγαλώνουν τον τζίρο στην αγορά καφέ στην Ελλάδα

Κι ενώ η κατ’ οίκον κατανάλωση θα αποτελέσει το νέο πεδίο ανταγωνισμού για τα περισσότερα coffee brands, δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί το ίδιο με όλες τις εταιρείες καφέ και κυρίως με όσες δεν αντιλαμβάνονται την ισχυρή επιρροή που ασκούν social media, όπως το TikTok και το YouTube στη διαμόρφωση των συνηθειών των νεότερων καταναλωτών.

Τα coffee brands που απευθύνονται στη λιανική πώληση θα αναγκαστούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση για περισσότερη πληροφορία και προϊόντα που θα βοηθήσουν τους Gen Z-ers να μιμηθούν τα ροφήματα που βλέπουν και θα θέλουν να τα παρασκευάσουν από μόνοι τους. Ανάλογη θα χρειαστεί να είναι και η στρατηγική της αγοράς καφεστίασης, ιδιαίτερα των coffee shops: για να ξαναγίνουν trendsetters θα πρέπει να βάλουν ως πρώτη προτεραιότητα την καινοτομία και την επικοινωνία κάθε ιδέας και γνώσης στο νέο κοινό. Οι Gen Z-ers φαίνεται πως διψούν για καφέ. Ας μην τους αφήσουν παραπονεμένους.

Με πληροφορίες από FoodNavigator

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.