25 Απρ 2024
READING

Ο Κρητικός θέλει να μοιάζει στον Σκλαβενίτη;

4 MIN READ

Ο Κρητικός θέλει να μοιάζει στον Σκλαβενίτη;

Ο Κρητικός θέλει να μοιάζει στον Σκλαβενίτη;

Κοινά στοιχεία που οπωσδήποτε δεν σχετίζονται με τα οικονομικά μεγέθη της μίας επιχείρησης με την άλλη, ωστόσο παρουσιάζουν αρκετά χαρακτηριστικά σύγκλισης κυρίως ως προς την ευρύτερη φιλοσοφία των ιδιοκτητών τους και τον τρόπο που κινούνται στην αγορά, θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχουν η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός με τον όμιλο Σκλαβενίτη. Όπου Κρητικός αγγίζει πλέον σε τζίρο τα 550 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Σκλαβενίτης θα υπερβεί τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022. 

Και οι δύο εταιρείες διέπονται από τον οικογενειακό χαρακτήρα που τις διακρίνει. Διοικούνται από τους ιδιοκτήτες τους και ειδικότερα από τα αδέρφια Γεράσιμο, Μαρία και Βίκυ Σκλαβενίτη στην περίπτωση του Σκλαβενίτη και από τους Άγγελο, Νεκτάριο και Δημήτρη στην περίπτωση του Κρητικού. Ένα σημείο που επίσης μπορεί να θεωρηθεί κοινό στις δύο επιχειρήσεις είναι ότι χαρακτηρίζονται από ιδιοκτήτες χαμηλών τόνων που προτιμούν να κινούνται μέσα από τα έργα τους και την επιχειρηματική τους πορεία, παρά να εκφράζονται δημοσίως με τον οποιονδήποτε τρόπο. 

Συνέπεια και χαμηλοί τόνοι κερδίζουν τους καταναλωτές

Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη του Κρητικού που ως προς το μοντέλο λειτουργίας του θα μπορούσε κάποιος να πει ότι προσομοιάζει κατά έναν τρόπο στον Σκλαβενίτη. Κινείται αθόρυβα και αποτελεσματικά, κερδίζει σταδιακά μερίδα του καταναλωτικού κοινού και μερίδια αγοράς, χωρίς περιττές δηλώσεις ή εκδηλώσεις αλλά κυρίως με την σταδιακή συνέπεια που επιδεικνύει καταφέρνει να καθιερώνεται σταδιακά στην αγορά. 

Η αλυσίδα που ξεκίνησε από ένα μικρό παντοπωλείο στην Αίγινα από τον ιδρυτή της Ανδρέα Κρητικό, έχει καταφέρει σήμερα να έχει στο δυναμικό της ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων, το οποίο μεγάλωσε ακόμα περισσότερο μετά την πρόσφατη απόκτηση του ομίλου Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες από τον Γιάννη Πηλίδη πριν από περίπου ένα μήνα και στη συνέχεια με την εξαγορά μόλις χθες της αλυσίδας Μαθιουδάκης στην Κρήτη, με 17 καταστήματα στο Ηράκλειο, στα Χανιά και το Ρέθυμνο. 

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που έχουν οι δύο αλυσίδες είναι ότι σε διαστήματα που σχεδόν το σύνολο της αγοράς κινείται πτωτικά, έχουν καταφέρει να κερδίζουν μερίδια από τον ανταγωνισμό τους, ιδίως εντός του 2022 σε ένα εκ των πραγμάτων ιδιόμορφο και στρεβλό περιβάλλον.

Η μελλοντική έκπληξη στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν ότι ο Κρητικός θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει μία ακόμα έκπληξη στο εγχώριο οργανωμένο λιανεμπόριο. Ας μην ξεχνάμε ότι εάν κανείς συζητούσε για τον Σκλαβενίτη πριν από το 2017 θα έβλεπε κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με το σήμερα, αδυνατώντας να προβλέψει τις εξελίξεις. Έως τότε ήταν 4ος ή 5ος παίκτης στην ελληνική αγορά προς της εξαγοράς του Μαρινόπουλου. Και πλέον, είναι ο πρώτος παίκτης στην Ελλάδα με διαφορά 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τζίρο από τον δεύτερο ΑΒ Βασιλόπουλο. 

Μία σημαντική διαφορά πάντως μεταξύ των δύο επιχειρήσεων έχει να κάνει με την διαφημιστική τοποθέτηση. Ο Σκλαβενίτης αποφεύγει συστηματικά ή και εάν θέλετε στρατηγικά να διαφημιστεί στην τηλεόραση ή σε άλλα μέσα ευρείας αποδοχής. Εξαίρεση αποτελούν κατά καιρούς ορισμένες καταχωρίσεις του σε περιορισμένα κλαδικά έντυπα που ασχολούνται αποκλειστικά με την αγορά των σούπερ μάρκετ. Ο Κρητικός στον αντίποδα έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα την επικοινωνιακή του στρατηγική μέσω τηλεοπτικών διαφημιστικών μηνυμάτων. 

Πολλοί είναι εκείνοι που συχνά αναρωτιούνται: πού το πάει ο Κρητικός; Η απάντηση βρίσκεται σε κάποιο από τα συρτάρια των κεντρικών γραφείων της επιχείρησης. Ή ακόμα καλύτερα στο μυαλό του Άγγελου, του Νεκτάριου ή του Δημήτρη Κρητικού. Η πραγματικότητα μέχρι στιγμής πάντως έχει καταγράψει την επιθετική ανάπτυξη της αλυσίδας μέσα από πολλές εξαγορές μικρότερων επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσά τους η CRM Αριάδνη στην Κρήτη, η ΜΑΚΟ στη Θεσσαλονίκη, η Μέριμνα στην Αθήνα αλλά και οι δύο προαναφερόμενες Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες και Μαθιουδάκης.

Η δραστική κίνηση της αποχώρησης από τον ΕΛΟΜΑΣ

Δραστική κίνηση στην μέχρι τώρα πορεία του Κρητικού ήταν η αποχώρηση από τον όμιλο ΕΛΟΜΑΣ στο τέλος του 2020. Κίνηση που ουσιαστικά μαζί με την αποχώρηση ενός ακόμα από τους «μεγάλους» του συγκεκριμένου ομίλου σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τον μεγαλύτερο όμιλο αγορών που αποτελείτο από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αποτελώντας την ασπίδα τους έναντι των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και του έντονου ανταγωνισμού στην Ελλάδα. Μία κίνηση που ουσιαστικά απελευθέρωσε τις δυνάμεις της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, δίνοντάς της την δυνατότητα να κινηθεί με μεγαλύτερη ένταση και ελευθερία εκπληρώνοντας τον στρατηγικό της σχεδιασμό και εισερχόμενη σταδιακά από το κλαμπ των μικρομεσαίων αλυσίδων σε αυτό των μεσαίων με δείγματα για περαιτέρω ανάπτυξη των δυνάμεών της.

Η στρατηγική δείχνει μέχρι στιγμής την πρόθεση των επιχειρηματιών που την διοικούν, να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο τρόπος που κινείται ως προς την ανάπτυξή της είναι τόσο οργανικά όσο και μέσω εξαγορών. Μένει να φανεί εάν οι δυνάμεις της και ο σχεδιασμός της θα την οδηγήσουν σταδιακά στο κλειστό κλαμπ των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.